Παρασκευή, 6 Ιουλίου 2012

Αντισυνταγματική, αλλά θα παραμείνει σε ισχύ, η κατάργηση 13ου-14ου μισθού στην Πορτογαλία

Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Πέδρο Κοέλιο ξεπέρασε δικαστικά τον σκόπελο της περικοπής μισθών.  
Αυτό κι αν είναι κατάργηση της δημοκρατίας με παράνομο νόμο που... αναγνωρίζεται. Αντισυνταγματική κρίθηκε από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Πορτογαλίας η κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού των δημοσίων υπαλλήλων και των συνταξιούχων, ένα από τα μέτρα που έλαβε η κεντροδεξιά πορτογαλική κυβέρνηση στο πλαίσιο της πολιτικής λιτότητας
που υιοθέτησε μετά το μνημόνιο που υπέγραψε η χώρα με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). 
Οι περικοπές αυτές αποτελούν «παραβίαση της αρχής της ισότητας» που περιλαμβάνεται στο πορτογαλικό σύνταγμα, καθώς επιβάλλουν στους δημόσιους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους «επιπλέον θυσίες χωρίς να προβλέπονται αντίστοιχες για το σύνολο των πολιτών» αναφέρει το Συνταγματικό Δικαστήριο στο σκεπτικό της απόφασης.

Παρόλα αυτά το δικαστήριο, στο οποίο είχαν προσφύγει τον Ιανουάριο βουλευτές της αριστερής αντιπολίτευσης, αποφάσισε ότι το μέτρο θα... παραμείνει σε ισχύ για την τρέχουσα χρονιά με την αιτιολογία ότι «οι συνέπειες της απόφασης περί αντισυνταγματικότητας θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τους στόχους» της χώρας για τη μείωση του δημοσιονομικού της ελλείμματος. Δηλαδή, θυσιάζεται το πορτογαλικό σύνταγμα για τους δανειστές της χώρας!

Σε αντάλλαγμα για το δάνειο ύψους 78 δισ. ευρώ, που δόθηκε στην Πορτογαλία από την ΕΕ και το ΔΝΤ τον Μάιο του 2011, η πορτογαλική κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να μειώσει το έλλειμμά της στο 4,5% του ΑΕΠ φέτος και στο 3% του ΑΕΠ στο τέλος του 2013. 
Για να το επιτύχει αυτό η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Πέδρο Πάσος Κοέλιο έχει υιοθετήσει ένα αυστηρό πρόγραμμα λιτότητας, το οποίο προβλέπει μεταξύ άλλων την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού για τους δημόσιους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους που λαμβάνουν περισσότερα από 1.000 ευρώ το μήνα για τα έτη 2012, 2013 και 2014.
Αντισυνταγματικό αλλά δικαστικά αποδεκτό λοιπόν το σφίξιμο του ζωναριού για τους Πορτογάλους... 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου