Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012

Τα μαζεύει τώρα ο Φούχτελ


Μετά την κατακραυγή διορθώνει: "έχω συναντήσει πολλούς εργατικούς υπαλλήλους στην Ελλάδα"!

"Έχω συναντήσει πολλούς εργατικούς υπαλλήλους στην Ελλάδα", δήλωσε σήμερα από το βήμα της τρίτης ελληνογερμανικής συνάντησης ο Χανς Γιόαχιμ Φούχτελ. Ο εντεταλμένος της Γερμανίδας καγκελαρίου για την ελληνογερμανική συνεργασία, υφυπουργός Εργασίας της Γερμανίας, δήλωσε χθες (Τετάρτη) ότι 3.000 εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση της Ελλάδας κάνουν τη δουλειά που στη Γερμανία την κάνουν μόνο 1.000 άτομα!
Ο ίδιος ο κ. Φούχτελ είπε ότι οι χθεσινές δηλώσεις του παρερμηνεύτηκαν.
Σήμερα το πρωί εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αντιδρώντας στις δηλώσεις εισέβαλαν από αφύλαχτο σημείο μέσα στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ και επιτέθηκαν σε γερμανική αντιπροσωπεία και σύμφωνα με πληροφορίες, προπηλάκισαν τον Γερμανό πρόξενο. Προηγήθηκε ανθρωποκυνηγητό με δυνάμεις των ΜΑΤ, καθώς οι διαδηλωτές έτρεχαν από περίπτερο σε περίπτερο προκειμένου να βρουν το κτίριο 8 στο οποίο λαμβάνει χώρα η συνέλευση.

Οι διαδηλωτές κατάφεραν τελικά να φτάσουν έξω από το συνεδριακό κέντρο «Νικόλαος Γερμανός» όπου πραγματοποιείται η συνέλευση και επιχείρησαν να εισβάλουν στο εσωτερικό του κτιρίου. Συμπλοκές σημειώθηκαν με τις δυνάμεις των ΜΑΤ, ενώ οι διαδηλωτές φώναζαν στους αστυνομικούς: «Είστε κι εσείς Έλληνες».
«Εκείνο που δημιουργεί πρόβλημα είναι το θεσμικό πλαίσιο στην Ελλάδα, το οποίο προβλέπει πολλές αρμοδιότητες» διόρθωσε ο κ. Φούχτελ προσθέτοντας  πως «χρειάζονται παρεμβάσεις για να γίνει πιο αποτελεσματικός ο διοικητικός μηχανισμός».

«Πρέπει να υπάρξει τόλμη στη λήψη αποφάσεων και εκεί μπορεί να υπάρξει εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων στο πλαίσιο της ελληνογερμανικής συνεργασίας. Με το προσωπικό που διαθέτει η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να λειτουργήσει, αλλά πρέπει να υπάρχουν σαφείς αρμοδιότητες, ώστε να δουλεύουν οι εργαζόμενοι με παραγωγικό τρόπο. Για να λειτουργήσει η οικονομία απαιτούνται σωστές διοικητικές δομές. Αυτές είναι και η καλύτερη εγγύηση για να προχωρήσει μια αναπτυξιακή πολιτική» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Φούχτελ.

«Η σύνδεση μεταξύ μας είναι ειλικρινής και τίμια» τόνισε και πρόσθεσε ότι από την αρχή της ελληνογερμανικής συνεργασίας, που ξεκίνησε από πέντε Έλληνες και πέντε Γερμανούς δημάρχους, σήμερα υπάρχουν απτά παραδείγματα συνεργασίας η οποία έχει επεκταθεί σε περισσότερους από 150 εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης.

Στις αλλαγές που έγιναν ως τώρα στην αυτοδιοίκηση αναφέρθηκε, από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών Ευρυπίδης Στυλιανίδης επισημαίνοντας ότι «η Τοπική Αυτοδιοίκηση έδειξε το δρόμο της εξυγίανσης». Παράλληλα υπογράμμισε ότι μέσα από τις συμπράξεις που επιχειρούνται στο πλαίσιο της ελληνογερμανικής συνεργασίας, θα ανοίξει ο δρόμος της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. «Είμαι βέβαιος ότι θα προκύψουν συγκεκριμένα αποτελέσματα για να αναχαιτίσουμε την ανεργία, να εντείνουμε τον πόλεμο κατά της φτώχειας, να εντείνουμε την περιφερειακή ανάπτυξη, να ωθήσουμε την τοπική αυτοδιοίκηση στις αλλαγές και την ανάπτυξη» σχολίασε.

Ειδικά για το υπουργείο Εσωτερικών και τη λειτουργία του, γνωστοποίησε ότι τους τελευταίους μήνες μειώθηκαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του στην αγορά, γεγονός που, όπως τόνισε, «συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κρίσης, γιατί αυτά ήταν οφειλόμενα από τους δήμους στις τοπικές επιχειρήσεις πριν την ψήφιση των μέτρων». Επιπλέον, ανέφερε ότι νέα έσοδα θα προκύψουν από μεταρρυθμίσεις και άλλες πρωτοβουλίες στο πλαίσιο μιας αναπτυξιακής πολιτικής.

«Στο μεσοπρόθεσμο πετύχαμε να περιορίσουμε τις οριζόντιες περικοπές και να προετοιμάσουμε νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για την οικονομική αυτονομία των δήμων. Τέτοια είναι η δημοτική ενημερότητα, η ενιαία αρχή ανά δήμο, οι έξυπνες επενδύσεις, η φορολογική αποκέντρωση και άλλα. Είμαι βέβαιος ότι η συστηματική ανταλλαγή τεχνογνωσίας μπορεί να συμβάλλει ώστε η Ελλάδα να αξιοποιήσει νέες τεχνικές που εφαρμόστηκαν στη Γερμανία» είπε ο υπουργός. Χαρακτήρισε δε ως παράδειγμα καινοτομίας στην προώθηση έξυπνων επενδύσεων το παρατηρητήριο ποιότητας που πρόσφατα θεσμοθετήθηκε και θα λειτουργήσει στο υπουργείο.

Ιδιαίτερη αναφορά στο κλίμα που δημιουργούν τα μέσα ενημέρωσης στη Γερμανία και την Ελλάδα με αφορμή την οικονομική κρίση έκανε, κατά τον χαιρετισμό του, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης. «Οφείλουμε στους ίδιους τους δημότες μας να αναλάβουμε την πολιτική ευθύνη για την επούλωση των πληγών που προκάλεσε στις χώρες μας η οικονομική κρίση. Αυτό μπορεί να γίνει αποδυναμώνοντας τον κίτρινο Τύπο των δύο χωρών. Καμία χώρα της ΕΕ δεν πέτυχε τη δημοσιονομική προσαρμογή που πέτυχε η Ελλάδα τα δύο τελευταία χρόνια. Τα περί απείθειας και τεμπελιάς των Ελλήνων που καλλιεργούνται από τον κίτρινο Τύπο της Γερμανίας δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα και ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας» τόνισε.

Χαιρετισμούς κατά την έναρξη των εργασιών της τρίτης συνάντησης της ελληνογερμανικής συνεργασίας απηύθυναν, μεταξύ άλλων, ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Απόστολος Τζιτζικώστας, η βουλευτής του Γερμανικού Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου, Πρόεδρος της Ελληνογερμανικής Επιτροπής Φιλίας του Γερμανικού Κοινοβουλίου, Ανέτ Γκροθ και ο Γενικός Πρόξενος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη Βόλφγκανγκ Χέσλερ Ομπερμάιερ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου