Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2012

Μηνύουν Βήμα και Πρώτο Θέμα


Μεγάλη δυσφορία προκάλεσαν τόσο στη Μαργαρίτα Παπανδρέου όσο και στον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου δημοσιεύματα στον κυριακάτικο Τύπο, τα οποία φέρουν τη μητέρα του να εμπλέκεται στην υπόθεση της «Λίστας Λαγκάρντ».Η απάντηση τους στα δημοσιεύματα των εφημερίδων «Βήμα» και «Πρώτο Θέμα», όπου υπάρχουν ξεκάθαρες αναφορές για ύπαρξη του ονόματος της Μαργαρίτας Πανανδρέου στη δικογραφία που συντάχθηκε και διαβιβάστηκε στη Βουλή για την περίφημη υπόθεση με τους ανθρώπους που «έβγαλαν» χρήματα σε τράπεζες του εξωτερικού, ήταν σκληρή και άμεση.
Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μίλησε για «κατεστημένα συμφέροντα, που παρασιτούν εις βάρος της χώρας», σχεδιάζουν και υλοποιούν συστηματικές επιχειρήσεις συκοφαντίας εναντίον του, την ίδια στιγμή που η μητέρα του ξεκαθαρίζει πως η υπομονή έχει εξαντληθεί και «από εδώ και μπρος η δικαιοσύνη έχει το λόγο». Ειδικότερα, η τελευταία αναρωτιέται τι κρύβεται πίσω από αυτή την επίθεση, ενώ δεν διστάζει να χαρακτηρίσει «άνανδρους» και «ανήθικους» τους υπεύθυνους των δύο εφημερίδων, οι οποίοι δεν φρόντισαν καν να τηρήσουν τα στοιχειώδη δημοσιογραφικά προσχήματα και να ζητήσουν την άποψή της για τις «επίμαχες» πληροφορίες.

Αναλυτικά η δήλωση της Μαργαρίτας Παπανδρέου
«Οι υπεύθυνοι των εφημερίδων "Βήμα" και "Πρώτο Θέμα" έχουν την εμπειρία να γνωρίζουν ότι όφειλαν να μου υποβάλουν μια απλή έστω ερώτηση, να διερευνήσουν την υπόθεση πριν δημοσιοποιήσουν οτιδήποτε. Να παρουσιάσουν λόγο και αντίλογο. Άνανδροι, ανήθικοι, δεν το έπραξαν. Είναι δυνατόν να δημιουργούνται πρωτοσέλιδα με βάση το ψέμα και την διαβολή; Γιατί τόσα ψέματα; Γιατί τόσες επιθέσεις;», αναρωτιέται.



«Ίσως επειδή δεν υπέκυψε ποτέ η οικογένειά μου στις επιδιώξεις και στα ισχυρά κατεστημένα συμφέροντα του τόπου. Δεν έσκυψε ποτέ σε εκείνους που μου επιτίθενται σήμερα. Ίσως επειδή παρά τα κτυπήματα τόσους μήνες τώρα, το όνομα Παπανδρέου ακόμη ζει. Σημειώνω με περηφάνια ότι και οι τρεις πρωθυπουργοί - Γεώργιος, Ανδρέας, Γιώργος - συγκρούστηκαν με τα παρασιτικά κατεστημένα συμφέροντα. Θα συνεχίσουμε να αντιστεκόμαστε με μεγαλύτερη πίστη στις αρχές μας, τις αξίες μας, στη δημοκρατία. Εμείς αγωνιστήκαμε, συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε και θα αγωνιζόμαστε για όλα αυτά. Εκείνοι, συνεχίζουν να πωλούν σε λαδωμένα φύλλα την Πατρίδα και τη Δημοκρατία. Από δω και μπρος η Δικαιοσύνη θα έχει το λόγο», προσθέτει.

Από την πλευρά του ο Γιώργος Παπανδρέου υπογραμμίζει πως απώτερος στόχος των αναφορών στο πρόσωπο της μητέρας του είναι ο ίδιος και η πολιτική που εφάρμοσε απέναντι σε «πάσης φύσεως ιδιοτελείς σκοπιμότητες».

Αναλυτικά η δήλωση του πρώην πρωθυπουργού:
«Τα δημοσιεύματα στα οποία παραπέμπουν πρωτοσέλιδοι τίτλοι των εφημερίδων "Βήμα" και "Πρώτο Θέμα" , στα φύλλα της 2ας Δεκεμβρίου 2012, είναι προφανές ότι στοχεύουν εμένα και την πολιτική που άσκησα απέναντι σε πάσης φύσεως πολιτικές και ιδιοτελείς σκοπιμότητες. Παλεύοντας για μια Ελλάδα παραγωγική και ελεύθερη από δουλείες, από πελατειακές αντιλήψεις, νοοτροπίες και συμπεριφορές. Παλεύοντας απέναντι σε ό, τι μας οδήγησε στην Ελλάδα του 2009», εξηγεί.



«Πρόκειται για μια χυδαία επιχείρηση, η οποία προωθείται από όσους "άκουσαν", όσους διοχέτευσαν και τελικώς όσους δημοσιεύουν -και με τον τρόπο που το κάνουν- φήμες χωρίς στοιχεία, χωρίς προηγούμενη έρευνα. Όμως, αποκαλύπτουν εαυτούς. Όλοι πλέον καταλαβαίνουν ότι συγκεκριμένα κατεστημένα συμφέροντα, που παρασιτούν εις βάρος της χώρας, σχεδιάζουν και υλοποιούν συστηματικές επιχειρήσεις συκοφαντίας εναντίον μου. Προφανώς, επειδή φοβούνται πως ό,τι και να κάνουν, όποιο ψέμα και να πουν, όσο και να με χτυπήσουν, θα με βρίσκουν σταθερά απέναντι τους. Ότι δεν θα με λυγίσουν. Καλά κάνουν και φοβούνται», συμπληρώνει.

Οι... κρυφές καταθέσεις και η δικογραφία
Τα ερωτήματα που προκύπτουν από τη δικογραφία που σχηματίστηκε για την υπόθεση με τη «Λίστα Λαγκάρντ» είναι πολλά;

Διαθέτει ή όχι η Μαργαρίτα Παπανδρέου λογαριασμό στην τράπεζα HSBC στην Ελβετία; Τα χρήματα που «φαίνονται» στη «Λίστα Λαγκάρντ», τα 550 εκατομμύρια δολάρια δηλαδή είναι δικά της ή ανήκουν σε επιχειρηματία που ζει στο Ισραήλ; Η κατάθεση αυτή στο όνομα παρένθετου προσώπου που είναι απολύτως υπαρκτό, έγινε πριν ή μετά το 2002;

Η δικογραφία για τη «Λίστα Λαγκάρντ» που έχει αποσταλεί στη Βουλή μετά την έρευνα των οικονομικών εισαγγελέων Πεπόνη και Μουζακίτη, δεν είχε φθάσει έως και την Παρασκευή που πέρασε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής για τα περαιτέρω. Παρόλα αυτά διέρρευσαν σειρά στοιχείων των κειμένων, τα οποία αναφέρονται και μάλιστα με λεπτομέρειες στο πρόσωπο της μητέρας του πρώην πρωθυπουργού. Ωστόσο, η γενική εικόνα είναι θολή, τουλάχιστον προς το παρόν, γιατί βρισκόμαστε εν αναμονή της αποστολής νέου αυθεντικού αντιγράφου της περιβόητης λίστας από τη Γαλλία, ώστε να είναι εφικτή η αντιπαραβολή με τις διάφορες εκδοχές που κυκλοφόρησαν στην Ελλάδα με αυξομειώσεις του αριθμού των συμπεριλαμβανομένων προσώπων.

Ο ισχυρός άνδρας του ΣΔΟΕ , η ιδιωτική υπάλληλος και ο Σύμβουλος 

Όλα αρχίζουν με την κατάθεση του επικεφαλής του ΣΔΟΕ, που τοποθετήθηκε στη θέση αυτή μετά από προσωπική επιλογή του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Ο Στέλιος Στασινόπουλος λοιπόν, καταθέτει στις 3 Οκτωβρίου του 2012 και παραπέμπει σε συνομιλία μεταξύ των ανωτέρων στελεχών της υπηρεσίας του που έλαβε χώρα στις 2 Οκτωβρίου, δηλαδή, μία ημέρα πριν την επίσημη κατάθεση στον Εισαγγελέα.

Συγκεκριμένα, ισχυρίζεται πως κατά τη συνομιλία αυτή, ο υπεύθυνος ελέγχων του ΣΔΟΕ κ. Λέκκας ερωτώμενος σχετικά για το εάν γνωρίζει πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται στη «Λίστα Λαγκάρντ», απάντησε πώς έχει ακούσει ότι πίσω από την κατάθεση των 550 εκατ. στο όνομα μιας ιδιωτικής υπαλλήλου, ονόματι Μαρία Παντελή, κρύβεται η Μαργαρίτα Παπανδρέου. Η ιδιωτική αυτή υπάλληλος είναι υπαρκτό πρόσωπο και είναι συνεργάτης ενός επιχειρηματία με το όνομα Σάμπι Μιονί ο οποίος γεννήθηκε μεν στην Ελλάδα, αλλά εδώ και χρόνια ζει στο Τέλ Αβίβ. Ο κ. Μιονί έχει επίσημα δηλώσει πως η Μαρία Παντελή είναι διαχειρίστρια κεφαλαίων του και για τον λόγο αυτό υπάρχει κατάθεση στην HSBC στο όνομα της. Ο κ. Μιονί είπε και κάτι ακόμη: πως ένα άλλο πρόσωπο στη «Λίστα Λαγκάρντ», ο κ. Στ. Παπασταύρου, σύμβουλος του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, είναι και αυτός διαχειριστής κεφαλαίων του και πως τα κεφάλαια αυτά είναι απολύτως νόμιμα.

Ο λογαριασμός των 550 εκατ. δολαρίων είναι μακράν η μεγαλύτερη τραπεζική κατάθεση της λίστας και αντιστοιχεί στο 1/3 όλων των καταθέσεων. 

Την κατάθεση του επικεφαλής του ΣΔΟΕ Στ. Στασινόπουλου πάντως, επιβεβαιώνει και ο προϊστάμενος Περιφερειακής Διεύθυνσης του ΣΔΟΕ Ευάγγελος Καραμάνος ο οποίος ορκίζεται πως κατά τη σύσκεψη των πέντε στελεχών της Υπηρεσίας ακούστηκε το όνομα της Μαργαρίτας Παπανδρέου. Ακόμη πιο συγκεκριμένα, ο διευθυντής ελέγχων του ΣΔΟΕ Νίκος Λέκκας είπε πως σύμφωνα με δικές του πληροφορίες, «πίσω από τη μεγαλύτερη κατάθεση της λίστας είναι η κυρία Μαργαρίτα Παπανδρέου».

Αναμένεται με μεγάλη αγωνία λοιπόν, να φθάσει επιτέλους, η δικογραφία στην αρμόδια Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας στη Βουλή, να ανοίξει ο φάκελος, να πραγματοποιηθεί η αντιπαραβολή της όποιας λίστας με την αυθεντική, ώστε τελικά να διαμορφωθεί μία αξιόπιστη εικόνα για το ποιος έχει τι, σε ποιον λογαριασμό και ποιος είναι ο πραγματικός καταθέτης.

πηγή: zougla.gr

2 σχόλια:

  1. Στοχευμένη προβοκάτσια από Βήμα και Πρώτο Θέμα κατά της Μαργαρίτας Παπανδρέου.

    Συντονισμένα πυρά λάσπης κατά της Μαργαρίτας Παπανδρέου, μητέρας του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου εξαπολύουν σήμερα το Βήμα της Κυριακής και το Πρώτο Θέμα, λες κι ένα «αόρατο» μαγικό ραβδί συντόνισε τη θεματολογία των δυο εφημερίδων.
    Το ρεπορτάζ και των δυο εφημερίδων βασίζεται σε...

    ...μια φήμη που μετέφερε επιπόλαια στην κατάθεση του ο νυν επικεφαλής του ΣΔΟΕ κ. Στασινόπουλος, ο οποίος επιλέχθηκε από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, κυρίως λόγω τη μακράς θητείας του σε υπηρεσίες της Εφορίας στη Μεσσηνία.

    Το όνομα της γυναίκας που διακινεί τα ποσά που χρεώνουν οι δυο εφημερίδες στη Μαργαρίτα Παπανδρέου είναι γνωστό εδώ καιρό και οι δραστηριότητες της φανερές, καθώς πρόκειται για στέλεχος ναυτιλιακής εταιρίας. Έτυχε απλώς τα αρχικά της να είναι "Μ.Π", στοιχείο μη ικανό να προκαλέσει μια τέτοια «πλάνη» στη δημοσιογραφική έρευνα.

    Είναι μάλλον χαζό να πιστεύει κανείς ότι η Μαργαρίτα Παπανδρέου θα ήταν στη λίστα Λαγκάρντ και δεν θα το είχε μετά από τόσο καιρό διαπιστώσει κανείς, ούτε καν το περιοδικό που επεξεργάστηκε και δημοσίευσε τη λίστα.

    Οι διαθέσεις των εκδοτών των δυο εντύπων καταγράφονται, αν και δεν εκπλήσσουν πια κανέναν. Παρά τα αρκετά λάθη της διακυβέρνησης του, ο Γιώργος Παπανδρέου κερδίζει πόντους συμπάθειας, μετά από κάθε τέτοια χυδαία επίθεση εναντίον του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή


  2. http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=486699

    Τα χρήματα ανήκουν σε εταιρεία διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων και ΜΠ είναι η Μαρία Παντελή, υπάλληλος της εταιρείας. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας δήλωσε κατηγορηματικά πως δεν έχει απολύτως καμία σχέση με την οικογένεια Παπανδρέου. Άνθρακες ο θησαυρός.

    Περιμένω μια δημόσια συγγνώμη από τον φιλαράκο του Σαμαρά που μετέφερε τις φήμες που άκουσε από δω κι από κει στο δικαστήριο και περιμένω τη μαλακαρία του blog να σχολιάσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή