Σάββατο, 7 Ιουλίου 2012

Ο δρόμος της Μέρκελ: από τις ευρω-διασώσεις στη μαριχουάνα και το σεξ με ζώα

Ανάμεσα στις Συνόδους Κορυφής, τις προσπάθειες διάσωσης της ευρωζώνης και τις διαπραγματεύσεις για την τραπεζική, οικονομική και δημοσιονομική ενοποίηση της Ευρώπης, θα υπέθετε κανείς πως η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ απολαμβάνει λίγες ημέρες ανάπαυσης. 
Πολλοί Γερμανοί όμως φαίνεται πως έχουν αντίθετη άποψη, προωθώντας μία σειρά νομοσχεδίων που, πιθανότατα, θα προκαλέσουν κοινοβουλευτικούς
πονοκεφάλους στην κυβέρνηση της καγκελαρίου.
Ο λόγος για το πρόγραμμα «Διάλογος για το Μέλλον». Πρόκειται για μία νέα κυβερνητική πρωτοβουλία που φιλοδοξεί να κινητοποιήσει τους Γερμανούς πολίτες ώστε να προτείνουν μέτρα που θα βελτιώσουν τη ζωή στη χώρα τους. 
Χαρακτηριστικά στοιχεία από τον διάλογο είναι: 152.000 Γερμανοί ψήφισαν, μέσω διαδικτύου, για τη νομιμοποίηση της ινδικής κάνναβης, ενώ η ποινικοποίηση του σεξ με ζώα, που είχε νομιμοποιηθεί το 1969, υποστηρίζεται από 93.000 πολίτες! 
Ακόμη μεγαλύτερη απήχηση έχει μία πρόταση που καλεί το Βερολίνο να απαγορεύσει δια νόμου την άρνηση της γενοκτονίας των Αρμενίων από την Οθωμανική Τουρκία. Η συγκεκριμένη πρόταση έλαβε 157.000 ψήφους. Εάν η Γερμανία όντως προβεί σε μία τέτοια κίνηση, μιμούμενη ανάλογη περυσινή πρωτοβουλία της Γαλλίας, τότε πιθανότατα θα πλήξει τις εμπορικές σχέσεις που τηρεί με την Τουρκία. Βεβαίως το Βερολίνο δεν ξεχνά πως η Τουρκία είναι πολύ καλός πελάτης της και πως πολλές γερμανικές βιομηχανίες έχουν εργοστάσια στην Τουρκία. Ωστόσο, η  Μέρκελ έχει ήδη απορρίψει την έγκριση ενός τέτοιο νομοσχεδίου (οι "σχέσεις" που λέγαμε), κατά τη διάρκεια πρόσφατης συζήτησης με συμμετέχοντες ψηφοφόρους. 
Εξίσου πολιτικά ευαίσθητη είναι μία πρόταση που ζητά περισσότερες κριτικές συζητήσεις για το Ισλάμ, δεδομένου ότι η Γερμανία έχει περίπου τέσσερα εκατομμύρια κατοίκους που ασπάζονται το Μουσουλμανισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου