Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η υπόθεση ενός ζευγαριού δικαστικών, οι οποίοι μετά από τον ξυλοδαρμό του επτάχρονου γιου τους, τον έδιωξαν από το σπίτι στα μέσα Μαΐου στην περιοχή της Θεσσαλονίκης. Το μικρό αγοράκι εντοπίστηκε από αστυνομικούς και μεταφέρθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα της Καλαμαριάς, όπου διαπιστώθηκε ότι έφερε σημάδια κακοποίησης. Το επτάχρονο αγόρι μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» για να εξεταστεί από γιατρούς, ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς.
Ο πατέρας του κακοποιημένου παιδιού, που σύμφωνα με τις πληροφορίες ανήκει στο δικαστικό σώμα ως δικαστής Πρωτοδικείου, οδηγήθηκε στην Εισαγγελία, ομολόγησε την πράξη του και συνελήφθη για ενδοοικογενειακή βία, ενώ στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος λόγω της ειδικής δωσιδικίας, ενός προνομίου που απολαμβάνουν άνθρωποι συγκεκριμένων επαγγελματικών ιδιοτήτων, μεταξύ αυτών και οι δικαστικοί. Η ειδική δωσιδικία σύμφωνα με το άρθρο 111 παρ.7 ΚΠΔ είναι ένα νομικά κατοχυρωμένο μέτρο που προβλέπει εξαίρεση της αυτόφωρης διαδικασίας για τους δικαστικούς, είναι όμως κοινωνικά δίκαιο μέτρο;
Το γεγονός από μόνο του χαρακτηρίζεται από κάποιους μια ιδιότυπη «ασυλία» του δικαστικού κλάδου. Είναι «συμβατό» ο πατέρας και δικαστής να μην περνάει αυτόφωρο, να εξακολουθεί να ασκεί τα δικαστικά του καθήκοντα και να δικάζει τον κόσμο από την έδρα, ενώ εκκρεμεί η υπόθεση κακοποίησης του παιδιού του;
Το www.koutipandoras.gr επικοινώνησε με τη Μαρία Κωστίδου, Εισαγγελέα Ανηλίκων Θεσσαλονίκης που ανέλαβε να χειριστεί την εν λόγω υπόθεση: «Αν και δεν επιτρέπεται να δώσω στοιχεία, αυτό που μπορώ να πω είναι ότι η ποινική δικογραφία έχει πάρει το δρόμο της».
Δεν αφαιρέθηκε η επιμέλεια
Αυτό που επίσης προκάλεσε έντονες αντιδράσεις ήταν η απόφαση της Εισαγγελέως να μην αφαιρέσει την επιμέλεια από τους γονείς. Η κα Κωστίδου ανέφερε χαρακτηριστικά: «Σε αυτές τις περιπτώσεις, 2 είναι οι δρόμοι: το παιδί επιστρέφει στους γονείς ή το παιδί οδηγείται σε ίδρυμα. Για το συγκεκριμένο συμβάν, μίλησα με ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς και αποφάσισα το παιδί να επιστρέψει στους γονείς του. Στην προκειμένη περίπτωση, δεν είχαμε βαριά κακοποίηση που να αιτιολογεί τη μεταφορά του παιδιού σε ίδρυμα. Έχοντας γνώση της δικογραφίας και της ιατροδικαστικής έκθεσης, πήρα τη συγκεκριμένη απόφαση και ακολουθώντας το νόμο».
Σύμφωνα με την κυρία Μαρία Κωστίδου, η υπόθεση δεν έχει κλείσει. Υπάρχει εν εξελίξει ένα ποινικό αδίκημα. Η δικογραφία αφού διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία Εφετών, θα σταλεί εκτός της περιοχής που υπηρετούν οι εν λόγω δικαστικοί για να εξασφαλιστεί το αδιάβλητο, αλλά εντός των ορίων της περιφέρειας που ανήκουν.
Η χώρα βιώνει μία περίοδο μεγάλων και ριζικών αλλαγών, κοινωνικών και οικονομικών. Στα πλαίσια αυτών των αλλαγών, επιβεβλημένη είναι και η τροποποίηση νόμων που διέπουν το κράτος ώστε να καταστεί πιο δίκαιο, πιο κοινωνικό και θα επιτρέπει στους δικαστικούς να υπηρετούν το κοινωνικό συμφέρον απρόσκοπτα, δίχως να εγκλωβίζονται στο γράμμα του Νόμου. Ας ελπίσουμε ότι θα συντελεστούν αλλαγές και στον τομέα της δικαιοσύνης που θα διαψεύδουν τον William Gaddis που κάποτε είπε: «Δικαιοσύνη; Θα βρεις δικαιοσύνη στον άλλο κόσμο. Σ’ αυτή τη ζωή έχουμε μόνο νόμους»…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου