Τρίτη 1 Ιανουαρίου 2013

Αγαπητέ Άγιε Βασίλη, έχεις γράμμα,,,,

Του Πάρη Πέτρα
Αγαπητέ Άη Βασίλη,
σε χαιρετώ και σου εύχομαι χρόνια πολλά. 

Βεβαίως για εσένα οι ευχές είναι ψωμοτύρι αφού, έτσι κι αλλιώς, τίποτα δεν θ' αλλάξει στην υπόστασή σου ακόμη κι αν λάβεις δισεκατομμύρια ευχές. Δυστυχώς το μέλλον σου είναι προκάτ υπολογισμένο μέχρι τελευταίας τελείας, αφού κάθε χρόνο έχεις ταχθεί να κάνεις τα ίδια και τα ίδια. Μέχρι σήμερα οι ενέργειές σου ήταν πανομοιότυπες, γεγονός που αποδεικνύει το (ανθρώπινα) πεπερασμένο της οντότητάς σου. Δεν πράττεις ποτέ κάτι που να σπάσει την ρουτίνα σου/μας και να κάνει την έκπληξη. Κάθε χρόνο τα ίδια και τα ίδια γι' αυτό και σ' έχω κατατάξει στους υπερσυντηρητικούς τύπους αγγλοσαξωνικής έμπνευσης.
Θα μου πεις, πώς να γίνει ανατροπή αφού είσαι μια ακόμη ανθρώπινη επινόηση και μάλιστα μιας πολυεθνικής εταιρείας αναψυκτικών που ονομάζεται Κόκα Κόλα; Κοίτα τώρα "σύμπτωση". Μια εταιρεία κατασκευάζει, εκτός από αναψυκτικά, κι έναν άγιο για να βοηθήσει την κατανάλωση...
Διότι, αγαπητέ μου Άγιε, εσύ ήσουν το μέσον μετατροπής των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς σε ένα απέραντο καταναλωτικό πανηγύρι. Ήσουν και είσαι η απαστράπτουσα μορφή του δυτικού - άκρως καταναλωτικού κόσμου που σήμερα βρίσκεται σε τεχνητή οικονομική κάμψη. Ο υπόλοιπος "μη ανεπτυγμένος" κόσμος επιθυμούσε διακαώς να σε κάνει πρώτη φίρμα του αλλά, η διαρκής ληστεία του πλούτου του από την Δύση, δεν του άφησε και πολλά περιθώρια. Έτσι, οι περισσότεροι άνθρωποι του πλανήτη σε βλέπουν μόνο από την τηλεόραση παχουλό και άρχοντα να μοιράζεις δώρα. Η πραγματικότητα γι' αυτούς είναι τόσο σκληρή που ούτε στα όνειρα των παιδιών τους δεν καταδέχεσαι να μπεις. Και όσα τύχει να σε ονειρευτούν να τους πηγαίνεις τη νύχτα δώρα, σαν ξυπνούσαν όχι μόνο δεν έβρισκαν το αποτύπωμά σου, πολλές φορές, ούτε καν ένα ξεροκόμματο ψωμιού... 
Σκεπτόμενος όλα τούτα, αγαπητέ μου Άγιε Βασίλη ή Σάντα Κλάους όπως σε λένε στην Δύση, μου περνούν από το μυαλό τρελές σκέψεις: τελικά, μήπως είσαι ρατσιστής; Εκτός κι αν, λόγω  ηλικίας, αρχίζεις και ξεχνάς. Αλλά, πάλι..., τα ίδια δεν έκανες και όταν ήσουν νέος; Τότε μάλιστα δεν πήγαινες καθόλου στους φτωχούς του λεγόμενου "τρίτου κόσμου" διότι δεν υπήρχε η τηλεόραση που είναι το πραγματικό μεταφορικό σου μέσον. 
Δηλαδή, για πολλούς ζεις επειδή υπάρχει η εικονική πραγματικότητα - τηλεόραση, κινηματογράφος, ίντερνετ. 
Ωστόσο, οφείλω να παραχεχτώ ότι για μερίδα καλοταϊσμένων χοντρών παιδιών με ροδαλά μάγουλα, με σπίτι ζεστό από το πετρέλαιο που, συμπτωματικά βγαίνει από την γη ανθρώπων που δεν έχουν σχέση μαζί σου, είσαι πάντα παρών και άρχοντας! 
Τώρα που το εξετάζω είσαι ρατσιστής, Άγιε Βασίλη μας. Διότι ρατσιστική, στην ουσία της, είναι και η κοινωνία, "το σύστημα", που σε δημιούργησε. 
Είσαι ένα βασικό μέλος του συστήματος που λέγεται "ελπίδα" και αποτελεί το ένα από τα δύο εργαλεία με τα οποία κυβερνιέται ο κόσμος. Το άλλο είναι ο φόβος που κι αυτόν τον εμπεριέχεις υπό μορφήν  απειλής: "δεν θα σου φέρει τίποτα εφέτος ο Άγιοβασίλης".
Πάρε για παράδειγμα την Ελλάδα. Μέχρι πριν από λίγα χρόνια μοίραζες τεχνητή ευτυχία μέσω της κατανάλωσης σε πολύ μεγάλη μερίδα παιδιών αυτής της χώρας. Εδώ και μερικά χρόνια έγινες... μνημονιακός και απέκλεισες την συντριπτική πλειοψηφία των ελληνόπουλων μοιράζοντας πλέον ελπίδα σε πολύ λίγα.          

Δεν σε κατηγορώ ως πρόσωπο Άγιέ μου.       
Άλλωστε τι φταις εσύ; Εργολαβία σε έβαλαν να κάνεις και, μάλλον, την κάνεις καλά. "Ο σκοπός επετεύχθη" βροντοφώναξαν οι ίματζ μέικερς της πολυεθνικής που σε δημιούργησαν. Βλέπεις, οι άνθρωποι θέλουν να ζουν με ελπίδα και αυτή τους δόθηκε αφειδώς από μια εταιρείας για να συμπληρώσει το κενό που άφηναν οι έτεροι διανομείς ελπίδας: θρησκείες και πολιτικοί. Αν ήταν ψεύτικη ή αληθινή αφορά λίγους και πάντως εκτός κοπαδιού. Η ύπαρξή σου είναι "καθ' εικόνα και ομοίωση" των ανθρώπων και του συστήματος διανομής των αγαθών που έχουν επινοήσει: τα πολύ καλά σε ελάχιστους, τα καλά σε λίγους και τα βάσανα στους πολλούς. 

Αυτό το σύστημα εξυπηρετείς Άγιε και γι' αυτό σε ευλογούν ακόμη και οι εκκλησίες. Οι καταραμένοι αυτού του κόσμου δεν σε γνώρισαν και ούτε πρόκειται. Αυτοί, την κόκκινη φορεσιά σου την ταυτίζουν με το αίμα τους που το πίνουν καθημερινά τα βαμπίρ των δυνατών κρατών, οι πολυεθνικοί νταβατζήδες του κόσμου. Τα γένια σου θυμίζουν τα δικά τους που είναι βρώμικα. Τα γυαλιά σου, που σε καθιστούν συμπαθητικό γεράκο, προβάλλουν άλλες εικόνες από αυτές που θέλεις εσύ να εισπράττουν οι άνθρωποι. Όσο για τα κιλά σου, προφανώς δεν προέρχονται από την στέρηση. Αυτά είναι που εξοργίζουν τις εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπων που δεν έχουν να φάνε όχι μόνο την Πρωτοχρονιά αλλά τις περισσότερες ημέρες του χρόνου.          

Άγιε μου Βασίλη, ποτέ δεν πίστεψα σε εσένα και να με συγχωρεί η χάρη σου. 
Είσαι μια απάτη συνδεδεμένη με πιστωτικές κάρτες, αποθεματικά και δάνεια. Είσαι η άκριτη καταναλωτική λογική που στόχο έχει να υποδουλώσει τον άνθρωπο σε κάθε είδους δανειστές, εκβιαστές, δολοφόνους. Είσαι ο εκπρόσωπος του καπιταλιστικού συστήματος της διαρκούς και διογκούμενης κατανάλωσης και κατασπατάλησης των πόρων της Γης.  
Είσαι εκπρόσωπος μιας παραδοξολογίας και όχι μιας φυσιοκεντρικής λογικής που περιλαμβάνει τον άνθρωπο ως μέρος ενός γενικότερου συστήματος και όχι ως κυρίαρχο. 
Για τους λόγους που εξέθεσα, σε παρακαλώ επέστρεψε στα γραφεία της Coka Cola και μην εξακολουθείς να μετατρέπεις τα παιδιά σε homo katanaloticus, δηλαδή μελλοντικούς δούλους του χρήματος. Υπάρχουν άλλα πράγματα στη ζωή που δεν ξεπεράστηκαν ποτέ. Όπως για παράδειγμα η Αγάπη. Χωρίς δώρα και ανταλλάγματα. 
Πίστεψέ με, όσοι άνθρωποι το κατάφεραν αυτό δεν σε έχουν ανάγκη, ούτε βέβαια και το σύστημα που εκπροσωπείς. 

   

1 σχόλιο: