Τα «κακώς κείμενα» του φορολογικού μηχανισμού, το αδιέξοδο της οικονομικής πολιτικής των τελευταίων ετών καθώς και προτάσεις για την πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής, καταγράφονται σε επιστολή που συντάχθηκε από ανώτερα στελέχη της φορολογικής διοίκησης και έχει ως αποδέκτη την ηγεσία του ΥΠΟΙΚ.
Πρόκειται για έκθεση την οποία συνέταξε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων
στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες η οποία αποτελεί «κόλαφο» για την παρούσα κατάσταση της φορολογικής διοίκησης καθώς περιγράφει την προβληματική μηχανοργάνωση των υπηρεσιών, τις τραγικές ελλείψεις σε έμψυχο δυναμικό αλλά και τη βάρβαρη φόρο-επιδρομή σε βάρος των ασθενέστερων που οδηγεί στην κοινωνική εξαθλίωση.
Παράλληλα αναφέρεται και στα μέτρα τα οποία πρέπει να ληφθούν για την πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής προκειμένου να «στηθεί» μια δίκαιη φορολογική διοίκηση η οποία θα λειτουργεί «ανθρώπινα» και «αντικειμενικά».
Επιτελικά στελέχη της φορολογικής διοίκησης τα οποία μίλησαν στη zougla.gr επεσήμαναν ότι προκειμένου να παταχθεί η διαφθορά θα πρέπει να υπάρξει πλήρης εφαρμογή του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου καθώς και να παρθούν νέα μέτρα, όπως ο καθολικός έλεγχος του «πόθεν έσχες» των εφοριακών με συγκεκριμένο λογισμικό και χρονοδιάγραμμα.
Παράλληλα χαρακτηρίζουν επιτακτική την ανάγκη ενίσχυσης των Οικονομικών Επιθεωρητών με επιπλέον προσωπικό και πλήρη μηχανοργάνωση και επέκταση του θεσμικού πλαισίου (που αφορά τους εφοριακούς) σε Υπουργούς, Γεν. Γραμματείς, γενικά πολιτικά πρόσωπα, Περιφερειάρχες, Δημάρχους, κλπ, ενώ επισημαίνουν ως «αναγκαία» την αντικατάσταση των δηλώσεων «ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ», με την ετήσια δήλωση φορολογίας εισοδήματος η οποία πρέπει να αλλάξει περιεχόμενο και να συμπεριλάβει κάθε μεταβολή των περιουσιακών στοιχείων.
Τέλος στα ρουσφέτια
Από το στόχαστρο όμως της Ομοσπονδίας δεν ξεφεύγουν ούτε και τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, τα οποία, μετά από τη συνταξιοδότησή τους προσλαμβάνονται από εταιρίες, οι οποίες σχετίζονται με τον ευρύτερο οικονομικό τομέα.
Συγκεκριμένα, προτείνουν ότι πρέπει να νομοθετηθεί η απαγόρευση σε στελέχη της οικονομικής δημόσιας διοίκησης αλλά και της πολιτικής ηγεσίας να εργάζονται σε επιχειρήσεις που σχετίζονται με το υπουργείο Οικονομικών.
«Στελέχη της πολιτικής ηγεσίας (Υπουργοί και Γραμματείς) και ανώτατα στελέχη της υπηρεσιακής ηγεσίας να μην έχουν την δυνατότητα συνεργασίας με οποιαδήποτε σχέση εργασίας, με επιχειρήσεις που έχουν οποιοδήποτε έσοδο από το υπουργείο Οικονομικών, μετά τη συνταξιοδότησή τους ή την απομάκρυνσή τους με οποιονδήποτε τρόπο ή της απώλειας της ιδιότητάς τους. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ανάλογο γεγονός, η επιχείρηση να είναι υποχρεωμένη να καταβάλει ειδικό πρόστιμο και η σχετική συνεργασία να διακόπτεται οριστικά», αναφέρει η επιστολή.
Όριο στην καταβολή φορολογικών υποχρεώσεων
Επιπλέον η Ομοσπονδία ζητεί την εφαρμογή κλίμακας η οποία θα ορίζει το ποσό που πρέπει να καταβάλει ο κάθε πολίτης στην εφορία και προτείνει την καθιέρωση ανώτατου ορίου για την καταβολή φορολογικών υποχρεώσεων .
Σε ό, τι αφορά τα καθαρά εισοδήματα τα οποία δεν υπερβαίνουν τα 650 ευρώ, αιτείται το πάγωμα των χρεών έως ότου οι οφειλέτες βρεθούν σε οικονομική κατάσταση, η οποία θα τους επιτρέπει την σταδιακή εξόφλησή τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου