Στην Ελλάδα των μνημονίων και της ξένης κατοχής, από τους πληβείους - ραγιάδες* σταθερά αφαιρείται το δικαίωμα στον πολιτισμό και στην ιστορία τους. Η οικονομική πολιτική - θεριστική μηχανή που κόβει οικονομικά κεφάλια αφαιρεί το δικαίωμα στους φτωχοποιημένους Έλληνες να επισκεφθούν ακόμη και τους αρχαιολογικούς χώρους λόγω ακριβού εισιτηρίου.
Από τον περυσινό Ιούλιο (πάντα καλοκαίρι γίνονται τα... καλά) διπλασιάστηκαν τα εισιτήρια εισόδου στους αρχαιολογικούς χώρους με την Κοινή Υπουργική απόφαση (ΦΕΚ 2173/Β/13-07-2016) με θέμα "Δικαίωμα εισόδου σε μεμονωμένα μνημεία, οργανωμένους αρχαιολογικούς χώρους, ιστορικούς τόπους και μουσεία που ανήκουν στο Δημόσιο".
Έτσι, για παράδειγμα, η είσοδος στην Ακρόπολη κοστίζει 20 ευρώ, στην αρχαία Αγορά και στο μουσείο της Στοάς Αττάλου 8, στον αρχαιολογικό χώρο Σουνίου 8, στον αρχαιολογικό χώρο Σουνίου 8, στην Επίδαυρο 8, στο Φρούριο του Παλαμηδίου Ναυπλίου 8, στην Ελευσίνα 6, στην Κνωσό 15, στην Δωδώνη 6, στην Νεμέα 6, στο Ακρωτήρι Θήρας 12, στον Μυστρά 12, στην Αρχαία Μεσσήνη 12, στο Ανάκτορο του Νέστορος 6, στο μουσείο Αβδήρων 4, στον αρχαιολογικό χώρο και το μουσείο Δίου (Πιερία) 8.
Σημειώνεται ότι από 1η Νοεμβρίου έως 31 Μαρτίου εκάστου έτους ισχύουν οι μειωμένες τιμές αλλά μόνο για τους μεμονωμένους αρχαιολογικούς χώρους και όχι για τα ενιαία εισιτήρια. Επίσης, διευκρινίζεται οι κάτοχοι κάρτας αλληλεγγύης και τα εξαρτώμενα από αυτούς άτομα, απαλλάσσονται από την καταβολή εισιτηρίου.
Φανταστείτε λοιπόν μια τετραμελής οικογένεια που θέλει να επισκεφθεί έναν αρχαιολογικό χώρο να κληθεί να πληρώσει 8 ευρώ κατ' άτομο πόσο επιβαρύνεται για να δει μια σελίδα της ιστορίας της πατρίδας της και, παράλληλα να παιδευτούν και να παιδιά σε αυτή την διαδικασία μύησης...
Ένα από τα παράξενα που αντιληφθήκαμε πρόσφατα είναι η παράσταση αρχαίας τραγωδίας από σχολεία στο Εκκλησιαστήριο της Αρχαίας Μεσσήνης. Οι γονείς των μαθητών (ίσως και οι μοναδικοί θεατές) καλούνται να καταβάλουν το αντίτιμο 12 ευρώ έκαστος για να παρακολουθήσουν τα παιδιά τους...
|
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου