Τρίτη 1 Μαΐου 2012

Διατηρητέο ναυτικό παρατηρητήριο στον Κάβο Μαλιά



Με ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Μονεμβασίας αποφάσισε τον χαρακτηρισμό του πρώην Γερμανικού Παρατηρητηρίου που βρίσκεται στα Βελανίδια Βοιών, ως "ιστορικού, διατηρητέου μνημείου". Την πρωτοβουλία διάσωσής ανέλαβε ο Σύνδεσμος Βελανιδιωτών "Η Μυρτιδιώτισσα", μετά τον χαρακτηρισμό του φάρου του ακρωτηρίου Μαλέα ως ιστορικού και διατηρητέου μνημείου. 


Έτσι ανέλαβε δράση για τη διάσωση και ανάδειξη του ναυτικού Παρατηρητηρίου στέλνοντας τον Απρίλιο του 2007 επιστολή στον ακόλουθο Άμυνας της γερμανικής πρεσβείας στην Αθήνα ζητώντας να του αποσταλούν τυχόν σχέδια και οποιαδήποτε άλλη πληροφορία υπήρχε σχετικά. Όμως, το Ομοσπονδιακό  Αρχείο δεν ήταν σε θέση να  παράσχει αρχιτεκτονικά σχέδια και άλλα πληροφοριακά στοιχεία αναφορικά με το παρατηρητήριο του Β ΄ Παγκοσμίου Πολέμου που βρίσκεται στο Ακρωτήριο Μαλέας της Λακωνίας, αφού τα περισσότερα από τα αρχεία του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου καταστράφηκαν κατά την αποχώρηση των γερμανικών στρατευμάτων από τις κατεχόμενες περιοχές. Μάλιστα ο ακόλουθος Άμυνας, τόνισε ότι ειδικά για ναυτικά παρατηρητήρια δεν έχει διασωθεί απολύτως τίποτα.
Στη συνέχεια ο Σύνδεσμος απευθύνθηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού  ζητώντας τον χαρακτηρισμό του ως "ιστορικού και διατηρητέου μνημείου". Όπως αναφέρει ο Σύνδεσμος "η ευχάριστη έκπληξη ήταν για εμάς όταν ο κ. Στεφάνου Ιωάννης  (τμηματάρχης στη Διεύθυνση Νεωτέρων Μνημείων του ΥΠΠΟ) επισκέφτηκε το παρατηρητήριο προκειμένου να  δημιουργήσει τα τοπογραφικά διαγράμματα που δυστυχώς δεν υπήρχαν".  
Στα τέλη Μαΐου 2009 η αρμόδια Διεύθυνση έστειλε την  θετική εισήγησή της στους φορείς που εμπλέκονται με το θέμα προκειμένου να υποβάλλουν τις δικές τους απόψεις. Ο τότε Δήμος Βοιών και το Τοπικό Συμβούλιο Βελανιδίων ομόφωνα συμφώνησε με την εισήγηση του ΥΠΠΟ, ενώ απέστειλαν στο ΥΠΠΟ και αντίστοιχες αποφάσεις που συνόδευσαν την επιστολή του Συνδέσμου Βελανιδιωτών. Στις 29 Μαΐου 2009 η Διεύθυνση Νεωτέρων Μνημείων του ΥΠΠΟ εισηγήθηκε θετικά στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, ενώ στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στις 27 Αυγούστου 2009, το θέμα αναβλήθηκε προκειμένου να λυθεί το καθεστώς κυριότητας.
    Ο Σύνδεσμος Βελανιδιωτών προώθησε το αίτημα στον νεοεκλεγέντα δήμαρχο Μονεμβασιάς, Ηρακλή Τριχείλη και τον αντιδήμαρχο Χαράλαμπο Κουτσονικολή  στις αρχές του 2011. Έτσι στις 26 Απριλίου το θέμα πέρασε και εγκρίθηκε από το δημοτικό συμβούλιο Μονεμβασίας και το παρατηρητήριο θα σωθεί.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου