Πέμπτη 2 Μαΐου 2013

Ανοίγουν και τραπεζικές θυρίδες γιατρών!

Του Πάρη Πέτρα
Παρά το γεγονός ότι οι υποστελεχωμένες υπηρεσίες δίωξης παράνομου χρήματος έχουν μπλοκάρει από τα εκατομμύρια υποθέσεων που έχουν σωρευθεί στα γραφεία τους, εν τούτοις κάποιοι έλεγχοι έχουν ξεκινήσει. Πέραν των διαφόρων διάσπαρτων σοβαρών υποθέσεων που τίθενται υπόψιν των αρχών και τις ερευνούν, πληροφορίες αναφέρουν ότι κατόπιν πολλής
σκέψεως και... γερμανικής μεθοδικότητας, οι έρευνες γίνονται θεματικά. Δηλαδή, οι αρχές κάνουν φύλλο και φτερό διάφορους τομείς του ελληνικού κράτους και των λειτουργών του. Έτσι, εδώ και μερικούς μήνες έχει ξεκινήσει ενδελεχής έρευνα στον χώρο της Υγείας. Ήδη το ΣΔΟΕ ελέγχει γιατρούς και κάθε άλλον εμπλεκόμενο στον χώρο της Δημόσιας Υγείας. Παρουσία εισαγγελέα και του ελεγχόμενου ανοίγουν όχι μόνο τραπεζικοί λογαριασμοί αλλά και τραπεζικές θυρίδες. Έχει προηγηθεί παράδοση στοιχείων από τις τράπεζες στις Αρχές κι έτσι ο έλεγχος γίνεται και στις θυρίδες τις οποίες ανοίγουν επιτόπου και καλούν τον ιδιοκτήτη τους να αποδείξει πού βρήκε το πολύτιμο περιεχόμενό τους εφ' όσον αυτό  υπάρχει.
Βεβαίως, είναι άγνωστο αν αυτό γίνεται σε όλους π.χ. τους γιατρούς ή επιλεκτικά κατόπιν επιλογής. Αν αυτό συμβαίνει, ουδείς γνωρίζει ποια κριτήρια τίθενται και αν αυτά είναι αντικειμενικά ή καθορίζονται από άλλους παράγοντες.
Το θέμα είναι ότι όλη η Ελλάδα σχεδόν είναι "υπό έλεγχο" αλλά είναι αδύνατον οι ελεγκτικές αρχές να τα βγάλουν πέρα. "Ζητάμε από έναν γάιδαρο να μεταφέρει το φορτίο ενός πλοίου" μας έλεγε παράγοντας που γνωρίζει καλά τι συμβαίνει.
Από την άλλη πλευρά υπάρχει και η απροθυμία του κυρίαρχου πολιτικού συστήματος, δεδομένου ότι όλοι αυτοί που έχουν βάλει το χέρι στο μέλι ήταν ή είναι βασικά στελέχη του. Το μεγαλύτερο μέρος δε του πολιτικού συστήματος νοιώθει και αντιλαμβάνεται αυτούς τους ανθρώπους ως μέλη της ίδιας φυλής στην οποία και το ίδιο ανήκει. Κι εδώ υπάρχει μεγάλο πρόβλημα. Ποιος θα ελέγξει ποιον και με ποια κριτήρια; "Μόνο αν θελήσουν τα κόμματα μπορεί να γίνει δουλειά" μας είπε ο ίδιος παράγοντας. Πρόσθεσε δε ότι για να εντοπιστεί κάποιος θα πρέπει να ακολουθηθεί η διαδρομή του χρήματος, είτε πρόκειται για ρευστό, μετοχές και άλλα χρηματιστηριακά προϊόντα σε Ελλάδα και εξωτερικό, είτε για ακίνητα που έχουν επενδυθεί μέσω συγγενών, ενδιάμεσων και υπεράκτιων εταιρειών. "Για να βγει όμως αποτέλεσμα χρειάζεται εξειδικευμένο προσωπικό, καλά καταρτισμένο που να διαθέτει τα τεχνικά μέσα και ευκολία κινήσεων τέτοια που το ελληνικό δημόσιο σήμερα δεν διαθέτει" πρόσθεσε. Από την άλλη πλευρά υπάρχουν οι Γερμανοί που θέλουν αποτελέσματα. Ωστόσο, και εδώ υπάρχει ζήτημα διότι όσες υποθέσεις άγγιζαν τα δικά τους συμφέροντα όχι μόνο προστατεύθηκαν αλλά έκλεισαν άρον άρον, όπως για παράδειγμα αυτή της Ζήμενς.

Και οι δήμαρχοι

Πέραν από την Υγεία που για πολλές δεκαετίες γινόταν τον μεγάλο πάρτι που γνωρίζουμε όλοι, υπάρχουν και πολλοί ακόμη τομείς που όλοι γνωρίζουν πως το φαγοπότι ήταν καθημερινότητα. Για παράδειγμα οι δήμοι. Αν αρχίσουν οι έρευνες και στους δημάρχους και λοιπούς εμπλεκόμενους, το ερώτημα είναι μέχρι πού θα φτάσουν; Δηλαδή, θα ξεκινήσουν από την Μεταπολίτευση και δώθε ή θα ερευνηθεί π.χ. μια δεκαετία πίσω και όλοι οι υπόλοιποι θα γλυτώσουν; Επίσης, θα εξαιρεθούν κάποιοι "φίλα προσκείμενοι" στη τρικομματική ή θα ελεγχθούν άπαντες; "Αν γίνει έτσι, δηλαδή επιλεκτικός έλεγχος τότε θα μιλάμε για επιχείρηση εξουδετέρωσης αντιπάλων", τονίζει η πηγή μας.
Πάντως, στον ελληνικό ορίζοντα δεν φαίνεται να έχει εμφανισθεί νέος Ηρακλής για να καθαρίσει την κόπρο. Προς το παρόν μερικά... φαράσια έχουν εμφανιστεί, κάνουν αρκετή φασαρία μέχρι που κάποια στιγμή να τοποθετηθούν από κάποιο κυβερνητικό χέρι σε κάποια γωνιά. Όπως συνέβη με την περιλάλητη "λίστα Λαγκάρντ"!                      

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου