Κυριακή 27 Μαρτίου 2022

Νέα προθεσμία 20 ημερών για τους Δασικούς Χάρτες

 

Πριν από μια εβδομάδα η κυβέρνηση δια του υφυπουργού Περιβάλλοντος Γιώργου Αμυρά διεμήνυε στην Επιτροπή Αγώνα Μάνης, μέσω βουλευτή, ότι δεν πρόκειται να ισχύσει νέα προθεσμία υποβολής αντιρρήσεων κατά των αναρτημένων Δασικών Χαρτών.

Η κινητοποίηση της Επιτροπής ήταν άμεση. Συνέταξε και έστειλε υπόμνημα σε όλους τους βουλευτές, στην ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και στο γραφείο του πρωθυπουργού, που ανέφερε:

 

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΜΑΝΗΣ

crkotsonis@gmail.com

                                                                                                             Μάνη 14/3/2022

 

ΥΠΟΜΝΗΜΑ

Στις 6 Μαΐου 2021 ο υφυπουργός Περιβάλλοντος κ. Γιώργος Αμυράς επισκέφθηκε την Καρδαμύλη και ακολούθως το Γύθειο, δηλαδή την Δυτική και Ανατολική Μάνη.

Στις συναντήσεις που είχε με εκπροσώπους της Επιτροπής Αγώνα Μάνης, του τέθηκαν τα ζητήματα που προέκυψαν από την πρόχειρη, άδικη και βιαστική επιχείρηση σύνταξης των Δασικών Χαρτών από την προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. 

Η Επιτροπή υπενθύμισε στον υφυπουργό ότι, τον Αγώνα κατά των Δασικών Χαρτών τον ξεκίνησε οργανωμένα η Μάνη με διαδηλώσεις στα Δασαρχεία και στην Αθήνα, τον Μάρτιο του 2017 (κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ), όπου συναντήθηκε με κυβερνητικούς και κοινοβουλευτικούς παράγοντες όλου του πολιτικού φάσματος.

Άπαντες αναγνώρισαν το δίκιο της Μάνης δεδομένου ότι με τα στοιχεία που ίσχυαν τότε:

-Το 65-70% της Μανιάτικης Πατρογονικής γης – ανάμεσά τους και 660 πύργοι και πυργόσπιτα, έβγαιναν «δασικά», ήτοι ΔΔ, ΔΑ ή ΑΔ.

-Οι αεροφωτογραφίες του 1945 που χρησιμοποιήθηκαν για τη σύνταξη των ΔΧ ήταν επιστημονικά ακατάλληλες για τη συγκεκριμένη εργασία, με αποτέλεσμα περιοχές όπως η Μάνη έχοντας έντονο το γεωγραφικό ανάγλυφο, να μην αποτυπώνονται σωστά και άρα να υπάρχουν έντονες αδικίες.

-Οι πολιτικές ερήμωσης της υπαίθρου, όλων των μεταπολεμικών κυβερνήσεων έπληξαν ιδιαίτερα τις φτωχές περιοχές της πατρίδας μας, πολύ δε περισσότερο τη Μάνη η οποία ποτέ δεν γνώρισε το ενδιαφέρον των Προγραμμάτων Δημοσίων Επενδύσεων για δημιουργία υποδομών (ύδρευση, αποχέτευση, δρόμοι, λιμάνι κ.λπ.) κι έτσι ερήμωσε.

-Η Μανιάτικη γη, πριν από τον πόλεμο, καλλιεργείτο σε ποσοστό 95%! Όμως, η μηχανική καλλιέργεια μαζί με την αφαίμαξη του ενεργού πληθυσμού της Μάνης λόγω αστικοποίησης - μετανάστευσης, επέφεραν την εγκατάλειψη των αγρών και την σταδιακή κατάληψή τους από άγρια, χαμηλή βλάστηση την οποία ο νόμος (κυρίως ο 998/79) μετέτρεψε σε «δασική» (εν των μεταξύ το πραγματικό δάσος, αυτό της Βασιλικής, απέχει πολλά χιλιόμετρα). Ως αποτέλεσμα αυτού είναι οι Μανιάτες να έχουν βάλει συνέταιρο στην Πατρογονική Περιουσία τους το Δασαρχείο!

-Η ανεξήγητα αρνητική προδιάθεση των Δασαρχείων Καλαμάτας και Γυθείου προς τις Μανιάτικες Πατρογονικές περιουσίες που αποδεικνύεται από την άδικη μεταχείριση της συντριπτικής πλειοψηφίας των περιπτώσεων Μανιατών, καθώς και οι πληροφορίες ότι «η Μάνη είναι από χέρι σφαγμένη» κι ενώ οι ΔΧ έβγαζαν σε ποσοστό 65-70% την Μάνη «δασική», οδήγησαν σε δυναμικές κινητοποιήσεις και στην απόφαση της Επιτροπής Αγώνα να μην κατατεθούν ενστάσεις στην Α΄ Φάση (2017-19).

-Οι ΔΧ απαιτούσαν τίτλους ιδιοκτησία πριν από το 1945 διαρκώς μετεγγραμμένους. Στη Μάνη όμως ίσχυε, μέχρι τις τελευταίες δεκαετίες του περασμένου αιώνα, ο ΛΟΓΟΣ στις αγοραπωλησίες ακινήτων κι έτσι δεν υπήρχαν σε πάρα πολλούς ιδιοκτήτες τίτλοι ιδιοκτησίας. Σε αυτό πρέπει να προστεθούν και οι καταστροφές στοιχείων των υποθηκοφυλακείων κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου.

-Υπ’ αυτές τις συνθήκες η Επιτροπή Αγώνα αποφάσισε να μην κατατεθούν Αντιρρήσεις διότι δεν είχε κανένα νόημα αφού με τον τρόπο αυτόν η Μάνη θα νομιμοποιούσε την Μεγαλύτερη Αδικία εις βάρος της Πατρογονικής της Περιουσίας!  Για τον λόγο αυτόν απέστειλε εξώδικα στα Δασαρχεία Γυθείου και Καλαμάτας.

 Έτσι, η συντριπτική πλειοψηφία των Μανιατών ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΥΠΟΒΑΛΕΙ ΠΟΤΕ ΑΝΤΙΡΡΗΣΕΙΣ!

-Όλα τα επιχειρήματα και αιτήματα αναδείχθηκαν στον υφυπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Αμυρά κατά την επίσκεψή του στην Καρδαμύλη και το Γύθειο.

Το πρόβλημα είχαμε εκθέσει παραδίδοντάς του και σχετικό φάκελο στον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας, στις 18 Οκτωβρίου 2019, κατά την επίσκεψή του στην Μάνη για τα εγκαίνια της οικίας Φέρμορ στην Καρδαμύλη.

Και από τους δύο λάβαμε την υπόσχεση ότι θα επιλυθούν τα προβλήματα και θα υπάρξει Νέα Δυνατότητα Κατάθεσης Ενστάσεων αφού βελτιωθεί ο νόμος και γίνουν οι συνθήκες καλύτερες για τους πολίτες.    

Τη νέα προθεσμία κατάθεσης Αντιρρήσεων, όπως μας είχε υποσχεθεί η Κυβέρνηση, την αναμέναμε εντός του τρέχοντος μηνός Μαρτίου 2022. 

Ωστόσο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ΔΕΝ θα δοθεί νέα, δίμηνη παράταση για τη Μάνη. Την ίδια στιγμή όμως αυτό έγινε στην πατρίδα του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, την Κρήτη!!!

Συγκεκριμένα, με το άρθρο 58 του νόμου 4903/2022 η «προθεσμία υποβολής αντιρρήσεων το πρώτο εδαφίου της παρ. 1 του άρθρου 15 του ν. 3889/2010 (Α’ 182), για τους δασικούς χάρτες την Διευθύνσεων Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, παρατείνεται, από τη λήξη της, για σαράντα πέντε (45) ημέρες. Η ως άνω παράταση επεκτείνεται για είκοσι (20) επιπλέον ημέρες για όσους κατοικούν μόνιμα ή διαμένουν στην αλλοδαπή».  

Σημειώνουμε ότι το άρθρο 15, παρ. 1 του ν. 3889/2010 αναφέρει τα εξής:

«Κατά του περιεχομένου του δασικού χάρτη που αναρτήθηκε επιτρέπεται η υποβολή αντιρρήσεων μέσα σε αποκλειστική προθεσμία σαράντα πέντε (45) ημερών, η οποία αρχίζει από την τελευταία δημοσίευση της σχετικής πρόσκλησης στον τύπο. Η προθεσμία αυτή παρεκτείνεται για είκοσι (20) ημέρες για τα πρόσωπα της παραγράφου 2 που κατοικούν μόνιμα ή διαμένουν στην αλλοδαπή. Για την υποβολή των αντιρρήσεων καταβάλλεται υποχρεωτικά ειδικό τέλος, το ύψος του οποίου καθορίζεται σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 22».

 


Η Μάνη ζητά από την Κυβέρνηση να εκπληρώσει τις υποσχέσεις της:

1.      Να ανακοινωθεί νέα προθεσμία κατάθεσης αντιρρήσεων για τον Δασικούς Χάρτες για ολόκληρη τη Μάνη, σε αναλογία και ισοτιμία με την Κρήτη.  

2.      Να καθιερωθεί 2ος Βαθμός (και πρακτικά σύντομος) για την εκδίκαση των Αντιρρήσεων και των δύο Φάσεων – παλαιάς και νέας (αυτής που αναμένεται), γι’ αυτούς που κόπηκαν στην πρώτη εκδίκαση, για να μην είναι αναγκασμένοι να απευθύνονται στην χρονοβόρα και κοστοβόρα διαδικασία του ΣτΕ.

3.      Να γίνονται δεκτοί τίτλοι ιδιοκτησίας από το έτος 2000. 

Για την Ε.Α. Μάνης

Χρήστος Κ. Κοτσωνής».

                                             Παράταση 20 ημερών

 

Φαίνεται ότι πολλοί είναι εκείνοι που δεν θέλουν να πάρει ο κόσμος πίσω τις περιουσίες του, ιδιαίτερα στη Μάνη που το πρόβλημα είναι πιο οξύ από οπουδήποτε. Για τον λόγω αυτό η Κυβέρνηση επέλεξε τον σιωπηρό  δρόμο της νέας προθεσμίας υποβολής αντιρρήσεων. Χωρίς να το ανακοινώσει όπως έκανε πριν από λίγες μόλις ημέρες όταν διατυμπάνιζε ότι «απελευθερώνονται χιλιάδες στρεμμάτων αγροτικών γης», χωρίς να λέει όμως ότι το πολιτικό σύστημα της χώρας είναι υπεύθυνο για τα προβλήματα που παρουσιάζονται στην ελληνική ύπαιθρο.

Έτσι λοιπόν, «στα μουλωχτά», η κυβέρνηση προώθησε και ψήφισε στη Βουλή, νομοθετική ρύθμιση με την οποία δίνεται μικρή παράταση (20 ημερών για την υποβολή αντιρρήσεων στους Δασικούς Χάρτες, για τις περιοχές όλης της χώρας, φυσικά και στη Μάνη (Μεσσηνία – Λακωνία).

Συγκεκριμένα, στο νομοσχέδιο  του υπουργείου Οικονομικών με τίτλο «Εκσυγχρονισμός του πλαισίου λειτουργίας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς...», το οποίο ψηφίστηκε στη Βουλή το βράδυ της 23ης Μαρτίου 2022, περιελήφθη τροπολογία - προσθήκη του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η οποία προβλέπει νέα «προθεσμία υποβολής αντιρρήσεων κατά του περιεχομένου δασικών χαρτών που αναρτήθηκαν εντός του έτους 2021», δίνοντας μικρή ανάσα σε χιλιάδες ιδιοκτήτες ώστε να κινήσουν και να ολοκληρώσουν τις προβλεπόμενες διαδικασίες, προκειμένου για  τις περιουσίες τους,  να τις αποδεσμεύσουν από τα πολλά λάθη της διοίκησης και να τις κατοχυρώσουν στον Δασικό Χάρτη.

Είναι αξιοσημείωτο ότι το υπουργείο ΥΠΕΝ, όπως συνηθίζεται σε αυτές τις περιπτώσεις, μέχρι και την ύστατη ώρα απέκλειε να δοθεί η νέα παράταση, η οποία τελικώς νομοθετήθηκε σιωπηρά και αθόρυβα στη Βουλή, για όλες τις περιοχές της χώρας, όπως προηγήθηκε η νομοθετική ρύθμιση  για την παράταση της Κρήτης.

Το ΥΠΕΝ ανέφερε μάλιστα ότι είναι ασφυκτικοί οι χρόνοι για την κύρωση των Δασικών Χαρτών στο 90% της γεωγραφικής επικράτειας μέχρι το καλοκαίρι, όπως επιτάσσει υποχρέωση προς τους θεσμούς (δηλαδή τους δανειστές!). Σε αυτό το πνεύμα ο Γενικός Γραμματέας Δασών Κωνσταντίνος Αραβώσης είχε δηλώσει ότι: «Γενική παράταση στις προθεσμίες υποβολής αντιρρήσεων κατά των Δασικών Χαρτών σε όλη τη χώρα αποκλείεται».

                 Πρώτη η Μάνη διαδήλωσε την αντίθεσή της στους Δασικούς Χάρτες διαδηλώνοντας στην                            Αθήνα, στις 2 Μαρτίου 2017


Άλλαξε στάση

Υπό το βάρος των πιέσεων που δέχθηκε, το ΥΠΕΝ άλλαξε απόφαση και νομοθέτησε για όλη τη χώρα μικρή παράταση υποβολή αντιρρήσεων στους δασικούς χάρτες. Συγκεκριμένα η  νέα νομοθετική ρύθμιση του ΥΠΕΝ προβλέπει  ότι για όλες τις περιοχές της χώρας (εξαιρουμένης της Κρήτης, που καλύφθηκε με τη προηγούμενη ρύθμιση) ότι «η προθεσμία υποβολής αντιρρήσεων του πρώτου εδαφίου της παρ. 1 του άρθρου 15 του ν. 3889/2010 (Α’ 182), για τους δασικούς χάρτες που η ανάρτησή τους υλοποιήθηκε εντός του έτους 2021, παρατείνεται, από τη λήξη της, για είκοσι (20) ημέρες». Οι προθεσμίες «τρέχουν» ανά περιοχή, ανάλογα με την αρχική ημερομηνία ανάρτησης των Δασικών Χαρτών και την 6μηνη παράταση που έχει προηγηθεί και, κατά περίπτωση, λήγουν τους επόμενους μήνες, μέχρι το τέλος της άνοιξης.

Η νέα ρύθμιση

Στην αιτιολογική έκθεση της νέας ρύθμισης που ψηφίστηκε στη Βουλή, σημειώνεται ότι «με το προτεινόμενο άρθρο χορηγείται εύλογη σύντομη παράταση στις υποβολές αντιρρήσεων, κατά των διορθωμένων δασικών χαρτών της χώρας, που αναρτήθηκαν το έτος 2021, εξαιρουμένης της ήδη χορηγηθείσας παράτασης για τους δασικούς χάρτες των Διευθύνσεων Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης».

Το πλήρες κείμενο της νομοθετικής διάταξης όπως ψηφίστηκε στη Βουλή αναφέρει:

«Προθεσμία υποβολής αντιρρήσεων κατά του περιεχομένου δασικών χαρτών που αναρτήθηκαν εντός του έτους 2021

Με την επιφύλαξη του άρθρου 58 του ν. 4903/2022 (Α’ 46) για τους δασικούς χάρτες των Διευθύνσεων Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, η προθεσμία υποβολής αντιρρήσεων του πρώτου εδαφίου της παρ. 1 του άρθρου 15 του ν. 3889/2010 (Α’ 182), για τους δασικούς χάρτες που η ανάρτησή τους υλοποιήθηκε εντός του έτους 2021, παρατείνεται, από τη λήξη της, για είκοσι (20) ημέρες».

Πρόκειται για το άρθρο 80 του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών, με πλήρη τίτλο «Εκσυγχρονισμός του πλαισίου λειτουργίας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς – Πρόγραμμα συνεισφοράς Δημοσίου σε ευάλωτους οφειλέτες μέχρι τη μεταβίβαση της κατοικίας τους στον φορέα απόκτησης και επαναμίσθωσης του κεφαλαίου Α’ του μέρους δευτέρου του τρίτου βιβλίου του ν. 4738/2020 – Ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία των Οδηγιών (ΕΕ) 2020/1151 και (ΕΕ) 2021/1159, νέος μειωμένος Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.), επείγουσες φορολογικές και τελωνειακές ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση ιδίως της ενεργειακής κρίσης και άλλες διατάξεις», το οποίο ψηφίστηκε στη Βουλή και προωθείται για δημοσίευση στο ΦΕΚ.

Οι λόγοι της παράτασης

Σημειώνεται ότι σε άρθρο της Γρ. Μπακλατσή, πολεοδόμου μηχανικού,  είχε επισημανθεί ότι συντρέχουν εννέα σοβαροί λόγοι για τη νέα οριζόντια και μεγάλη  παράταση, οι οποίοι αφορούν σε αντίστοιχα ανεπίλυτα θέματα, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση για την επίλυση τους και την ολοκλήρωση του έργου των Δασικών Χαρτών, οι οποίοι είναι:

1) σε μεγάλο βαθμό τα λάθη  παραμένουν γιατί δεν μπόρεσαν οι Δ/νσεις Δασών   σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα , εν μέσω κορωνοϊού και όντως υποστελεχωμένες να καταγράψουν  και να «περάσουν»  στο χάρτη όλες τις  διοικητικές πράξεις.

2) Επίσης   οι Δ/νσεις Δασών δεν μπόρεσαν να «χτενίσουν» τους χάρτες για να εξετάσουν τον χαρακτήρα της κάθε έκτασης , ώστε να ελαχιστοποιηθούν τα λάθη , ενώ  κάτω από την πίεση εξέτασης των προδήλων σφαλμάτων υπάρχει φόβος ότι θα δημιουργηθούν πολλά λάθη και αδικίες.

3) Δεν  «ανέβηκε», ώστε να αξιολογηθεί από τον  Δασικό Χάρτη  το ελαιοκομικό, αμπελουργικό κλπ, κτηματολογίο και, γενικά, τα στοιχεία που έχει για τις εκτάσεις των αγροτών ο ΟΠΕΚΕΠΕ, κάτι που έπρεπε να γίνει σε συνεργασία ΥΠΕΝ – Κτηματολογίου και Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.  Έτσι οι  περισσότερες αγροτικές εκτάσεις παραμείνουν Δασικές.

4) Παρόλες τις συνεχείς εξαγγελίες  της ηγεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος, ΚΑΜΙΑ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ  ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ για το μείζον θέμα των Δασωμένων Αγρών και των Εκχερσωμένων Εκτάσεων, χωρίς πράξη της Διοίκησης  και έτσι παραμένουν δασικά.

5)  Γίνονται κολίγοι οι αγρότες στα ίδια τους τα χωράφια , αφού το Υπουργείο Περιβάλλοντος  διαμηνύει ότι, όσοι αγρότες έχουν συμβόλαια μεταγενέστερα  του 1975, θα χάσουν την κυριότητα και θα έχουν μόνο τη νομή και χρήση  των εκτάσεων.

6) Η ηλεκτρονική πλατφόρμα στο Κτηματολόγιο για την “τακτοποίηση” των δασικών αυθαιρέτων κτισμάτων, ετοιμάστηκε αλλά δεν λειτουργεί μέχρι σήμερα και  δεν υπάρχει  επίσημη  καταγραφή για το πόσα είναι τα δασικά αυθαίρετα και από αυτά πόσα έχουν τις προϋποθέσεις για να “τακτοποιηθούν”.

7) Σχετικά με τη  Νομοθετική ρύθμιση για το τεκμήριο ιδιοκτησίας του Ελληνικού Δημοσίου, με την εγκύκλιο ΔΠΔ/7886/411/23.02.2022  το  ΥΠΕΝ, διευκρίνισε ότι το Ελληνικό Δημόσιο δεν προβάλλει δικαιώματα κυριότητας σε δάση, δασικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις, που βρίσκονται στις περιοχές  των Ιονίων Νήσων, της Κρήτης, των Νομών Λέσβου, Σάμου, Χίου και Κυκλάδων, των νήσων Κυθήρων, Αντικυθήρων,της Δωδεκανήσου, καθώς και της περιοχής της Μάνης.

Στις  υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας, ακόμα και σε περιοχές όπου υπάρχουν αποφάσεις δικαστηρίων όπως οι Βόρειες Σποράδες  κλπ, που ξεκαθαρίζουν  ότι τα Δάση δεν ανήκουν στο Δημόσιο, προκρίνεται ως ιδιοκτήτης το Ελληνικό Δημόσιο, χωρίς να οφείλει να το αποδείξει  και οι εκτάσεις αυτές δεν μεταβιβάζονται και δεν κληρονομούνται.

8) Με την  μεγάλη καθυστέρηση στην εξέταση των Αντιρρήσεων  και την  εμπλοκή με το ιδιοκτησιακό καθεστώς των Δασωμένων Αγρών, ΑΚΥΡΩΝΕΤΑΙ στην πράξη  η δυνατότητα  της έκδοσης οικοδομικής άδειας στα κατά παρέκκλιση  γήπεδα  , μέχρι το Δεκέμβριο του 2022

9) Εκτός  των παραπάνω με εγκύκλιο προς τους συμβολαιογράφους και υποθηκοφύλακες απέκλεισαν τους πολίτες,  από το νόμιμο  δικαίωμα της κληρονομικής διαδοχής έκτασης που χαρακτηρίζεται ως δασική ή χορτολιβαδική. Έτσι αναγκάζεται ο κόσμος να εγκαταλείπει τα χωράφια που δασώθηκαν , ενώ θα μπορούσε να δοθεί υπό αίρεση το δικαίωμα της αποδοχής κληρονομιάς  της έκτασης ,  με  ρητή αναφορά ότι θα πρέπει  να επιλυθεί με το Δασαρχείο   ο χαρακτήρας της έκτασης και το ιδιοκτησιακό καθεστώς. 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου