Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

Η Γερμανία αποζημιώνει τους Εβραίους αλλά για τους Έλληνες κάνει τον... Γερμανό!

Η Γερμανία τηρεί ένοχη αρνητική σιωπή για τις περιβόητες "γερμανικές αποζημιώσεις" προς την Ελλάδα και το κατοχικό δάνεια αλλά την ίδια στιγμή τακτοποιεί τους εβραίους. Ειδικότερα, η γερμανική κυβέρνηση αποδέχτηκε την υποχρέωση να πληρώσει 772 εκατομμύρια ευρώ για την φροντίδα ηλικιωμένων επιζώντων από το λεγόμενο "εβραϊκό ολοκαύτωμα", σ’ ολόκληρο τον κόσμο, εξυπακούεται και για τους εκ Θεσσαλονίκης επιζήσαντες. Η απόφαση αυτή ελήφθη μετά από διαπραγματεύσεις μεταξύ ισραηλινής και γερμανικής κυβέρνησης. Σημειώνουμε ότι οι εβραίοι δεν διεκδικούν αποζημιώσεις για τυχόν ζημιές σε υποδομές διότι, την εποχή εκείνη, δεν υπήρχε κρατική υπόσταση που να τους ανήκει και να υπέστη φθορές από την χιτλερική λαίλαπα. Ωστόσο τα κατάφεραν και μπράβο τους. Στην περίπτωση όμως της Ελλάδας το ζήτημα έχει τρία σκέλη: Το βεβαιωμένο "κατοχικό δάνειο", οι ζημιές στις υποδομές της χώρας από τα χιτλερικά στρατεύματα και καταστροφή του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας (εκτελέσεις, εκτοπίσεις στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, καθώς και οι απώλειες από την οικονομική ασφυξία της Ελλάδας). Γι' αυτά η λαλίστατη κυρία Μέρκελ και ο υπουργός της κ. Σόιμπλε δεν εκφέρουν λέξη την ίδια στιγμή που δανείζουν την Ελλάδα κερδίζοντας από αυτήν πάνω από 80 εκατομμύρια ευρώ! 


Όσον αφορά στην συμφωνία με το Ισραήλ, υπολογίζεται πως περί τους 60.000 ανθρώπους θα ωφεληθούν από το ποσό που θα χορηγήσει η Γερμανία. Την απόφαση υπέγραψε -μετά τη συμφωνία στην οποία κατέληξε η γερμανική κυβέρνηση με την Διεθνή Οργάνωση Εβραϊκών Διεκδικήσεων για την συνεισφορά 772 εκατ. ευρώ από το 2014 έως το 2017 σε εβραίους επιζήσαντες- ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας κ. Σόιμπλε μαζί με εκπρόσωπο του Claims Conference. Πρόκειται για εβραϊκή οργάνωση που διεκδικεί τα δικαιώματα των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας, όπως γράφει στην ιστοσελίδα του το γερμανικό περιοδικό SPIEGEL ONLINE. Οι διαπραγματεύσεις έγιναν στην Ιερουσαλήμ και ολοκληρώθηκαν την Τρίτη.

772 εκατ. ευρώ για τους επιζήσαντες

Το συνολικό ποσό, προορίζεται για την κάλυψη βασικών αναγκών των θυμάτων της ναζιστικής βαρβαρότητας.
«Η συνεχιζόμενη δέσμευση της Γερμανίας να εκπληρώσει την ιστορική της υποχρέωση έναντι των θυμάτων των Ναζιστών εγγυάται ότι οι επιζώντες του Ολοκαυτώματος, που πλέον διάγουν τα τελευταία έτη του βίου τους, μπορούν να είναι βέβαιοι ότι θα τους βοηθήσουμε να ζήσουν με αξιοπρέπεια τα χρόνια αυτά» είπε ο διαπραγματευτής της οργάνωσης Διάσκεψη Εβραϊκών Διεκδικήσεων (Jewish Claims Conference, JCC), Στούαρτ Άιζενστατ.

«Εκείνο που κάνει την συμφωνία πιο εντυπωσιακή είναι το δεδομένο ότι σημειώνεται σε μια εποχή δημοσιονομικής λιτότητας στη Γερμανία» πρόσθεσε ο Άιζενστατ, πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η Διάσκεψη Διεκδικήσεων παρέχει οικιακή βοήθεια σε 56.000 επιζήσαντες του Ολοκαυτώματος, το ένα τρίτο των οποίων ζει στο Ισραήλ.
Το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας ανακοίνωσε επίσης ότι θα καταβάλλει εφόρου ζωής σε όλα τα θύματα του "Ολοκαυτώματος" μηναία σύνταξη ύψους 300 ευρώ. Δικαιούχοι είναι όλα τα πρόσωπα εβραϊκής καταγωγής που πέρασαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριών μηνών.

Πηγή: Spiegel online, Zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου