Σελίδες

Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2020

Απροστάτευτο το ελαιόλαδο Καλαμάτας

 Ερώτηση Λαμπρόπουλου στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

Τα όσα συμβαίνουν με το ελαιόλαδο και την Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) Καλαμάτας, περιγράφει σε ερώτησή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη, ο βουλευτής Μεσσηνίας της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Λαμπρόπουλος. του ελαιολάδου

Στην μακροσκελή αλλά άκρως ενημερωτική ερώτησή του, ο βουλευτής εξιστορεί την εκμετάλλευση της ονομασίας «KALAMATA» από χώρες όχι μόνο της ΕΕ αλλά και τρίτες όπως Τουρκία. Τονίζει ότι η υπογραφή εμπορικών συμφωνιών μεταξύ ΕΕ – Κίνας και ΕΕ – Ν. Αφρικής δεν προστατεύουν το ΠΟΠ Καλαμάτας, ενώ παραθέτει και τις απαντήσεις αρμοδίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την ονομασία και την προστασία της.

Ο κ. Λαμπρόπουλος χαρακτηρίζει «κατάπτυστη και παράνομη» υπουργική απόφαση (ΦΕΚ 648/Β/26.2.18) της κυβέρνησης Τσίπρα, «με την οποία ενέταξαν, στον εθνικό κατάλογο ποικιλιών την «Ελιά Καλαμάτας» ως συνώνυμο της ποικιλίας «Καλαμών» που προϋπήρχε» και ερωτά τον υπουργό τι μέτρα θα ληφθούν για το προϊόν και την προστασία του.

Ολόκληρη η ερώτηση του κ. Λαμπρόπουλου είναι:    

«1. Ο όρος «ΕΛΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ – ELIA KALAMATAS»  καθώς και η ακριβής του μετάφραση στα αγγλικά ως «KALAMATA OLIVES» είναι άρρηκτα συνδεδεμένος στην υπόληψη του καταναλωτή στις διεθνείς αγορές με την Ελλάδα ως χώρα καλλιέργειας και τυποποίησης και ειδικότερα την πρωτεύουσα της Μεσσηνίας, πόλη ΚΑΛΑΜΑΤΑ (τοπόσημο), με σταθερή πιστοποιημένη ποιότητα, υγειοπροστατευτικά χαρακτηριστικά, αλλά και απαράμιλλα οργανοληπτικά στοιχεία που αποδίδουν διεθνείς βραβεύσεις.  Το ίδιο ισχύει και για το ελαιόλαδο «ΚΑΛΑΜΑΤΑ» ΠΟΠ.  Αυτό θέλουν να καπηλευτούν οι ανταγωνίστριες χώρες που διαθέτουν πλέον στις διεθνείς αγορές «ΚΑLAMATA OLIVES», παραπλανώντας τους καταναλωτές και με άμεσο ορατό κίνδυνο διατάραξης της αγοράς και απώλεια εμπιστοσύνης στο εθνικό μας προϊόν, αλλά και Έλληνες παραγωγοί και εξαγωγείς που αρνούνται να ενταχθούν στο σύστημα ελέγχου της ΠΟΠ «ΕΛΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ – ELIA KALAMATAS», εφόσον είναι πιο εύκολο και προσοδοφόρο να διαθέτουν ανεξέλεγκτα και με σαφώς χαμηλότερο κόστος παραγωγής «KALAMATA OLIVES».

Η προηγούμενη Κυβέρνηση των κκ Τσίπρα και Καμμένου, με Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης τον κ. Αποστόλου, υπέγραψαν την κατάπτυστη και παράνομη υπουργική απόφαση (ΦΕΚ 648/Β/26.2.18), με την οποία ενέταξαν, στον εθνικό κατάλογο ποικιλιών την «Ελιά Καλαμάτας» ως συνώνυμο της ποικιλίας «Καλαμών» που προϋπήρχε.

Με αποτέλεσμα, σήμερα, να διακινούνται μεγάλες ποσότητες παγκοσμίως, γιατί δίνεται η δυνατότητα σε χώρες όπως η Τουρκία και η Αίγυπτος, που παράγουν και διακινούν τεράστιες ποσότητες επιτραπέζιων ελιών, διαφόρων ποικιλιών, αλλά και «Καλαμών» να το πράττουν πλέον με την ονομασία «Kalamata Olives» και να μας εκτοπίζουν από τις αγορές, προσφέροντας πολύ χαμηλότερες τιμές, χρησιμοποιώντας ένα όνομα, το οποίο είναι κατοχυρωμένο ως ΠΟΠ με τον ΚΑΝ(ΕΚ) Δ.107/96, το παγκοσμίως γνωστό «Ελιά Καλαμάτας ΠΟΠ».

Η απόφαση Αποστόλου είναι αντίθετη με τον Ευρωπαϊκό ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ 1151/12 Άρθρο 13.2 όπου ρητά διατυπώνει ότι «Οι προστατευόμενες ονομασίες δεν δύναται να μεταπέσουν σε κοινές», δηλαδή μια ονομασία ΠΟΠ δεν μπορεί να μετατραπεί μονομερώς σε απλή ονομασία ποικιλίας ή συνώνυμο αυτής, όπως έπραξε ο ΥΠΑΑΤ.

Το καθεστώς αυτό χρηματοδότησε δυστυχώς το ΥΠΑΑΤ με ευρωπαϊκά κονδύλια έντεκα εκατομμυρίων ευρώ (11.000.000€) στα πλαίσια του Καν.(ΕΕ)1144/14 κατά τα έτη 2017-2020 –  με το πρόγραμμα OLIVE YOU.  Το πρόγραμμα αντί να προωθήσει την ελληνική ελιά «ΚΑΛΑΜΩΝ» ή/και την Ελιά Καλαμάτας ΠΟΠ, προώθησε αφού προβλήθηκε σε έντεκα (11) χώρες την εμπορική ονομασία «KALAMATA OLIVES» που όπως αναφέραμε ανωτέρω χρησιμοποιείται από όλο τον πλανήτη για όλες τις ελιές ποικιλίας Καλάμων οπουδήποτε και αν καλλιεργούνται.

Με ολόκληρο τον παραγωγικό ιστό της ελιάς «ΚΑΛΑΜΩΝ» να βρίσκεται σε πολιτική και εμπορική σύγχυση,  τις τιμές να έχουν καταρρεύσει λόγω αθρόων εισαγωγών μιας και πλέον δεν υπάρχει καμία προστασία ούτε για την Ελιά Καλαμάτας ΠΟΠ, ούτε για την Ελιά Καλαμών, το εξαγωγικό μερίδιο μας σε συγκεκριμένες χώρες να υποκαθίσταται από την Αίγυπτο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μας έχει κατευθύνει ήδη τρείς (3) φορές ως προς το ορθόν, απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα για την χρήση της ονομασίας «ΕΛΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ» ή «KALAMATA OLIVES» ως κάτωθι:

Α. Απάντηση κ. HOGAN εξ’ ονόματος της Επιτροπής στο ερώτημα Ε-002829/2015:

 Η ονομασία «Ελιά Καλαμάτας» καταχωρίστηκε ως προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ) στις 21 Ιουνίου 1996 κατόπιν αιτήματος της ελληνικής κυβέρνησης με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1107/96 της Επιτροπής.

 Οι επιχειρηματίες που δεν τηρούν τις προδιαγραφές για την εν λόγω ΠΟΠ, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής παραγωγής, δεν έχουν το δικαίωμα να χρησιμοποιούν την ονομασία «Kalamata olives» στην ΕΕ.

 Σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ, οι επιχειρηματίες που χρησιμοποιούν για εμπορικούς σκοπούς ονομασίες όπως «Kalamata olives» για ελιές που παράγονται εκτός της οριοθετημένης περιοχής της ΠΟΠ, υφίστανται τις συνέπειες της μη τήρησης των κανόνων της ΕΕ.

Β. Απάντηση κ. HOGAN εξ’ ονόματος της Επιτροπής στο ερώτημα Ε-000459/2017:

 Η ονομασία Ελιά Καλαμάτας είναι καταχωρισμένη ως προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ) από το 1996. Αναφέρεται στις επιτραπέζιες ελιές που παράγονται σε συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή από την ποικιλία «Καλαμών».

 Η ονομασία της ποικιλίας μπορεί να χρησιμοποιηθεί υπό τις εξής προϋποθέσεις: α) ότι το προϊόν προέρχεται από την εν λόγω ποικιλία β) ότι δεν παραπλανόνται οι καταναλωτές· γ) ότι η χρήση δεν συνιστά αθέμιτο ανταγωνισμό· και δ) ότι η χρήση δεν εκμεταλλεύεται τη φήμη της ΠΟΠ.

Μόνον η ΠΟΠ μπορεί να περιγράφεται με χρήση της εν λόγω καταχωρισμένης ονομασίας «Ελιά Καλαμάτας» και να συνοδεύεται από τον επίσημο λογότυπο ΠΟΠ της ΕΕ.

Γ. Απάντηση κ. Janusz Wojciechowski εξ’ ονόματος της Επιτροπής στο ερώτημα Ε-004397/2020 όπου επεξηγεί και διασαφηνίζει και τις ανωτέρω απαντήσεις (Α) και (Β):

 Όσον αφορά το κατά πόσον συμμορφώνεται με το δίκαιο της Ένωσης η χρήση των ονομασιών «Καλαμάτα» για την περιγραφή των ελιών της ποικιλίας «Καλαμών» που δεν καλύπτονται από την προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ) «Ελιά Καλαμάτας», οι κυρίες και οι κύριοι βουλευτές καλούνται να ανατρέξουν στην απάντηση στη γραπτή ερώτηση E -000459/2017.

 Η χρήση της ονομασίας μιας ποικιλίας δεν παραβιάζει αυτοδικαίως την προστασία που περιβάλλει τις γεωγραφικές ενδείξεις (ΓΕ), είτε πρόκειται για ΠΟΠ είτε για ΠΓΕ (προστατευόμενες γεωγραφικές ενδείξεις).

 Μόνον η ΠΟΠ μπορεί να περιγράφεται με χρήση της εν λόγω καταχωρισμένης ονομασίας «Ελιά Καλαμάτας» και να συνοδεύεται από τον επίσημο λογότυπο ΠΟΠ της ΕΕ, χάρη στον οποίο οι καταναλωτές μπορούν να εντοπίζουν το καταγόμενο προϊόν ΠΟΠ στην αγορά.

 Πρωτίστως υπεύθυνες για την επιβολή των κανόνων για την προστασία των καταχωρισμένων ονομασιών στην αγορά είναι οι εθνικές αρχές. Αυτές υποχρεούνται να λαμβάνουν τα κατάλληλα διοικητικά και δικαστικά μέτρα για την πρόληψη ή την παύση της παράνομης χρήσης των γεωγραφικών ενδείξεων.

 Όπως προαναφέρθηκε, η Επιτροπή επισημαίνει ότι «Καλαμών» είναι η ονομασία της ποικιλίας ελιάς και όχι η καταχωρισμένη ονομασία ΠΟΠ.

Είναι σαφές πλέον από τις τρείς (3) αυτές απαντήσεις τη Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η ποικιλία της ελιάς είναι «ΚΑΛΑΜΩΝ» και πως η ονομασία αυτή επιτρέπεται να χρησιμοποιείται ως εμπορική ονομασία υπό προϋποθέσεις στη περίπτωση που είναι συνώνυμη με την ονομασία ΠΟΠ.  Τέτοιο παράδειγμα αποτελεί η ΕΛΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ και όχι η «ΕΛΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ».

Οι ονομασίες  ΚΑΛΑΜΑΤΑ, ΚΑΛΑΜΑΤΙΑΝΗ, ΤΣΙΓΚΕΛΙ, ΑΕΤΟΝΥΧΙ και ότι άλλο στο μέλλον καταχωρήσουν όσοι μας εκπροσωπούν, ΔΕΝ αποτελούν ονομασία της ποικιλίας, αλλά συνώνυμα. Η χρήση συνωνύμου, ποικιλίας σε βάρος της καταχωρημένης ονομασίας ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ από τον ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ 1151/12 και επικυρώνεται από τις ανωτέρω απαντήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

 

2. Προστασία της  ελληνικής  Γεωγραφικής  Ένδειξης «ELIA KALAMATAS» στις  διμερείς εμπορικές  συμφωνίες  της  Ε.Ε.  με  Τρίτες  Χώρες.

Οι Διμερείς εμπορικές  συμφωνίες  της  Ε.Ε.  με  Τρίτες  Χώρες  αποτελούν  υψηλή Ευρωπαϊκή αλλά και εθνική προτεραιότητα για την αποτελεσματική προστασία Ελληνικών προϊόντων Γεωγραφικών Ενδείξεων όπως η «ΕΛΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ - ELIA KALAMATAS». 

Όμως:

-        Με την υπογραφή της Εμπορικής συμφωνίας Ε.Ε. - ΚΙΝΑ, ο όρος «ΕΛΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ - ELIA KALAMATAS», υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να είναι απόλυτα προστατευμένος. Το γεγονός όμως της μετατροπής ενός ενωσιακά προστατευόμενου όρου ΠΟΠ σε «κοινή» ονομασία, αντιτίθεται με την υπογραφείσα συμφωνία της 9 Ιουλίου, 2020 [Interinstitutional File: 2020/0088 (NLE), LEGISLATIVE ACTS AND OTHER INSTRUMENTS] και ειδικότερα των Άρθρων 4.2, 4.3 και 4.5.  Επομένως με την καταχώρηση του όρου «ΚΑΛΑΜΑΤΑ» στον Ευρωπαϊκό Κατάλογο Ποικιλιών FRUMATIS, και την μετατροπή του σε «κοινό» όρο ποικιλίας ελιάς, παύει και η αυστηρή προστασία του όρου αυτού στην ΚΙΝΑ αφήνοντας το πεδίο ελεύθερο για διακίνηση «KALAMATA OLIVES» τρίτων χωρών σε βάρος του εθνικού μας προϊόντος ΠΟΠ. Εν κατακλείδι, ενώ υπογράφηκε η συμφωνία δίχως εξαίρεση για το προϊόν ΠΟΠ «ΕΛΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ - ELIA KALAMATAS», αυτή πλέον καταστρατηγείται λόγω της καταχώρησης ως κοινής ονομασίας ελιάς του όρου “KALAMATA» από το Ελληνικό Κράτος.  Με την εθνική αυτή πολιτική, είναι πολύ πιθανό να δούμε σε λίγο «KALAMATA OLIVES» προέλευσης Κίνας!

-        Με την υπογραφή της Εμπορικής συμφωνίας Ε.Ε. - ΚΑΝΑΔΑΣ στις 14 Ιανουαρίου 2017 (Ευρωπαϊκή Εφημερίδα Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων) Article 20.50 συμφωνήθηκε η αμοιβαία προστασία επιλεγμένων Γεωγραφικών Ενδείξεων. Ενώ ο όρος «ΕΛΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ - ELIA KALAMATAS» θεωρητικά φέρει απόλυτης προστασίας, το Άρθρο 20.19.7 της υπογραφείσης εμπορικής συμφωνίας αναφέρει σαφώς πως στη περίπτωση χρήσης όρου που ΔΕΝ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΤΑΙ στη χώρα προέλευσής του, τότε αυτό ΔΕΝ προστατεύεται και στη συμφωνία ΕΕ – ΚΑΛΑΔΑ.  Επιπλέον το Άρθρο 20.22.1 δίνει τη δυνατότητα εξαίρεσης από την εμπορική συμφωνία όρων που ΔΕΝ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΝΤΑΙ στη χώρα προέλευσής τους, δηλαδή «κοινούς» όρους ή ποικιλίες όπως είναι πλέον το «ΚΑLΑΜΑΤΑ», ενώ το Άρθρο 20.22.3 απαγορεύει σαφώς την προστασία ονομασίας ποικιλίας γεωργικού προϊόντος. Επομένως με την καταχώρηση του όρου «ΚΑLΑΜΑΤΑ» στον Κατάλογο FRUMATIS στις 6/12/2016, παύει να ισχύει η προστασία του όρου αυτού και στον ΚΑΝΑΔΑ.  

-        Η Εμπορική συμφωνία Ε.Ε - Ν. ΑΦΡΙΚΗΣ 16 Σεπτεμβρίου 2016 ΔΕΝ προστατεύει τον ενωσιακό ΠΟΠ όρο «ΕΛΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ - ELIA KALAMATAS» εφόσον ξεκάθαρα τον θεωρεί συνώνυμο ποικιλίας.  Ειδικότερα, στη συμφωνία αναφέρεται πως «The varietal name “Kalamon” and “Kalamata” may continue to be used in similar products, provided the consumer is not misled on the nature of such term of the precise origin of the product».  Αποτέλεσμα είναι να εμφανίζονται προϊόντα N. Αφρικής ως KALAMATA OLIVES με συστατικά απλές τοπικές ελιές εκμεταλλευόμενα σίγουρα τη φήμη του Ελληνικού καταχωρημένου ως ΠΟΠ προϊόντος και παραπλανώντας τον καταναλωτή για την ποιότητα του προϊόντος που προμηθεύεται. Καθιστά δε το Εθνικό μας προϊόν ΕΛΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ως γενικότερο προϊόν που παράγεται παντού στον κόσμο δίχως τις σταθερές προδιαγραφές, συγκεκριμένη ποιότητα και ιχνηλασιμότητα ελιάς που διασφαλίζει το ΠΟΠ προϊόν. 

 

Επιπλέον, προσφάτως στις 4/12/2012, ο USDA καταδεικνύει πως ο όρος “KALAMATA OLIVES» αφορά κατοχυρωμένη Ευρωπαϊκή Γεωγραφική ένδειξη

 

Με την υπ΄αριθμ. Πρωτ. 2761/19.12.19, ερώτηση που κατέθεσα στη Βουλή των Ελλήνων, είχα από τότε επισημάνει τα προβλήματα και ζητούσα απαντήσεις.

Στην υπ΄αριθμ Πρωτ. 813/333777/5.2.20 απάντηση της Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Φωτεινή Αραμπατζή, αναφέρονταν μεταξύ άλλων τα εξής: “Ως προς δε το ζήτημα της ονομασίας «Ελιά Καλαμάτας», όπως είναι γνωστό, είναι καταχωρισμένη ως προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ) από το 1996. Η ονομασία αναφέρεται στις επιτραπέζιες ελιές, που παράγονται σε συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή από την ποικιλία «Καλαμών». H δε απόφαση της προηγούμενης Κυβέρνησης ένταξης στον Εθνικό Κατάλογο Ποικιλιών της «Ελιάς Καλαμάτας» ως συνώνυμο της ποικιλίας «Καλαμών» που προϋπήρχε, δημιούργησε πληθώρα προβλημάτων και μεγάλη αναστάτωση σε όλους τους φορείς”.

Στη συνέχεια αναφέρει «Σημειώνεται, ότι σε κάθε περίπτωση, σε αντίθεση με την προηγούμενη ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, η νέα ηγεσία, ακολουθεί και εφαρμόζει τις ρυθμίσεις της ΕΕ σχετικά με τον τρόπο χρήσης των όρων και με γνώμονα ότι η ονομασία της ποικιλίας, μπορεί να χρησιμοποιηθεί υπό τις εξής προϋποθέσεις :

A. Ότι το προϊόν προέρχεται από την εν λόγω ποικιλία,

B. Ότι δεν παραπλανόνται οι καταναλωτές

Γ. Ότι η χρήση δεν συνιστά αθέμιτο ανταγωνισμό και

Δ. Ότι η χρήση δεν εκμεταλλεύεται την φήμη της ΠΟΠ».

 

3. Στη Μεσσηνία, το σύνολο σχεδόν των φορέων του πρωτογενούς τομέα, Συνεταιρισμοί και Τυποποιητές/Εξαγωγείς, αποφάσισαν να υποβάλουν με αριθ.Πρωτ. 2124/266236/25-09-2020 αίτημα τροποποίησης ήσσονος σημασίας των προδιαγραφών της «Ελιά Καλαμάτας ΠΟΠ», για την ενδυνάμωση και επικαιροποίησή τους και να δημιουργήσουν Ομάδα Προστασίας και Διαχείρισης της «Ελιά Καλαμάτας ΠΟΠ»

ΚΑΤΟΠΙΝ ΤΩΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο Κ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ

 

1.   Θα αποσυρθεί η υπουργική απόφαση του τέως Υπουργού κ. Αποστόλου, αφού το Υπουργείο αναγνωρίζει «ότι δημιούργησε πληθώρα προβλημάτων και μεγάλη αναστάτωση σε όλους τους φορείς»;  

2.   Τί λύσεις θα δώσει, στο  τεράστιο πρόβλημα, της κατάρρευσης των τιμών και της ζήτησης βρώσιμης ελιάς, που παρατηρείται στη φετινή σοδειά;

3.   Σε ποια φάση ελέγχου βρίσκεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου το αίτημα τροποποίησης με αριθ.Πρωτ. υποβολής: 2124/266236/25-09-2020 για την τροποποίηση ήσσονος σημασίας των προδιαγραφών της Ελιά Καλαμάτας ΠΟΠ και ποιο το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του;

4.   Πρόκειται να εκδώσει υπουργική απόφαση, δυνάμει της παρ.7 του άρθρου 38 του Ν. 4384 που παρέμεινε σε ισχύ με τον Ν. 4673/2020 αναφορικά με τις ομάδες διαχείρισης και προστασίας προϊόντων ΠΟΠ/ΠΓΕ/ΕΠΙΠ;

5.   Tι ποσότητες ελιάς ποικιλίας «Καλαμών», έχουν εισαχθεί στη χώρα μας κατά τα έτη 2018 και 2019 από τρίτες χώρες, σε ποια λιμάνια ξεφορτώθηκαν και σε ποιους Νομούς κατευθύνθηκαν;

                                                                 Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ   

                                                        ΙΩΑΝΝΗΣ Δ.ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ».

Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2020

Η σημαία του Πολυτεχνείου, ο πόλεμος και το πλυντήριο

 

Είναι γνωστό ότι η εξέγερση του Πολυτεχνείου, προκειμένου να μυθοποιηθεί ώστε να γίνει σύμβολο του αναιμικού έως ανύπαρκτου εσωτερικού «αγώνα» του κεντρώου και αριστερού χώρου κατά της Χούντας του Γ. Παπαδόπουλου, δέχθηκε εκ των υστέρων, από την Μεταπολίτευση, πολλά ψέματα και φανταστικά ηρωικά γεγονότα.



Η αλήθεια και οι μύθοι έχουν πλέον ξεκαθαριστεί σε μέγιστο βαθμό ωστόσο είναι πολύ δύσκολο να γίνει αποδεκτή η πραγματικότητα από τους χώρους εκείνους που, χωρίς ουσιαστικά να καταθέσουν αγωνιστικό πολιτικό κεφάλαιο θέρισαν επί 47 χρόνια τους τόκους της δήθεν παρουσίας τους. Με τη μέθοδο της ένταξης προσώπων που συμμετείχαν στα γεγονότα (ή ισχυρίστηκαν ότι…) στις τάξεις τους διαμόρφωσαν την ψευδή άποψη στον ελληνικό λαό  ότι αυτοί ήταν και κανείς άλλος.

Με τον μύθο του Πολυτεχνείου, που έγινε «γνώση» των γενιών μέσω της σχολικής διδασκαλίας, αναπτύχθηκε και το «κίνημα» των επαγγελματιών της επανάστασης, που κάθε χρόνο καταγράφει στο ενεργητικό του καταστροφές δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας, αναλαμβάνει δράσεις που πολλές άπτονται του ποινικού νόμου, ενώ είναι κοινό μυστικό ότι αποτελεί το εκκολαπτήριο της εγχώριας τρομοκρατίας. Οι ενοχές του «συνταγματικού τόξου» (και της Δικαιοσύνης) για την ουσιαστική απουσία τους από την αυθόρμητη εξέγερση των φοιτητών στη Νομική αρχικά και ύστερα στο  Πολυτεχνείο το 1973, έφεραν την ανοχή των κυβερνήσεων και το περιβόητο «πανεπιστημιακό άσυλο» (για το οποίο έχει πληρώσει εκατομμύρια ο ελληνικός λαός). Αυτά ήταν η αιγίδα πίσω από την οποία κινούνταν «τα παιδιά της επανάστασης» που ύμνησε πολύ ο χώρος της μουσικής και γενικώς της τέχνης. Κάπως έτσι τα Εξάρχεια και το Πολυτεχνείο, μετατράπηκαν σε άβατο και ξεχωριστό «κράτος», βολεύοντας όμως το πολιτικό σύστημα και την ψευδαίσθηση ελευθερίας.

Στα χαρακώματα

 Πέρυσι, στις 16 Νοεμβρίου 2019, λίγες ώρες πριν από την καθιερωμένη ετήσια θορυβώδη και καταστροφική λιτανεία – «πορεία για την 46η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου», πολλοί αναζητούσαν την  αιματοβαμμένη ελληνική σημαία που είθισται να προπορεύεται της πορείας προς την Αμερικανική Πρεσβεία. Η σημαία συμβολίζει τον αγώνα και τις θυσίες των εξεγερμένων φοιτητών, αλλά φαίνεται πως δεν ενοχλεί κανέναν που κάθε χρόνο στις πορείες του Πολυτεχνείου καίγονται άλλες ελληνικές σημαίες. Είναι γνωστό ότι η ιστορική σημαία αποτελεί, εδώ και χρόνια, αντικείμενο αντιπαράθεσης μεταξύ των κομματικών νεολαιών που την αντιμετωπίζουν ως δικό τους λάφυρο και σφετερίζονται τον συμβολισμό της.

Πέρυσι λοιπόν, για μια ακόμη φορά, ξέσπασε πόλεμος για τη σημαία μεταξύ της ΠΑΣΠ και της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ. Η πρώτη, νεολαία του πάλαι ποτέ ισχυρού ΠΑΣΟΚ, κατηγόρησε πρώην κορυφαίο στέλεχός της, το οποίο είχε «αυτομολήσει» στον ΣΥΡΙΖΑ, ότι πήρε την σημαία μαζί του στην Κουμουνδούρου! Ο γραμματέας της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, Σωτήρης Αλεξίου, διέψευσε κατηγορηματικά, κάνοντας μάλιστα λόγο για διακίνηση ψευδών ειδήσεων και σημειώνοντας ότι «το ιστορικό σύμβολο του αγώνα εκλάπη από την ΠΑΣΠ και τη νεολαία ΠΑΣΟΚ μετά τη διάλυση της ΕΦΕΕ».

Ιστορία κλαυσίγελος που μόνο σε πολιτισμικά και πολιτικά πρωτόγονες κοινωνίες μπορούν να απαντηθούν. Θεωρητικά, κι αφού το κράτος έχει αναγνωρίσει την εξέγερση και μάλιστα την διδάσκει και την γιορτάζει στα σχολεία του, θα έπρεπε να έχει πάρει τη σημαία και να την έχει τοποθετήσει ως έκθεμα σε κάποιον επίσημο και ασφαλή χώρο. Εδώ όμως μιλάμε για… πολιτικό πολιτισμό άλλου τύπου. Είναι γνωστό σε όλους ότι, κάθε χρόνο η ΠΑΣΠ (σ.σ. παράτυπος… ιδιοκτήτης) παίζει κλεφτοπόλεμο έξω από την αμερικανική πρεσβεία για να φυγαδεύσει την αιματοβαμμένη σημαία πρόσθεσε ο κ. Αλεξίου και τόνισε: «η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ έχει σαφή θέση πως το αιματοβαμμένο σύμβολο του αγώνα πρέπει, από τη στιγμή που δεν υπάρχει ΕΦΕΕ, να αποδοθεί στον ΣΦΕΑ» (Σύλλογος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974). Στην μάχη της ιδιοκτησίας έπεσε και ο Κώστας Παπαδημητρίου, πρώην γραμματέας της ΠΑΣΠ και μέλος της ΚΕ ΠΑΣΟΚ, ο οποίος έκανε λόγο για «ευγενική συνδρομή καταγέλαστων γενίτσαρων». Το ΚΚΕ δεν λαμβάνει μέρος στην αντιπαράθεση της σημαίας, ίσως από τον φόβο μη και ξυπνήσει μνήμες για την επίσημη στάση του στα ιστορικά γεγονότα.  Αφήνει να πρωταγωνιστούν πιο «ρεφορμιστικές» δυνάμεις κι έτσι η μάχη συνεχίστηκε το 2019 μεταξύ ΠΑΣΠ  και Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, της οποίας ο γραμματέας απέρριψε τον ισχυρισμό ότι η σημαία ανήκει στην ΠΑΣΠ και προχώρησε στην παρακάτω ανάρτηση:

«Σχετικά με τη διακίνηση ψευδών ειδήσεων ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ κατέχουν την αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου, θέλουμε να υπενθυμίσουμε κάποια πράγματα:

1) Το ιστορικό σύμβολο του αγώνα ανήκε και ανήκει στην Εθνική Φοιτητική Ένωση Ελλάδας.

2) Το ιστορικό σύμβολο του αγώνα εκλάπη από την ΠΑΣΠ και τη νεολαία ΠΑΣΟΚ μετά τη διάλυση της ΕΦΕΕ.

3) Είναι γνωστό σε όλους ότι κάθε χρόνο η ΠΑΣΠ παίζει κλεφτοπόλεμο έξω από την αμερικανική πρεσβεία για να φυγαδεύσει την αιματοβαμμένη σημαία.

4) Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ δεν θα επιτρέψει στους διαρρήκτες της ιστορικής μνήμης να αμαυρώνουν την ιστορική επέτειο και τον αγώνα των νέων.

5) Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ έχει σαφή θέση πως το αιματοβαμμένο σύμβολο του αγώνα πρέπει, από τη στιγμή που δεν υπάρχει ΕΦΕΕ, να αποδοθεί στον ΣΦΕΑ».

Στο πλυντήριο!

Η κατοχή της σημαίας του Πολυτεχνείου, ως λάφυρο, από τους φοιτητές της ΠΑΣΠ, επί τρεις δεκαετίες, προκαλεί αντιπαραθέσεις, μικρούς πολέμους και πολλές συζητήσεις. Πέρυσι όμως ήταν η πρώτη φορά που δημόσια και τόσο κατηγορηματικά, ένα κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ εγκάλεσε νεολαίους της παράταξής του καλώντας  να την παραδώσουν.

Τα προηγούμενα χρόνια σε κάθε αντίστοιχη συζήτηση και αίτημα οι νεολαίοι του ΠΑΣΟΚ, προέβαλλαν το επιχείρημα ότι θα παραδοθεί στο Κεντρικό Συμβούλιο της ΕΦΕΕ όταν και εφόσον αυτό συγκροτηθεί ξανά σε σώμα. Προφανώς γνωρίζουν και οι ίδιοι ότι αυτό είναι αδύνατο να συμβεί για πολύ συγκεκριμένους λόγους και προβάλλουν απλώς ένα «νομιμοφανές» πρόσχημα για να συνεχίσουν να κατακρατούν απολύτως παράνομα ένα σύμβολο της νεότερης ιστορίας τη χώρας.


Η σημαία έμεινε στα χέρια του ΠΑΣΟΚ από το 1982 όταν ακόμη η ΕΦΕΕ υπήρχε και λειτουργούσε. Από τότε οι καβγάδες μεταξύ των παρατάξεων ήταν ομηρικοί, αλλά πάντοτε στο τέλος το ΠΑΣΟΚ κατάφερνε να την κρατήσει και να την δίνει… κληρονομιά το ένα στέλεχος στο άλλο. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα το σύμβολο βρίσκεται στα χέρια κάποιου ή κάποιων τους οποίους δεν γνωρίζει ακόμη και η επίσημη ηγεσία του κόμματος (!!!), προφανώς γιατί δεν ασχολήθηκε ποτέ σοβαρά για να το μάθει.

Ο τραγέλαφος κορυφώνεται από το γεγονός ότι η σημαία έχει πλυθεί στο πλυντήριο για να φύγουν τα αίματα! Παρά το γεγονός ότι αυτό έχει συμβεί πριν από αρκετά χρόνια κρατείται ως μυστικό για λίγους μυημένους. Συγκεκριμένα την έπλυνε η μητέρα ενός φοιτητή όταν την ανακάλυψε κρυμμένη σε ένα μπαούλο ερχόμενη στην Αθήνα για να δει τι κάνει ο γιος της και να του συγυρίσει την γκαρσονιέρα στην οποία έμενε.

Προφανώς πρόκειται για ατύχημα αλλά αυτό και μόνο καταδεικνύει το γιατί το σύμβολο επιβάλλεται να επιστρέψει στον ελληνικό λαό  που δικαιωματικά ανήκει. Το ποιος θα την παραλάβει για να την φυλάει είναι ένα ζήτημα που εύκολα μπορεί να λυθεί. Υπάρχει πάντα η Βουλή όπου μάλιστα μπορεί να εκτεθεί με απόλυτη ασφάλεια, το ίδιο το Πολυτεχνείο στο οποίο ουσιαστικά ανήκει ή έστω η προεδρία της Δημοκρατίας.

Το θέμα πρέπει να επανέλθει σε πολύ σοβαρή βάση διότι είναι ζήτημα ηθικής τάξης αλλά, ενδεχομένως, και ποινικό αδίκημα. Οι ισχυρισμοί των διαφόρων παρατάξεων είναι αστείοι και δεν μπορεί να μπαίνει στην ίδια ζυγαριά με το επιχείρημα ότι «και τα στελέχη του ΚΚΕ παρακρατούν τις σφραγίδες της ΕΦΕΕ χωρίς να τους ανήκουν». Μπορεί μεν να έχουν δίκιο, αλλά προφανώς γνωρίζουν ότι δεν είναι το ίδιο πράγμα.

Η διαδρομή μιας σημαίας

Την ιστορική  νύχτα του Πολυτεχνείου κάποιοι φοιτητές πήραν μια ματωμένη ελληνική σημαία και τη φυγάδευσαν στα γραφεία της εφημερίδας «Βραδυνή» στην οδό Πειραιώς. Την παρέδωσαν μάλιστα στα χέρια του τότε εκδότη της εφημερίδας Τζώρτζη Αθανασιάδη, ο οποίος ποτέ δεν αποκάλυψε λεπτομέρειες. 

Ο τρόπος διαφυγής της σημαίας από το Πολυτεχνείο παραμένει ακόμα άγνωστος. Εκείνο που έχει γίνει γνωστό είναι ότι, το 1974 (με τη μεταπολίτευση) η σημαία έφθασε στην ΕΦΕΕ και στον πρώτο πρόεδρό της Γιώργο Σταματάκη της ΚΝΕ. Στην πορεία της πρώτης επετε


ίου του Πολυτεχνείου, τον Νοέμβριο του 1975, τη σημαία κρατούσαν εκτός από αυτόν οι Στέφανος Τζουμάκας, ο Χρύσανθος Λαζαρίδης (τότε στέλεχος του ΚΚΕ Εσωτ. και σήμερα σύμβουλος του προέδρου της Ν.Δ. Αντώνη Σαμαρά) και ο τότε πρόεδρος της ΕΣΕΕ (των σπουδαστών ΚΑΤΕΕ, μετέπειτα ΤΕΙ).

Η σημαία στην πρώτη πορεία του Πολυτεχνείου (1975)

Το 1976 η σημαία πέρασε στα χέρια του κ. Τζουμάκα της ΠΑΣΠ, προέδρου στην ΕΦΕΕ. Από αυτόν πέρασε στον Χρήστο Παπουτσή, ο οποίος παρέμεινε πρόεδρος της ΕΦΕΕ ως το 1980.

Από εκεί και πέρα και ενώ το Κεντρικό Συμβούλιο δεν μπορούσε να συγκροτήσει προεδρείο, αλλά πάντως λειτουργούσε έως το 1995 που ουσιαστικά αυτοκαταργήθηκε οριστικά, η σημαία πέρασε διαδοχικά από τα χέρια του Φώτη Χατζημιχάλη, του Γιάννη Τσαμουργκέλη, του Βασίλη Τόγια και στην συνέχεια στα χέρια άλλων αγνώστων πλέον θεματοφυλάκων. 

Έκτοτε οι καβγάδες μεταξύ των παρατάξεων ήταν ομηρικοί, αλλά πάντοτε στο τέλος το ΠΑΣΟΚ κατάφερνε να την κρατήσει και να την κληρονομεί από στέλεχος σε στέλεχος.  

Πηγές: in.gr, iefimerida.

 

Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2020

Πρωτοφανές περιστατικό με δανειολήπτη και τράπεζα

 Ο Σύλλογος Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος (ΣΔκΠΚΒΕ) καταγγέλλει ως παράτυπη -και ίσως "εξαιρετικά παράνομη"- πράξη γνωστής Τράπεζας σε βάρος ελληνικής επιχείρησης-δανειολήπτριας και μέλους του Συλλόγου, η οποία πράξη καταλήγει σε περιστατικό κακοδιαχείρισης του Ελληνικού Δημοσίου, με πολλαπλούς υπεύθυνους:

Στο συγκεκριμένο περιστατικό, η Τράπεζα (τα στοιχεία της έχουν δοθεί ήδη στη Δικαιοσύνη), όπως καταγγέλλει ο ΣΔκΠΚΒΕ, τιτλοποίησε τον περασμένο Αύγουστο και αξίωσε να λάβει από το Ελληνικό Δημόσιο ποσό, με τη δικαιολογία ότι πρόκειται για "απλήρωτο δάνειο" επιχείρησης. Ο αντίστοιχος μηχανισμός του Ελληνικού Δημοσίου αναγνώρισε (προφανώς χωρίς να ελέγξει) την εγκυρότητα της οφειλής και έστειλε το ποσόν στην Εφορία, όπου εγγράφηκε ως οφειλή της συγκεκριμένης επιχείρησης.

Ωστόσο, η πραγματικότητα
όπως αναφέρει ο σύλλογος, ήταν διαφορετική: Το συγκεκριμένο δάνειο λήφθηκε το 2009 από την εν λόγω επιχείρηση, με εγγύηση του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ Α.Ε.) που εγγυόταν το 80% της αξίας του δανείου.

Η επιχείρηση, ως όφειλε και σύμφωνα με τους όρους της συμβάσεων που υπέγραψε, αποπλήρωσε έως το 2013 πάνω από 85% του δανείου, αλλά λόγω της οικονομικής κρίσης που εξελισσόταν, έφτασε τελικά σε αδυναμία να καλύψει το σχετικά μικρό υπόλοιπο και προχώρησε σε διάφορες ρυθμίσεις για την αποπληρωμή του υπολοίπου.

Κατόπιν δικών, τον Ιούλιο του 2020 το Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, δικάζοντας ως εφετείο, αναγνώρισε την αδυναμία της επιχείρησης και το ανεκκαθάριστο του χρεωστικού υπολοίπου, οπότε τελεσίδικα διατάχτηκε η ακύρωση κάθε διαταγής πληρωμής σε βάρος του δανειολήπτη.

Παρόλα αυτά, η Τράπεζα, λειτουργώντας με αμφίβολη νομιμότητα, καθώς το γεγονός μπορεί να θεωρηθεί κάλλιστα πράξη απάτης, τιτλοποίησε πρόσφατα το ανεκκαθάριστο χρέος χωρίς να ενημερώσει το Δημόσιο, ως όφειλε εκ του νόμου, για το ανεκκαθάριστο της απαίτησης και το μη νόμιμο του χρέους.  Αντίστοιχα, ο μηχανισμός του Δημοσίου, ενέκρινε την απαίτηση της Τράπεζας χωρίς κανέναν έλεγχο για το νόμιμο του χρέους, όπως ήταν υποχρεωμένο από το νόμο, και προχώρησε επίσης στη χρέωσή αυτού του ποσού στην επιχείρηση και τη μετακύλισή του στην Εφορία. Αυτό επίσης μπορεί να εκληφθεί ως αντίστοιχη απάτη σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου.

Είναι φανερό ότι η συγκεκριμένη σειρά πράξεων οφείλει να ελεγχθεί προσεκτικά από την Ελληνική Δικαιοσύνη, και όπως τονίζει ο Σύλλογος "φοβόμαστε ότι από τον σχετικό έλεγχο ίσως αποκαλυφθεί σωρεία άλλων παρόμοιων παράτυπων περιστατικών, και από άλλες Τράπεζες και Φορείς, σε βάρος επιχειρήσεων, δανειοληπτών και του Ελληνικού Δημοσίου. Η μοναδική μας επιφύλαξη είναι ότι ίσως, κεκαλυμμένα, έχει δημοσιευτεί κάποιος άγνωστος σε εμάς νόμος που επιτρέπει παρόμοιες καταστάσεις, ο οποίος βέβαια καταπατά, αν υπάρχει, κάθε κοινή λογική και κάθε ηθική και νομική τάξη".

Ο Σύλλογος Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος, έθεσει το συγκεκριμένο περιστατικό σε γνώση της Δικαιοσύνης και του πολιτικού κόσμου και παράλληλα "καλεί να γίνουν όλες οι απαραίτητες δράσεις για να επανέλθει και να επιβληθεί η νομιμότητα και να σταματήσουν παρόμοια γεγονότα να ζημιώνουν ηθικά και υλικά τους Έλληνες πολίτες, όπως δυστυχώς γίνεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια".

 

Τρίτη 28 Ιουλίου 2020

Ένα ελληνικό αστέρι στη Νέα Υόρκη


Είναι Ελληνίδα και διαπρέπει στις ΗΠΑ. Πρόκειται για το ανερχόμενο αστέρι στον χώρο της τέχνης, Χρυσή Συλαϊδή, η οποία τιμήθηκε στις αρχές Ιουλίου στο International-Global Forms Theatre Festival της Νέας Υόρκης.

Παρασκευή 12 Ιουνίου 2020

Αρχαία Ελληνικά (και όχι Αγγλικά) από το Νηπιαγωγείο, κυρία Υπουργέ!



Της καθηγήτριας Μαρίας Τζάνη

Το σκέφθηκε καλά η Υπουργός Παιδείας να εισάγει μία ξένη Γλώσσα από το νηπιαγωγείο;

Τα μικρά παιδιά πρέπει να δημιουργήσουν στέρεα Γλωσσική δομή μητρικής και μετά να μάθουν μια ξένη Γλώσσα.

Γιατί δεν εισηγείτο την Αρχαία Ελληνική, με παιγνιώδη τρόπο, προσφέροντας μιάν άρτια γνώση της Ελληνικής, αναπτύσσοντας τις εγκεφαλικές ικανότητες και την ενδιάθετη Νοημοσύνη των μικρών παιδιών, όπως επιστημονικές έρευνες έχουν αποδείξει;

Η ξένη Γλώσσα από το νηπιαγωγείο βλάπτει το αναπτυσσόμενο παιδί.
ΑΥΤΟ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΕΙ;

Και να σκεφθούμε ότι η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ, ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ του 2015!

Σε όλα αυτά προσθέστε πως, τα παιδιά γεννιούνται έξυπνα... και στο σχολείο γίνονται χάνουν πολλή από την εξυπνάδα τους!
Αυτό είναι μια διαπίστωσις και του μεγάλου βιολόγου / παιδαγωγού Πιαζέ!!!

ΠΗΓΗΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 3.6.2020.

Τρίτη 26 Μαΐου 2020

Δάσκαλος αντιρρησίας συνείδησης διαδικτύου!

Η λέξη από μόνη της είναι ιερή και σηματοδοτεί πάρα πολλά στον κάθε άνθρωπο που είχε την τύχη να συναντήσει έναν πραγματικό Δάσκαλο στο ξεκίνημα της ζωής του. Από την άλλη, όσοι δεν  είχαν τη τύχη, όταν αναφέρονται στα παιδικά τους χρόνια μιλούν με περιφρόνηση για το σχολείο και για τους δασκάλους τους με συγγενικές λέξεις, καθόλου τιμητικές.

Σάββατο 23 Μαΐου 2020

ΠΕΡΙ «ΑΛΩΣΕΩΣ» ΤΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ



Πολλές φορές, τα τελευταία χρόνια, έχει τεθεί, από την κοινή γνώμη της Ελλάδος,  σοβαρός προβληματισμός σχετικά με την διέξοδο από την κρίση. Οι διάφοροι προβληματισμοί που εκφράζονται  στις πλατείες, στις γειτονιές στα
καφενεία και στα σπίτια έχουν σχέση τόσο με πρόσωπα «σωτήρες», όσο και με πολιτικές

Σάββατο 9 Μαΐου 2020

12 ερωτήματα προς το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου


Πρόσφατα, το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου ενέκρινε (κατά πλειοψηφία) ψήφισμα με το οποίο ζητά την απόσυρση του για το Περιβάλλον. Το ψήφισμα αυτό εισηγήθηκαν οι τρεις παρατάξεις που αντιπροσωπεύουν το 17,5% του εκλογικού

Τρίτη 7 Απριλίου 2020

Φανατισμός και κορωνοϊός


Η λέξη «φανατισμός» είναι λατινική και εμπεριέχει το «ιερόν» (fanum). Σημαίνει όμως «την μετ’ εγωισμού και εμπαθείας προσήλωση σε κάποιες αντιλήψεις ανεξαρτήτως αν

Πέμπτη 2 Απριλίου 2020

Ο γιατρός, ο φιλόσοφος, ο άνθρωπος...

Έφυγε από την ζωή ο Κωνσταντίνος Καρακούσης


 


Την τελευταία ημέρα του Μαρτίου, έφυγε από την ζωή σε ηλικία 81 ετών, ο καθηγητής Ογκολογίας στο Μπάφαλο των ΗΠΑ, Κωνσταντίνος Καρακούσης, αφήνοντας πιο φτωχό όχι μόνο τον ελληνικό επιστημονικό κόσμο αλλά και τον φιλοσοφικό.

Τρίτη 24 Μαρτίου 2020

Ο αρχαιοελληνικός βιοκεντρισμός

Του Θεόδωρου Ζιάκα

Ο εβραϊκός ιστορικισμός
Ο εβραϊκός πολιτισμός είναι ο πιο εξελιγμένος κολεκτιβιστικός πολιτισμός γιατί μπορεί να υπάρξει και χωρίς πολιτική εξουσιαστική πυραμίδα. Του αρκεί η αυθεντία του Νόμου. Η μελέτη του κολεκτιβισμού αυτού θα βοηθούσε πολύ την εξ αντιδιαστολής κατανόηση της ανθρωπολογίας των ατομικιστικών πολιτισμών.

Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2020

Πηγαίνοντας με Στεγνά Πόδια Στον Παράδεισο. Η Σταυροφορία των παιδιών (1212).


Γράφει ο Ιορδάνης Γιαζιτζής
Οι Σταυροφορίες των παιδιών στις αρχές του 13ου αιώνα, ήταν ίσως η πιο χαρακτηριστική ένδειξη της έκφρασης της Πίστης στον Μεσαίωνα. Μιας Πίστης που απαιτούσε την πλήρη εμπιστοσύνη στις πληροφορίες, στους θρύλους και στις αφηγήσεις των προσκυνητών των Αγίων Τόπων γιατί προσδοκούσε μια εύκολη πρόσβαση στον Παράδεισο, στην αιώνια σωτηρία της ψυχής. Οι Σταυροφόροι άλλωστε με