Ο υπουργός Εξωτερικών της γείτονος απαρνήθηκε την τουρκική καταγωγή του, δήλωσε απόγονος του ελληνορωμαϊκού και βυζαντινού πολιτισμού, ενώ επεχείρησε να επιδείξει γνώσεις ελληνομάθειας μπροστά στον Έλληνα ομόλογό του!
ΑΓΚΥΡΑ – Αποστολή:
Βελισσάριος Δραγάτσης
Απαρνείται τη νεοτουρκική καταγωγή του ο υπουργός Εξωτερικών της γείτονος κ. Αχμέτ Νταβούτογλου, σε μια ένδειξη διπλωματικής αβρότητας και επικοινωνιακής προσέγγισης προς τον επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο.
Αυτή είναι η είδηση που βγαίνει από τις επαφές που είχε ο υπουργός Εξωτερικών σήμερα στην τουρκική πρωτεύουσα με τον συγγραφέα του «Στρατηγικού βάθους» και εμπνευστή του νεοτουρκικού αναθεωρητισμού στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, τον κ. Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος επινόησε τη θεωρία περί (δήθεν) οθωμανικής κληρονομίας. Σύμφωνα με διπλωματικούς αναλυτές, οι επαφές του κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου έγιναν σε εξαιρετικά καλό και θερμό κλίμα τόσο με τον Τούρκο πρωθυπουργό κ. Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, όσο και με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών κ. Αχμέτ Νταβούτογλου. Αυτό άλλωστε αποτυπώνεται και στις προσωπικές αναφορές που οι κορυφαίοι πολιτικοί έκαναν στο πλαίσιο των προετοιμασιών για τη διακυβερνητική διάσκεψη που έχει προγραμματισθεί στις αρχές Μαρτίου.
Την τιμητική του πάντως έχει σήμερα ο κ. Νταβούτογλου. Μιλώντας με τον υπουργό Εξωτερικών, τού ανέφερε ότι θεωρεί εν μέρει τον εαυτό του κληρονόμο του Ελληνιστικού και Βυζαντινού πολιτισμού που ήκμασε στη σημερινή Τουρκία. Πρόσθεσε μάλιστα ότι πολλές φορές στο παρελθόν έχει πει σε Ευρωπαίους πολιτικούς, αξιωματούχους και ακαδημαϊκούς, ότι δεν νοείται ευρωπαϊκή πολιτική χωρίς την Ελλάδα!
Επίδειξη ελληνομάθειας από τον Νταβούτογλου
Διπλωματικοί παρατηρητές και δημοσιογράφοι αιφνιδιάστηκαν από το ξαφνικό άνοιγμα φιλίας προς τον κ. Αβραμόπουλο από τον κ. Νταβούτογλου, ο οποίος θύμισε λίγο τον θρυλικό λόγιο, ιστορικό, φιλόσοφο, διπλωμάτη και πολιτικό της Ανατολικής Αυτοκρατορίας Μιχαήλ Ψελλό με τη συμπεριφορά, τον τρόπο και την ελληνοπρέπεια που επέδειξε. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε πως η ορολογία «ευρωπαϊκή πολιτική» βασίζεται αμιγώς σε λέξεις με ελληνική ρίζα, γεγονός το οποίο μαρτυρά μια ιστορική πραγματικότητα. Και ξεκίνησε να απαριθμεί λέξεις όπως δημοκρατία, ολιγαρχία, γραφειοκρατία αλλά και αυτή την ίδια την πολιτική.
Ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος αντέδρασε ευφυώς παρουσιάζοντας πόσο στενά δεμένη είναι η σημερινή τοπογραφία της Τουρκίας με την Ευρώπη, αναφέρθηκε στη μυθολογία και ειδικά στην Ευρώπη, από την οποία πήρε το όνομά της η σημερινή Ήπειρος όταν πέρασε (η Ευρώπη) σε αυτή (την ήπειρο) πάνω σε έναν Ταύρο (βους-στον οποίο είχε μεταμορφωθεί ο Δίας) μέσω του σημερινού Βοσπόρου (Βόσπορος-το πέρασμα του βοός).
Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας επισήμανε ότι ο εξαιρετικά σύντομος χρόνος που απαιτείται για τη μετάβαση στην Άγκυρα δείχνει ότι η απόσταση μεταξύ των δύο χωρών, είναι πρώτιστα ψυχολογική. Και αυτή μέσα από τη συνεργασία και την πιστή εφαρμογή των αρχών του Διεθνούς Δικαίου, πρέπει να καλύψουμε. Ο Τούρκος ομόλογός του συνέχισε να εκπλήσσει την ελληνική αποστολή αφού αντέτεινε λέγοντας πως όταν βρίσκεται στην Ελλάδα και με Έλληνες αισθάνεται σαν στο σπίτι του.
Ως άριστος γνώστης του διπλωματικού πρωτοκόλλου, ο κ. Νταβούτογλου έκανε λόγο περί «κρίσης» μεταξύ εκείνου και του κ. Αβραμόπουλου επειδή όταν ήρθε στην Αθήνα συνοδευόταν από τη σύζυγό του ενώ τώρα που βρέθηκε ο ομόλογός του στην Άγκυρα για το μονοήμερο ταξίδι του ήταν μόνος. Αυτή ήταν αφορμή για δεύτερη ευφυή απάντηση από τον υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος είπε ότι αν σκεφτόταν να διανυκτερεύσει στην τουρκική πρωτεύουσα θα αντιμετώπιζε κρίση στο σπίτι του…
Όπως λένε διπλωματικοί παράγοντες, αν μη τι άλλο το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας δρομολογείται «με καλούς οιωνούς» ειδικά μετά τις σημερινές επαφές του Έλληνα υπουργού στην Άγκυρα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου