Δευτέρα, 29 Απριλίου 2013

Κίνδυνος για την υγεία το SPA με ψαράκια!


Γαλλικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι, τελικά, η περιποίηση άκρων με τη χρήση μικρών ψαριών του είδους Gara Rufa δεν είναι και τόσο αθώα υπόθεση.  Δηλαδή, ο περίεργα διαφημισμένος τρόπος  τρόπος απολέπισης και πεντικιούρ, δεν είναι και τόσος υγιεινός διότι ελλοχεύουν κίνδυνοι ιδιαίτερα για τους διαβητικούς πελάτες ή ανοσοκατασταλμένα άτομα με βλάβες στο δέρμα.

Στην ιστοσελίδα http://www.lepoint.fr διαβάσαμε επίσης ότι, η Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας της Γαλλίας απαιτεί από τους επιχειρηματίες να ενημερώνουν τους πελάτες γι' αυτούς τους κινδύνους. Σύμφωνα με γνωμοδότηση η οποία εκδόθηκε στις 25 τρέχοντος, στη Γαλλία, απαιτείται ο ορισμός ενός αυστηρού πλαισίου λειτουργίας των εν λόγω spa προκειμένου οι πελάτες να είναι ουσιαστικά ασφαλείς!
Όλα αυτά συμβαίνουν διότι,  παρά το γεγονός ότι δεν έχουν αναφερθεί τεκμηριωμένες περιπτώσεις βλάβης της υγείας πελατών, όμως επειδή το νερό δεν απολυμαίνεται, υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης βακτηρίων που είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά, όπως το Staphylococcus aureus (σταφυλόκοκκος).
Πιο ευάλωτοι θα μπορούσαν να είναι πελάτες με διαβήτη ή ανοσοκατασταλμένα άτομα με βλάβες στο δέρμα. Συνιστάται, λοιπόν, πλήρης ενημέρωση του κοινού σχετικά με τους κινδύνους του πεντικιούρ, που έχει ήδη απαγορευθεί σε αρκετές πολιτείες των Η.Π.Α. και του Καναδά.
Τι γίνεται στην Ελλάδα
Τον περασμένο Αύγουστο κάναμε εκτενή αναφορά στα καταστήματα περιποίησης άκρων, που χρησιμοποιούν αυτά τα μικρά ψαράκια του είδους Gara Rufa για την απολέπιση των ποδιών και των χεριών μας, τα οποία «φυτρώνουν» σα μανιτάρια ιδίως σε τουριστικά μέρη και υπόσχονται λαγούς με πετραχήλια στους αδαείς.
Κάθε νοήμων άνθρωπος αντιλαμβάνεται, ότι πρόκειται για μια καλοστημένη εφήμερη μπίζνα, μια νέα μόδα, την οποία ακολουθούν κατά κόρον κυρίως οι γυναίκες…
Εμείς αναρωτιόμαστε, τι φταίνε άραγε αυτά τα ταλαίπωρα τα ψαράκια, τα οποία πεθαίνουν σε μερικές μέρες τρώγοντας τα κύτταρα της σάρκας μας μέσα σε αυτά τα ενυδρεία, αφού αυτή προφανώς και δεν είναι η φυσική τροφή τους. Αυτό δεν είναι παράνομο; Δεν είναι χρήση ζώων και ένας είδος θεάματος για κερδοσκοπικό σκοπό ή είναι και τα ψάρια ζώα εργασίας;
Όποιες ή όποιοι ασχολούνται συστηματικά με την περιποίηση του σώματος τους, δηλαδή τη φροντίδα των χεριών, των ποδιών και των νυχιών τους, γνωρίζουν, ότι κατάλληλη φροντίδα γι’ αυτά μπορούν, να προσφέρουν εξειδικευμένοι επαγγελματίες, οι οποίοι χρησιμοποιούν τα σωστά προϊόντα, για τα πετσάκια, την απολέπιση, τη θρέψη της κερατίνης των νυχιών και όχι τα ψάρια.
Οι ιδιοκτήτες τέτοιων καταστημάτων, που ονομάζονται «fish spa», τονίζουν στα διαφημιστικά τους φυλλάδια, ότι οι πελάτες βλέπουν το χαλαρωτικό και αναζωογονητικό αποτέλεσμα μόνο, αν σε κάθε δεξαμενή – ενυδρείο για το ποδόλουτρο υπάρχουν 150 τέτοια μικροσκοπικά ψαράκια.
Τονίζουν δε, ότι αυτά τα ψαράκια δεν κάνουν μόνο καλό στο δέρμα μας αλλά και στην κυκλοφορία του αίματος μας... Μάλιστα προσφέρουν ειδικές τιμές σε γκρουπ ή οικογένειες, ώστε όλοι να απολαύσουν «μαγικές» στιγμές χαλάρωσης και αναζωογόνησης.
Θα θέλαμε πολύ, να μάθουμε σε ποιες επιστημονικές έρευνες βασίζουν αυτά τα συμπεράσματα και τις ευεργετικές επιδράσεις, που διαφημίζουν. Δεν γνωρίζουμε, αν οι όσοι ασχολούνται με αυτά τα ινστιτούτα ομορφιάς δείχνουν στην πελατεία τους, πόσα από αυτά τα ψαράκια πεθαίνουν τελικά εξαιτίας τους…
Οι φωτογραφίες που δημοσιεύουμε είναι από βιτρίνα καταστήματος στην Παροικιά της Πάρου και τραβήχτηκαν τον Αύγουστο του 2012.
Με πληροφορίες από το zoosos.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου