Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2024

Μάνη, Ανεμογεννήτριες και Κικέρων

 Οφειλόμενη απάντηση στο άρθρο του Στεφ. Τύρου

Αξιότιμε κύριε δρα Στέφανε Τύρε,

Φυσικέ και οικονομολόγε, ερευνητή στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.

Διάβασα με προσοχή στο «Θάρρος» της 3ης Σεπτεμβρίου 2024, το κείμενό σου υπό τον τίτλο «Αιολικά στη Μάνη: Υπερβολές, προβλήματα και το ρεαλιστικό κέρδος».

Κατ’ αρχήν θέλω να σου υπενθυμίσω ότι το πρόγραμμα ανάπτυξης των τριών αιολικών πάρκων (155,4 MW) με συνολικά 37 ανεμογεννήτριες, σχεδιάζεται σε δασικές περιοχές του Ταϋγέτου, στον Δήμο Δυτικής Μάνης, που είναι χαρακτηρισμένες NATURA. Εδώ λοιπόν η οικολογική σου ευαισθησία (για την έλλειψή της κατηγορείς τους Μανιάτες) μάλλον πηγαίνει στα… αζήτητα.

Το πρόγραμμα της εταιρείας της εταιρείας VOLTON φέρει τον τίτλο MORES για να παραπέμψει ευθέως στον Κικέρωνα “o tempora o mores”.

Ακριβώς αυτό. Οι καιροί μας έχουν συγκεκριμένα ήθη. Woke ήθη στα οποία έχει προσχωρήσει και πολύ μεγάλο μέρος της επιστήμης, όλων των κλάδων. Βλέπεις, «είναι πολλά τα λεφτά»...

Στο άρθρο σου, ούτε λίγο ούτε πολύ, κατηγορείς τους Μανιάτες περίπου σαν χαχώλους που δεν μπορούν να κατανοήσουν «πόσο καλές είναι οι ανεμογεννήτριες» και δεν σπεύδουν να τις υποδεχθούν μετά βαΐων και κλάδων και να αξιοποιήσουν τα αντισταθμιστικά οφέλη, δηλαδή τις χάντρες και τα καθρεπτάκια στους… ιθαγενείς. Όμως, η πραγματικότητα έχει διαφορετική εικόνα από την ειδυλλιακή που προσπαθείς να μας παρουσιάσεις: οι ανεμογεννήτριες καταστρέφουν το φυσικό περιβάλλον με τα γιγαντιαία έργα που απαιτούν και δεν μειώνουν τις τιμές ρεύματος. Η τοποθέτησή τους μάλιστα σε περιοχές φυσικού κάλους, Natura, ή σε ζώνες πολιτισμικής κληρονομιάς, όπως είναι η Μάνη, μόνο διαρκές και ειδεχθές περιβαλλοντικό κακούργημα μπορούν να συστήσουν.
Η εμπειρία ημών των Μανιατών από την καταστροφή του Σαγγιά (επίσης περιοχή Natura – τόπος συγκέντρωσης αποδημητικών πτηνών) είναι συγκλονιστική. Καταστράφηκαν μνημεία ανθρώπινου πολιτισμού και το φυσικό τοπίο υπό την άκρα σιωπή των εμπλεκομένων επιστημόνων και των υπηρεσιών του κράτους.

Και ω του θαύματος, μετά την τοποθέτηση των ανεμογεννητριών, το ρεύμα στην Μάνη εκτοξεύτηκε αποκαλύπτοντας την απάτη ότι, δήθεν, η συμμετοχή των ανεμογεννητριών στο ενεργειακό μείγμα θα μειώσει το κόστος ρεύματος…

Πρακτικά τώρα κύριε Τύρε: μια ανεμογεννήτρια χρειάζεται για τη θεμελίωσή της σε τσιμεντένια βάση 500-900 κυβικά μέτρα μπετόν ανάλογα με το μέγεθός της... Ας πάρουμε το λιγότερο λοιπόν, τα 500 κυβικά, επί  37 ανεμογεννήτριες ίσον με 18.500 κ.μ. Δηλαδή, στην χειρότερη θα πέσουν στον Ταΰγετο 18.500 κυβικά μέτρα τσιμέντου, ή με τον μέσο όρο 25.900 κυβικά. Είναι αυτό είναι «πράσινη ανάπτυξη» κύριε;

Υπάρχει όμως και χειρότερο: μετά από 20-25 χρόνια (τόσο διαρκεί η ζωή της ανεμογεννήτριας) ΔΕΝ ΘΑ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΘΕΙ όλος αυτός ο όγκος τσιμέντου αφού οι συμβάσεις που υπογράφουν οι εταιρείες με το δημόσιο ΔΕΝ προβλέπουν κάτι τέτοιο, ούτε βέβαια δεσμεύουν κάποιο κεφάλαιο από τώρα για την απομάκρυνση των σκουπιδιών - ανεμογεννητριών ! Έτσι θα μας μείνουν αμανάτι τα σκουπίδια (συν τα υπέργεια υπερμεγέθη… τενεκεδοστύλιαρα, τα πλαστικά φτερά και τα λοιπά περίεργα υλικά – σκουπίδια). Αυτά μιας και έθιξες τα σκουπίδια της Μάνης, χωρίς να θίξεις όμως τις ευθύνες του κράτους.

Θα μπορούσα να γράψω και πολλά άλλα. Περιορίζομαι όμως στο γεγονός ότι, ευτυχώς, υπάρχουν επιστήμονες που μιλούν τη γλώσσα της αλήθειας. Η καταστροφή της Μάνης και της Ελλάδας από τις ανεμογεννήτριες είναι τεράστια. Το όφελος αφορά μόνο τις εταιρείες και τους κολαούζους τους. Ο καταναλωτής, η τοπική κοινωνία όχι μόνο δεν καρπούται τίποτα αλλά, αντίθετα, όπως είδαμε εσχάτως πληρώνει το ρεύμα πανάκριβα για να επιδοτούνται οι εταιρείες της «πράσινης ανάπτυξης» των ιδιοκτητών «πράσινων αλόγων».

Αγαπητέ, η επιστήμη οφείλει να κανοναρχείται από ηθική και σύνεση. Αν αυτά χαθούν τότε ο κόσμος οδηγείται σε ατραπούς που ούτε η επιστήμη μπορεί να προβλέψει.

Όσον αφορά εμάς τους Μανιάτες, να είσαι σίγουρος ότι δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη στο κράτος των υποταγμένων, των προγραμμάτων, των εταιριών. Αυτό το κράτος που μας άρπαζε επί μισό αιώνα τις περιουσίες, το ίδιο που το έτος 2022 διατυμπάνιζε ότι ο Ταΰγετος έχει ενταχθεί στα «Απάτητα Βουνά» (Υπουργείο Περιβάλλοντος)! Τώρα όμως τα πατά με ανεμογεννήτριες. Γι’ αυτό συνεχίζουμε τον αγώνα. Άλλωστε, μαθημένα τα (Μανιάτικα) βουνά από τα χιόνια.     

Χρίστος Κοτσωνής από το Πραστείο της Όξω Μάνης.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου