Τετάρτη 18 Ιουλίου 2012

Η ΟΝΝΕΔ Μεσσηνίας στηρίζει την... αγράμματη Γραμματική!

Αν θέλεις να εξαφανίσεις έναν λαό 
κατάστρεψέ του τη γλώσσα", 
Λένιν
Με την Γραμματική της Ε΄ και ΣΤ΄ τάξεων του Δημοτικού Σχολείου ασχολείται ανακοίνωση που εξέδωσε η ΟΝΝΕΔ Μεσσηνίας. Ακολουθεί η ανακοίνωση και, στη συνέχεια, η απάντηση από το Όριον. 


"Ο Μουφλουζέλης, οι συνωμοσίες και η Γραμματική του Δημοτικού
Τις τελευταίες ημέρες όσοι σερφάρουμε στο διαδίκτυο έχουμε διαβάσει κείμενα επί κειμένων σχετικά με το μεγάλο ερώτημα των τελευταίων ημερών. Πόσα είναι τα φωνήεντα της ελληνικής γλώσσας 5 ή 7; 


Αν πιστέψουμε το παρακάτω ρεμπέτικο του Γιώργου Μουφλουζέλη, η απάντηση είναι 7:
Εγώ δεν έχω βγάλει το σχολείο
ούτε έχω μάθει γράμματα πολλά
ξέρω όμως ένα κι ένα κάνουν δύο
και πως τα φωνήεντα είναι εφτά 

Επίσης αν πιστέψουμε τους κάθε απόχρωσης συνωμοσιολόγους κάποιο αόρατο χέρι έχει επέμβει στη Γραμματική της Πέμπτης και Έκτης Δημοτικού για να αφαιρέσει τα γράμματα της ελληνικής γλώσσας.

Ο «πιο καλός ο μαθητής» όμως, που «φιλοδοξεί να βγάλει το σχολείο και να μάθει γράμματα πολλά» προτιμά να πιστέψει τους ειδικούς επιστήμονες και όχι τους στιχουργούς ή τους συνωμοσιολόγους.

Εμείς λοιπόν λέμε να πιστέψουμε: 

•    τον Μανώλη Τριανταφυλλίδη, συγγραφέα της Γραμματικής, που ήδη από τη δεκαετία του ‘40 αναφέρει ότι τα φωνήεντα είναι 5, όταν μιλάμε για φθόγγους και όχι για γράμματα

•    τον καθηγητή Μπαμπινιώτη που αναφέρει στην ιστοσελίδα του ότι στη γλώσσα μας προφέρουμε πέντε 5 φωνηεντικούς φθόγγους, 5 φωνήεντα, αλλά έχουμε περισσότερα γράμματα, 7 μονογράμματα και 5 διγράμματα για να δηλώνουμε στη γραφή των λέξεων τα 5 φωνήεντα.

•    τον καθηγητή Καζάζη, Πρόεδρο του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, που αποτελεί επιστημονικό σύμβουλο του Υπουργείου Παιδείας, που λέει σε ανακοίνωση του Κέντρου ακριβώς το ίδιο: τα φωνήεντα, δηλαδή οι φωνηεντικοί φθόγγοι, είναι 5, ενώ τα γράμματα, δηλαδή η γραπτή απόδοσή τους, είναι 12: 7 μονά γράμματα (α, ε, ι, η, υ, ο, ω) και 5 διγράμματα: τα ει, οι, υι, το αι, και το ου.
Καταληκτικά η «Νέα Ελληνική Γραμματική της Ε’ και ΣΤ’ Δημοτικού είναι επιστημονικά ορθή. 

Ως Ο.Ν.ΝΕ.Δ. πιστεύουμε ακράδαντα ότι  η επιστημονική ορθότητα αποτελεί τη μόνη βάση τόσο για την εκπαίδευσή μας, όσο και για την προάσπιση της Ελληνικής Γλώσσας. Όλα τα υπόλοιπα είναι για θεωρίες συνωμοσίας.
Ν.Ε. Ο.Ν.Ν.ΕΔ. Μεσσηνίας".

Η θέση της ΟΝΝΕΔ Μεσσηνίας κινείται στο γνωστό πλαίσιο "τρεις λαλούν και δυο χορεύουν". Και επειδή προφανώς δεν αντιλαμβάνεται (ή δεν θέλει) την ουσία του προβλήματος επικαλείται τον Τριανταφυλλίδη και τους δύο καθηγητάδες. Προφανώς και δεν έχει διαβάσει το βιβλίο των Φίλια - Πρινιακάκη "Τα ημαρτημένα του Λεξικού Μπαμπινιώτη" για να διαπιστώσει την εγκυρότητά του ως γλωσσολόγου. Σημειώνουμε ότι είναι το πρώτο βιβλίο που γράφτηκε για να ασκήσει κριτική σε ένα λεξικό. Δεν συνέβη για παράδειγμα το ίδιο με τα λεξικά Δημητράκου (ας το ανοίξει κάποιος από την ΟΝΝΕΔ) ή Liddell & Scott και κάποια που ακολούθησαν χωρίς τις... καινοτομίες του, πολυδιαφημισμένου από το Mega των εθνικών εργολάβων (παντός τύπου) και την κυρία Κανέλλη ("Ομιλείτε Ελληνικά"), νυν βουλευτή του ΚΚΕ. Τι συμπτώσεις... Σαφώς και δεν επιδέχονται σκέψεις συνωμοσιολογίας . Όλα τα χτυπήματα που έχει δεχθεί η Ελληνική Γλώσσα είναι εντελώς τυχαία. Συστήνουμε στην ΟΝΝΕΔ να παραλάβει και να μελετήσει τα πρακτικά της Βουλής του 1981 όταν στις 2.30 τα ξημερώματα αφαιρέθηκαν τα άνθη από το περιβόλι στην Ελληνική, οι τόνοι και τα πνεύματα. Τότε, ο κ. Μητσοτάκης, δήθεν διαμαρτυρόμενος,  πήρε την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. και αποχώρησαν αφήνοντας την Αριστερά να παίξει μόνη της στο γήπεδο. Εισηγητής από το ΠαΣοΚ ήταν ο μακαρίτης Κουτσοχέρας, εκπρόσωπος του ΚΚΕ η Δαμανάκη και του ΚΚΕ εσ. ο αγωνιστής Γλέζος. Και όλοι συμφώνησαν στην αποψίλωση της γλώσσας του Ομήρου, το Σοφοκλή, του Πλουτάρχου, του Σολωμού, του Σεφέρη, του Ελύτη, του...     

Η ανακοίνωση - υπεράσπιση της ΟΝΝΕΔ αναδεικνύει ακριβώς τα προβλήματα που δημιούργησαν όλες οι παρεμβάσεις - αποψιλώσεις - απλοποιήσει της Ελληνικής. Διότι τα παιδία τούτα εισέπραξαν αυτόν τον προς τα κάτω "εκσυγχρονισμό" (έτσι τον ονομάζουν οι υπουργοί Παιδείας)  της Ελληνικής. Που ν' ακούσουν για την μεγάλη Γραμματική του Τζαρτζάνου. Τόσα χρόνια είχαν κόψει το "ν" από τα άρθρα με αποτέλεσμα να βλέπουμε γραπτώς και μάλιστα σε τίτλους εφημερίδων την μετατροπή του νομάρχη σε ουδέτερο. Παραδείγματος χάρη: "Επίσκεψη στο Νομάρχη..."!
Και όταν φωνάζαμε μας έλεγαν (και φιλόλογοι) πως "αφού έτσι είναι ο κανόνας"!  Ναι αλλά τον κανόνα τον θέσπισαν κάποιοι, πληρωμένοι από τον Ελληνικό Λαό (!), καθηγητάδες και τον ενέκρινε το Υπουργείο Παιδείας και όλοι οι σχετικοί μηχανισμοί του! 
Και αυτό ήταν "επιστημονική ορθότητα" την οποία επικαλείται τώρα για την Γραμματική η ΟΝΝΕΔ. 
Μόνο που αναγνωρίστηκε το λάθος και πλέον το "ν" δεν κόβεται από τα άρθρα της αιτιατικής αρσενικών και θηλυκών! Ωστόσο πολλές γενιές παιδιών διδάχθηκαν ένα τεράστιο λάθος που παρουσιαζόταν "επιστημονικά ορθό"!


Και κάτι τελευταίο: είναι τυχαίο ότι πολύ μεγάλο ποσοστό ελληνόπουλων που τελειώνουν τα σχολειά δεν μπορούν να εκφραστούν, έχουν περιορισμένο λεξιλόγιο και η γραφή τους είναι άστα να πάνε; Προφανώς κάτι φταίει. Δεν συνέβαινε όμως το ίδιο με τις γενιές εκείνες που τελείωσαν τα σχολειά πριν από τις αλλαγές των κυβερνήσεων της Μεταπολίτευσης. Αυτό θα πρέπει να προβληματίσει την ΟΝΝΕΔ και τους λοιπούς πολιτικούς οργανισμούς. 


Την Ελληνική Γλώσσα δεν την εφηύρε ούτε ο Τριανταφυλλίδης ούτε ο Μπαμπινιώτης. 
Επιπροσθέτως, συνιστούμε την ΟΝΝΕΔ να διαβάσει με προσοχή την ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή για την Γραμματική ο ομοϊδεάτης της  βουλευτής Βύρων Πολύδωρας, τον οποίον δοθείσης ευκαιρίας συγχαίρουμε για το θάρρος να τα βάλει με το γνωστό κατεστημένο που επιθυμεί τον αφανισμό της ελληνικής. 
Τέλος συνιστούμε στην ΟΝΝΕΔ να οργανώσει μια ημερίδα ή εσπερίδα με ομιλήτρια την πρ. υπουργό Άννα Διαμαντοπούλου και θέμα "η αγγλική επίσημη γλώσσα της Ελλάδας". Θα συμφωνούσαν σε πολλά...







1 σχόλιο:

  1. Μάλλον στο γνωστό πλαίσιο που περιγράφετε κινείται το δικό σας άρθρο. Γιατί προσωποποιείτε το θέμα; Δεν είναι θέμα Μπαμπινιώτη. Ιδού:
    http://www.syllogosdelmouzos.gr/index.php/2011-12-19-06-58-25/605-140

    Όσο για το πόνημα των Φίλια και Πρινιανάκη, αρκεί αυτό:

    «Οι Φίλιας–Πρινιανάκης είναι αξιοθρήνητα άσχετοι με τη γλωσσολογία, κι όμως βρίζουν με αέρα και ύφος καρδιναλίων όσους προβάλλουν τις επιστημονικές απόψεις». (βλ. https://sarantakos.wordpress.com/2012/03/08/mpampi/)

    ΑπάντησηΔιαγραφή