Υπόλογη απέναντι στους ψηφοφόρους της και τους κατοίκους που κινητοποιούνται κατά της λειτουργίας των μεταλλείων στις Σκουριές Χαλκιδικής είναι η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Ιγγλέζη, μετά τις αποκαλύψεις της εκπομπής Ζούγκλα για τις επαγγελματικές δραστηριότητές της στο παρελθόν, οι οποίες δεν φαίνεται να συνάδουν με τη μαχητικότητά της κατά των μεταλλείων.
Σύμφωνα με τη σύμβαση μίσθωσης του έργου, η Κατερίνα Ιγγλέζη θα λάμβανε το ποσό των 4.992.000 δραχμών προκειμένου να αποπερατώσει το έργο.
(Η Σύμβαση της Κατερίνας Ιγγλέζη με την TVX HELLAS. Πατήστε πάνω στην εικόνα για μεγέθυνση)
(Η Σύμβαση της Κατερίνας Ιγγλέζη με την TVX HELLAS. Πατήστε πάνω στην εικόνα για μεγέθυνση)
Σημειώνεται ότι η TVX HELLAS είναι η εταιρεία που διαχειριζόταν εκείνη την περίοδο τα μεταλλεία στις Σκουριές Χαλκιδικής. Για την ιστορία κήρυξε πτώχευση τον Δεκέμβριο του 2003 και οι εργαζόμενοί της απολύθηκαν. Είχε δηλαδή, ανάλογες αρμοδιότητες με την Ελντοράντο Γκολντ, την καναδική εταιρεία κατά της οποίας έχει ξεσηκωθεί πλήθος αντιδράσεων για την περιβαλλοντική καταστροφή που επιφέρουν οι διαδικασίες εξόρυξης των μεταλλευμάτων στην ευρύτερη περιοχή των Σκουριών.
Η κα Κατερίνα Ιγγλέζη, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κάτοικος της περιοχής και μέλος του Συντονιστικού Συλλόγων και Φορέων Σταγείρων Ακάνθου, λαμβάνει δυναμικά μέρος στις κινητοποιήσεις κατά της λειτουργίας των μεταλλείων στις Σκουριές Χαλκιδικής και της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός Α.Ε., τονίζοντας τις επιπτώσεις για το περιβάλλον, αλλά και την τοπική οικονομία.
Η εισήγηση της Κατερίνας Ιγγλέζη για τις επιπτώσεις από τη λειτουργία των μεταλλείων, τον Δεκέμβριο του 2012
Ενδεικτικά παρατίθενται αποσπάσματα από την εισήγησή της στη Βουλή στις 7 Δεκεμβρίου του 2012, αναφορικά με τις επιπτώσεις της μεταβίβασης από «τη χρεοκοπημένη TVX Hellas Α.Ε. στη νεοσυσταθείσα Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. των κ. Μπόμπολα και Κούτρα έναντι του συμβολικού ποσού των 11 εκατ. ευρώ»:
«Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, αποστράγγιση των ορεινών όγκων, πτώση και υφαλμύρωση του υπόγειου υδροφορέα, ρύπανση επιφανειακών και υπογείων νερών με θειϊκό οξύ και βαρέα μέταλλα, ρύπανση της ατμόσφαιρας με αιωρούμενα σωματίδια και βαρέα μέταλλα (κυρίως αρσενικό), μόνιμες και μη αναστρέψιμες ζημιές στα αρχέγονα δάση, το τοπίο και τη βιοποικιλότητα, και εκτεταμένη ρύπανση των εδαφών από βαρέα μέταλλα.
»Οι γνωμοδοτήσεις για τις επιπτώσεις στην υγεία προειδοποιούν για επιδράσεις στο νευρικό σύστημα των παιδιών, αναιμίες, νεφρικές βλάβες, γαστρεντερίτιδα, νεφρίτιδα, ηπατικές βλάβες, ηπατίτιδα, ηπατική κίρρωση, ίκτερο και καρκίνο.
»Τέλος, εκτιμάται ότι οι θέσεις εργασίας που θα εκλείψουν θα είναι πολλαπλάσιες από αυτές που θα δημιουργηθούν, καθώς θα πληγούν άμεσα τουρισμός, γεωργία, κτηνοτροφία, δασοπονία, μελισσοκομία, αλιεία και άλλες οικονομικές δραστηριότητες στην περιοχή».
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, όμως, αν και τώρα επιδεικνύει τεράστια ευαισθησία για τις επιπτώσεις εξόρυξης μεταλλουργίας χρυσού στην περιοχή, το 1998, δεν φαινόταν να συμμερίζεται την ίδια ανησυχία για τη λειτουργία τους από την TVX HELLAS από την οποία είχε οικονομικά οφέλη.
«Πώς εσείς δεχτήκατε ως δασολόγος να κάνετε σύμβαση με την TVX Hellas από τη στιγμή που θεωρείτε αυτές τις εταιρείες καταστροφικές;» ήταν η ερώτηση του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου στην Κατερίνα Ιγγλέζη. «Αυτό έγινε το 1998 και ήμουν ελεύθερη επαγγελματίας δασολόγος και ήταν μια αποκατάσταση περιβάλλοντος, μία δενδροφύτευση, δυστυχώς και τότε, παρόλο που έγινε η μελέτη από δύο επιστήμονες δασολόγους – συμμετείχε κι ένας ακόμη δασολόγος της περιοχής - με πολύ μεγάλη φροντίδα, στη συνέχεια ελάχιστα (σ.σ. δέντρα) απέμειναν» ανταπάντησε η βουλευτής.
Όταν δε, ρωτήθηκε για το ποσό της πληρωμής της που άγγιζε τα 5 εκατ. δραχμές εν έτει 1998, τόνισε: «Δεν πήρα εγώ 5 εκατ. δραχμές. Σε αυτό το ποσό περιλαμβάνονται τα φυτά, τα εργατικά…».
«Αποκατάσταση περιβάλλοντος πήγα να κάνω και τίποτε άλλο, μέχρι εκεί» επανέλαβε, ενώ όταν ρωτήθηκε αν θα συνεργαζόταν και με την Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. για αποκατάσταση περιβάλλοντος και πάλι, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ανταπάντησε: «Δεν θα μου την έδινε η τωρινή εταιρεία αυτή την αρμοδιότητα».
Παράλληλα, υποστήριξε ότι ακόμα κι «αν το έκανε η εταιρεία για να της κλείσει το στόμα», εκείνη τόνισε ότι «συνέχισα να μιλάω». «Τότε ήμουν υποψήφια δημοτική σύμβουλος και προσπάθησα να κάνω την αποκατάσταση, αλλά δεν πιάνετε την ουσία, καμία αποκατάσταση δεν μπορεί να γίνει. Κανένα αρχέγονο δάσος δεν αποκαθίσταται» πρόσθεσε. Ωστόσο στην ερώτηση του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου: «Τότε γιατί την κάνετε την αποκατάσταση;», ανταπάντησε: «Εντάξει, έγινε μια προσπάθεια». Και πρόσθεσε: «Το σημαντικό είναι ότι παρόλο που πήρα τη δουλειά, δεν έκλεισα το στόμα μου». «Τώρα όμως δεν έχετε δουλειά» ήταν το δημοσιογραφικό επιχείρημα στο οποίο δεν υπήρξε απάντηση.
Διαβάστε επίσης Οδοιπορικό στα μεταλλεία του διχασμού, Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 22 Μαρτίου 2013, 02:30
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου