Παρασκευή 6 Ιουλίου 2012

Περικοπές 4,5 δισ. ευρώ ενέκρινε το υπουργικό συμβούλιο στην Ιταλία

Έπειτα από μία μαραθώνια συνεδρίαση επτά ωρών, το υπουργικό συμβούλιο της Ιταλίας, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Μάριο Μόντι, ενέκρινε περικοπές ύψους 4,5 δισ. ευρώ από τις δημόσιες δαπάνες, σε μία προσπάθεια να αποφύγει την άμεση αύξηση του φόρου κατανάλωσης και προκειμένου να καταφέρει να εξασφαλίσει κονδύλια για την οικονομική ενίσχυση των περιοχών που επλήγησαν από τους πρόσφατους σεισμούς.

Οι περικοπές, οι οποίες αναμένεται να φτάσουν τα 10,5 δισ. ευρώ το 2013 και τα 11 δισ. ευρώ το 2014, θα επιβραδύνουν την αύξηση 2 ποσοστιαίων μονάδων του φόρου κατανάλωσης μέχρι τον Ιούλιο του 2013 και θα βοηθήσουν στην παροχή οικονομικής βοήθειας στη βιομηχανική περιοχή της Εμίλια-Ρομάνια, η οποία επλήγη τον Μάιο από τους σεισμούς.

Το πακέτο μέτρων προβλέπει τη μείωση νοσοκομειακών δαπανών, την περικοπή στο μισό του αριθμού των τοπικών κυβερνήσεων, τη σταδιακή μείωση των δημοσίων υπαλλήλων κατά 10% και των στελεχών του δημοσίου κατά 20%.
«Οι περικοπές σε καμία περίπτωση δεν θα είναι εις βάρος της ποιότητας των δημοσίων υπηρεσιών που παρέχονται στους πολίτες. Αντ' αυτού στόχος είναι η βελτίωση της ποιότητας και του βαθμού απόδοσης» δήλωσε μετά το τέλος της συνεδρίασης ο Μάριο Μόντι.

Η μείωση του αριθμού των θέσεων εργασίας στο δημόσιο έχει πυροδοτήσει αντιδράσεις από τα συνδικάτα, τα οποία απειλούν με απεργίες σε ολόκληρη τη χώρα.
Τα σχέδια δεν περιλαμβάνουν σημαντικό αριθμό απολύσεων και θα πραγματοποιηθούν κυρίως μέσω παγώματος προσλήψεων και προγραμμάτων για την παρότρυνση πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.

Το επίπεδο της μείωσης των θέσεων εργασίας αφορά επίσης στο σχεδιασμό του θεωρητικού επιπέδου του προσωπικού παρά στον αριθμό των ανθρώπων που είναι στην πραγματικότητα απασχολούμενοι, ο οποίος μπορεί να είναι χαμηλότερος.
Ο υπουργός Δημόσιας Διοίκησης, Φιλίπο Πατρόνι Γκρίφι, δήλωσε στο τέλος της συνεδρίασης, ότι δεν μπορεί να υπολογίσει με ακρίβεια τον αριθμό των θέσεων εργασίας που ουσιαστικά θα περικοπούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου