Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012

Οι Μάγια και εμείς οι αφελείς

Τελικά ο κόσμος δεν καταστράφηκε, όπως εξ άλλου ήταν αναμενόμενο. Δεν καταστράφηκε όπως έλεγαν οι... ερμηνευτές του "ημερολογίου των Μάγια". Το μόνο που καταστράφηκε ήταν αρκετή φαιά ουσία όσων πίστεψαν τις ανοησίες αυτών που κατ' επάγγελμα θα λέγαμε "ερμηνεύουν" διάφορα "σημεία" αρχαία ή νέα. 


Πίσω απ' όλη αυτή την ιστορία όμως κρύβεται κάτι πολύ πιο ουσιαστικό: το κέρδος.  Γι' αυτό γίνονται όλα. Κέρδος είτε υλικό είτε άυλο. Όπως, ας πούμε η τρομοκράτηση αφελών ανθρώπων με στόχο την χειραγώγησή τους. Κι αυτό είναι μέγα ζητούμενο. Άλλως το απόλυτα ελεγχόμενο δίκτυο διάχυσης των πληροφοριών δεν θα άφηνε να λάβει τέτοια έκταση η πρόσφατη ανοησία  περί καταστροφής του κόσμου. Με πολλά μέσα θα μπορούσε να την μπλοκάρει ώστε να μην φτάσει στ' αυτιά των αφελών μαζών. Ή θα μπορούσε να την αντικρούσει προωθώντας (ξέρει το σύστημα) σοβαρές απόψεις που θα κατέρριπταν χωρίς δεύτερη συζήτηση τις ανόητες θεωρίες. 
Όμως, "το εμπόριον κινητήριος μοχλός ζωής επιβάλλει τας ιδικάς του θελήσεις..." και ως εκ τούτου ο μπούλης από την Αλαμπάμα έπρεπε να αγοράσει το σωληνόσπιτο για να βάλει το πολύτιμο (μόνο γι' αυτόν) κουφάρι του θαμμένο μερικά μέτρα κάτω από τη γη. 
Γύρω από την ιστορία των Μάγια παίχτηκαν αρκετά εκατομμύρια δολάρια που βγήκαν από τις τσέπες των αφελών που πίστεψαν το καταστροφογικό σενάριο.
Τώρα που πέρασε η καταληκτική ημερομηνία οι σεναριολόγοι θα βρουν άλλα κόλπα για να διατηρήσουν το μεγαλύτερο μέρος του αφελούς ακροατηρίου τους. Ίσως μιλήσουν για λάθος υπολογισμό για να μεταθέσουν την χρονολογία καταστροφής της Γης. Ίσως πάλι βρουν κάτι άλλο. Γνωρίζουν καλά ότι πάντα θα υπάρχει ακροατήριο έτοιμο να καταπιεί αμάσητη όποια τροφή του δοθεί. Όσο  ο κόσμος δεν ασκεί το μυαλό του ώστε να ανέρχεται επίπεδα σκέψης, τόσο θα επιβιώνουν οι σαλτιμπάγκοι κάθε είδους. 
Λένε πως ο κόσμος κυβερνιέται με δύο μέσα: τον φόβο και την ελπίδα. Και τα δύο αυτά πωλούνται αφειδώς από διάφορους "πνευματικούς".  Μερικοί πωλούν παραδείσους και κολάσεις, άλλοι εξωγήινους που βλέπουν να κατεβαίνουν στο... περιβόλι τους, άλλοι καταστροφή του κόσμου.
Αν δεν υπήρχαν αφελείς δεν θα υπήρχαν απατεώνες. Αυτήν την σχέση εκμεταλλεύονται στους αιώνες των αιώνων αυτοί που θέλουν να κυριαρχήσουν στις μάζες, να τις κοπαδιάσουν και να επιβληθούν προσποριζόμενοι εξουσία. 
Όχι, ας μην τρέφουμε αυταπάτες. Η ανθρωπότητα δεν θα ξεφύγει ποτέ από αυτό το παιχνίδι. Πάντα θα την απασχολεί "ένα ημερολόγιο των Μάγια", ένας αιγυπτιακός πάπυρος, ένας χρησμός που βγήκε από την κοιλιά κάποιου "φωτισμένου". 
Ας έχουν τον νου μας, τουλάχιστον αυτοί που δεν καταπίνουν αμάσητα ό,τι τους δίνουν.   

ΥΓ. Κάποτε που κάποιοι άλλοι καταστροφολόγοι προφήτευαν καταστροφή του κόσμου ρωτήθηκε ο Αϊνστάιν αν θα συμβεί. "Όχι" ήταν η κοφτή του απάντηση. Και όταν του ζητήθηκαν εξηγήσεις για την απόλυτη απάντησή του αυτός είπε: "Μα και αν καταστρεφόταν ο κόσμος ποιος θα ζούσε για να θυμάται ότι είχα κάνει λάθος;".              


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου