Σελίδες

Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

Δήμητρα Κανελλοπούλου: «Αυτή είναι η δουλειά μου, είναι το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον μου.»


Το κράτος - υποκριτής και τα μπουρδέλα.... 


Πολλές φορές, ιδιαίτερα μετά την την εφαρμογή των μνημονίων, όταν κάποιος δηλώσει πως "το κράτος είναι μπουρδέλο" ο συνομιλητής του τον κόβει λέγοντάς του ότι κάνει λάθος διότι "το μπουρδέλο δουλεύει ρολόι".  Φαίνεται πως έτσι είναι, διότι το κράτος όταν αντιλήφθηκε ότι τα...μπουρδέλα δουλεύουν ρολόι, αποφάσισε να τα κάνει σαν τα μούτρα του. Και τα... 
εκσυγχρόνισε δια νόμου, επί πρωθυπουργίας του μέγιστου Κώστα Σημίτη, επί των ημερών του οποίου έγιναν "μπουρδέλο" ακόμα και τα... υποβρύχια!
Πριν από λίγον καιρό το Πανελλήνιο έζησε την απόλυτη (και εξακολουθεί) την τρέλα του πληρωμένου έρωτα ανακαλύπτοντας πως ούτε στον πληρωμένο έρωτα υπάρχει η απαιτούμενη σοβαρότητα, ο στοιχειώδης σεβασμός στη ζωή! Ανακάλυψε πως υπάρχουν δεκάδες πρεζάκια και αλλοδαπές που εκδίδονται πέριξ της Ομονοίας χωρίς να λαμβάνουν κανένα μέτρο προφύλαξης. Οι πελάτες, ρωμιοί και αλλοδαποί για λίγα ευρώ έμπαιναν στον θανάσιμο κόσμο του AIDS. Και ο Δήμος Αθηναίων, του πρώην Συνηγόρου του Πολίτη κ. Καμίνη, ανακάλυπτε δήθεν έκπληκτος πως τα μπουρδέλα ήταν σε λειτουργία ενώ αυτός τα είχε κλείσει. Προφανώς, κάποιοι υπάλληλοί του είχαν κλειστά τα μάτια και δεν γνώριζαν τη λέξη "επανέλεγχος". Το παράξενο είναι πως με το νόμο του 1999 "περί εκδιδομένων", για να δηλωθεί μια γυναίκα πουτάνα (εκδιδόμενη κατ' επάγγελμα) θα πρέπει να σκάσει στο κράτος γύρω στις 4.000 ευρώ "για να ζήσει το κηφηναριό". Και τούτο θα πρέπει να το επαναλαμβάνει κάθε τέσσερα χρόνια, προσκομίζοντας μεταξύ του μεγάλου πακέτου χαρτιών και... πιστοποιητικό αγαμίας, προφανέστατα για να διαφυλαχθούν... τα χριστά ήθη και έθιμα του μεγάλου οίκου ενοχής! 
Μια συνέντευξη της προέδρου των Εκδιδομένων που ανακαλύψαμε στο Papaki.panteion.gr  βρίσκουμε ότι είναι καταπληκτική. Παρά το γεγονός ότι δεν φέρει ημερομηνία δημοσίευσης, είναι βέβαιο ότι έχει ληφθεί και δημοσιευθεί πολύ πριν ανοίξει ο ασκό του Αιόλου με το AIDS στον χώρο του πληρωμένου σεξ και την μέγιστη υποκρισία των κυβερνώντων αυτού του τόπου. Διαβάστε τη με προσοχή, αξίζει πραγματικά τον κόπο...            


Επισκέφτηκα την Πρόεδρο του Σωματείου Εκδιδομένων Προσώπων Ελλάδος(Σ.Ε.Π.Ε) στον επαγγελματικό της χώρο, ένα πορνείο κάπου στην Αχαρνών, για να συζητήσουμε όχι μόνο για τα προβλήματα και τις αντιξοότητες του επαγγέλματος, αλλά και για τις ταμπέλες της κοινωνίας και τις προσωπικές της συνήθειες.
                                                                           
                                                        Της Δήμητρας Χαλάλ 
 
Λίγα λόγια για το πώς ξεκινήσατε. Ποιος ήταν ο λόγος που πήρατε την απόφαση ν’ ακολουθήσετε την πορνεία; Το είχατε στο μυαλό σας εξαρχής να ενταχθείτε στο συγκεκριμένο χώρο;
Εγώ το θεωρώ πολύ πιο ξεκάθαρο να πας σ’ ένα μπουρδέλο και να κάτσεις ένα οχτάωρο ή δωδεκάωρο από το να έχεις δυο-τρεις άντρες παντρεμένους κατά το πλείστον και να τους εκμεταλλεύεσαι ασυστόλως. Απλά είναι ένα επάγγελμα! Η άποψή μου είναι πως ό, τι πληρώνεται είναι επάγγελμα, το κάθε επάγγελμα έχει το κύρος του κι εκεί κλείνει το θέμα. Ναι, την αγαπώ και τη σέβομαι τη δουλειά μου, γι’ αυτό και την υποστηρίζω. Εξ ου κι ο συνδικαλισμός!  
Δεν είχα κάτι στο μυαλό μου απ’ την αρχή, απλά τα φέρνει η ζωή έτσι, που κάποια στιγμή έχεις να διαλέξεις δυο τινά: ή αυτό που σου προείπα ή το ξεκάθαρο. Ως Μεταξουργιώτισσα προτιμώ τα ξεκάθαρα πράγματα! Γιατί με το να έχεις δυο-τρεις συντρόφους και να το παίζεις love story δεν έχεις προσωπική ζωή. Ενώ εδώ είναι η δουλειά σου, τελειώνει η δουλειά σου κι έχεις την προσωπική σου ζωή.

Είναι, όμως, εύκολο να έχετε προσωπική ζωή; 
Ο καθένας εκδίδεται στις μέρες μας. Κι εσύ εκδίδεσαι, κι εγώ εκδίδομαι, όλοι εκδίδονται κατά το δοκούν. Με τα στερεότυπα έφτασε η κοινωνία εκεί που έφτασε. Ένα τραγούδι ξέρεις τι λέει; Εικόνα σου είμαι και σου μοιάζω. Για ποιο λόγο να μην έχουμε προσωπική ζωή; 

Όταν τελειώνει η δουλειά τι κάνετε συνήθως;
Αναλόγως. Μπορεί να πάω καμιά βόλτα, να πάω στο σπίτι μου, μπορεί να κοιμηθώ κι εδώ. Δεν υπάρχει κάτι στάνταρ. 

Μπορεί μια γυναίκα του χώρου ν’ ακολουθήσει το δρόμο της οικογένειας;
Πάρα πολλές κοπέλες έχουν παντρευτεί κι έχουν φύγει. Εμείς εδώ είχαμε μια κοπέλα, που αρχικά δούλευε σε μια πολύ καλή θέση και την έβγαλε ένας νταβατζής στο Κολωνάκι. Μετά ήρθε εδώ κι έπιασε δουλειά, γνώρισε εδώ έναν πελάτη και παντρεύτηκε. Αυτή τη στιγμή έχουν δυο παιδάκια κι είναι μια χαρά.

Ας εμβαθύνουμε λίγο περισσότερο στα του χώρου. Τι ακριβώς είναι το Σ.Ε.Π.Ε και ποιο το έργο του;

Το σωματείο μας ξεκίνησε το 1981 κι ήταν Κίνημα Εκδιδομένων Γυναικών Ελλάδος. Η πρώτη μας πρόεδρος, που απεβίωσε δυστυχώς, ήταν πολύ καλή και δυναμική.  Το 1999, με την αλλαγή του νόμου που έγινε Πρόσωπα, το αλλάξαμε κι εμείς το καταστατικό, προσαρτήσαμε  διάφορα άλλα «άρθρα» για να εκμοντερνιστούμε και το κάναμε Σ.Ε.Π.Ε. Τι εστί αυτό; Το Σωματείο Εκδιδομένων Προσώπων Ελλάδος είναι για να προασπίζει τα συμφέροντά μας και να επεμβαίνει όπου χρειάζεται. Τώρα ποια θα είναι η πρόεδρος, αν θα είμαι εγώ ή κάποια άλλη, αυτό δεν το εξετάζουμε. Απλά είναι συλλογική η προσπάθεια.

Στην ουσία, μέσα απ’ το σωματείο θέλετε να προστατευτείτε από τ’ άτομα που προσπαθούν να σας επιβληθούν ή από τα στερεότυπα της κοινωνίας;

Με την κοινωνία δεν έχουμε κανένα πρόβλημα. Εικόνα της κοινωνίας είμαστε και μοιάζουμε. Η πορνεία έχει πάρα πολλές μορφές κι εμείς είμαστε η θεσμική. Όσον αφορά τις αρμοδιότητες του σωματείου είναι για όλα τα θέματα που αφορούν μια κοπέλα που δουλεύει στους χώρους μας. Το μεγάλο μας πρόβλημα είναι η νομική μας ομηρία του 1999, που το μόνο πρωτοπόρο που έχει ο νόμος είναι ότι εκτός πια από γυναίκες μπορεί ο οποιοσδήποτε να βγάζει άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος. Δεν έχουμε καμία αντίρρηση ως προς αυτό. Εμείς είμαστε υπέρ του ν’ ασκείται το επάγγελμα από ενήλικες και κατ’ επιλογήν και να ενημερώνονται όλοι. Μέχρι και τα κορίτσια που είναι στο δρόμο, θα έπρεπε, για μένα, να έχουν άδεια, να ενημερώνονται, να εξετάζονται από γιατρούς και να είναι πιο προστατευμένες. Γιατί όταν έχεις άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος, είσαι πιο προστατευμένος.  Όπως προείπα, λοιπόν, για την τροποποίηση του νόμου το μόνο πρωτοπόρο είναι ότι οποιοσδήποτε μπορεί να εκδίδεται, ακόμα κι άνθρωποι της αλλοδαπής. Όλα τ’ άλλα άρθρα το καταρρακώνουν. Σπίτια που έχουν ιστορία κι άδειες, με το νέο νόμο καταργούνται κι είναι τα περισσότερα στο καθεστώς παρανομίας. 

Ένα αίτημά σας είναι να γίνει αόριστη η άδεια εξασκήσεως. Τι ισχύει με τον τωρινό νόμο;
Στον προηγούμενο νόμο, η άδεια εξασκήσεως ήταν χαρακτηρισμός μέχρι το ’99. Απ’ το ’99 και μετά, έγινε άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος. Κλασσική γραφειοκρατία! Εφόσον στηρίζεται στις εξετάσεις των γιατρών, για ποιο λόγο ν’ ανανεώνεται κάθε τρία χρόνια; Να γίνει όπως ήταν παλιά, αορίστου χρόνου. Πηγαίναμε τις εξετάσεις αίματος και τις ειδικές, που κάνουμε κάθε δίμηνο, κι έτσι διατηρείτο η άδειά μας. Ενώ, με τον τωρινό νόμο κάθε τρία χρόνια πρέπει να την αλλάζουμε και να παραθέτουμε ένα πάκο εγγράφων. Επίσης, άμα τη βγάλουμε στην Αθήνα, δε μπορούμε να πάμε σε άλλη πόλη να δουλέψουμε. Ενώ, παλιά, τη βγάζαμε στην Αθήνα, πηγαίναμε στο υγειονομείο που εξεταζόμασταν, δηλώναμε αναχώρηση στο βιβλιάριό μας και πηγαίναμε με την άδεια και το βιβλιάριό μας όπου θέλαμε. Δε μιλάω για άλλη χώρα, αλλά για την Ελλάδα. Ένα άλλο αίτημά μας είναι η προστασία των υπηρεσιών (άτομα που φροντίζουν τους χώρους). Τους ταλαιπωρούν άδικα. Τ’ άτομα που δουλεύουν στις ταβέρνες κάνουν εξετάσεις κάθε τέσσερα χρόνια κι αυτοί εδώ κάθε έξι μήνες περνάνε από ακτίνες. 
Ποιες είναι οι αρμοδιότητες του κάθε ατόμου που δουλεύει στο συγκεκριμένο χώρο;
Ο καθένας αναλαμβάνει τον τομέα του. Εγώ αναλαμβάνω την περιποίηση των ανδρών, οι άλλοι αναλαμβάνουν την περιποίηση του χώρου και τη διεξαγωγή της βάρδιας. Πρόκειται για μια καλή συνεργασία.
Υπάρχει ακόμα ο όρος «προαγωγός»;
Φυσικά και δεν υπάρχει. Νταβατζή μπορεί να έχει ο καθένας και να του καταθέτει το μισθό του. Στον 21ο αιώνα ζούμε, να φύγει αυτή η ταμπέλα. Επειδή κάνουμε αυτό το επάγγελμα, πρέπει να έχουμε κι ένα προαγωγό; Ισχύει μόνο κατά προσέγγιση προσωπική. Μη βάζουμε ταμπέλες!
Θεωρείτε ότι οι ιερόδουλες μπαίνουν στο περιθώριο;
Στο περιθώριο μπορεί να μπουν άτομα οποιουδήποτε επαγγέλματος. Δε νομίζω πως μπαίνουμε στο περιθώριο. Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Αυτή τη
 στιγμή υπάρχει ένα σωματείο που μας προστατεύει.  Απλά είναι  ρατσιστική η αντιμετώπιση από το πρόσωπο της κοινωνίας προς ομάδα εργαζομένων στο σεξ. Μ’ αρέσει ο χαρακτηρισμός ιερόδουλη, όμως, στην παρούσα φάση είμαι εργαζόμενη στο σεξ. Ένα νομικό κόλλημα είναι, τίποτε άλλο. Η ηθική, για μένα, είναι στο φέρεσθε κι όχι στο αν εκδίδεται κάποιος ερωτικά. Πολύ πιο ξεκάθαρα λειτουργεί το μπουρδέλο!
Ποιες είναι οι δυσκολίες του επαγγέλματος και ποιες οι παροχές που έχετε από το κράτος;
Αυτή τη στιγμή, το κυριότερο πρόβλημά μας είναι το οικονομικό. Κατά 60% κάθοδος! Βλέπεις μαγαζιά στην παραλιακή, για παράδειγμα, που πληρώνει κάποιος κι αέρα και πολλά άλλα και τα περισσότερα ενοικιάζονται. Στη Γλυφάδα, στην Ιωάννου Μεταξά, κλειστά τα μαγαζιά; Πρωτοφανές!  Όσον αφορά το επάγγελμα, υπάρχει μεγάλη προσφορά κι η ζήτηση είναι συγκεκριμένη. Δυσκολίες αντιμετωπίζουμε και με τη γραφειοκρατία. Το ξέρεις ότι για να έχουμε άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος περνάμε από ψυχίατρο; Να μη σου απαριθμήσω όλα τα υπόλοιπα έγγραφα. Μέχρι και πιστοποιητικό αγαμίας μας ζητούν. Ουσιαστικά, μας παντρεύουν με τους πελάτες και με τα «σπίτια». Σε ποιο επάγγελμα ζητάνε πιστοποιητικό αγαμίας; Πρέπει να μπει λίγο φως γιατί τα στερεότυπα κι οι ταμπελίτσες μας έφεραν σ’ αυτή την κατάσταση. Όσον αφορά την εγκληματικότητα, είναι να μη σου λάχει. Εμείς δεν είμαστε ρατσίστριες. Ο καθένας μπορεί να μπει και να μας κλέψει πέραν εθνικότητας. Εμείς εδώ έχουμε πέσει θύματα κλοπής!
 Όσον αφορά τις παροχές που έχουμε από το κράτος, είναι τρεις: σύλληψη, κρατητήριο κι αυτόφωρο. Καμία άλλη παροχή δεν έχουμε. Πληρώνουμε ένα ΙΚΑ, αλλά σύνταξη δεν πρόκειται να πάρουμε ποτέ.

Φορολογείστε για τις παροχές σας;
Εμείς ζητάμε να φορολογηθούμε και ν’ αδειοδοτηθούν οι χώροι μας, αλλά κωλυσιεργούν. Είναι ανεπίτρεπτο, υπαρκτό όμως! Επάγγελμα έπρεπε να έχει γίνει από το 1981 και για μένα πρέπει όλες οι κοπέλες του χώρου να βγάζουν άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος, να δουλεύουν σε κλειστούς χώρους για να έχουν μπλοκάκι παροχής υπηρεσιών και να κόβουν απόδειξη στους πελάτες τους  πληρώνοντας τον ανάλογο φόρο. Ξεκάθαρα πράγματα, χωρίς στρουθοκαμηλισμούς. Ο στρουθοκαμηλισμός δεν επιφέρει τίποτα, με το να έρθουν να με πάρουν και να με περάσουν αυτόφωρο. Αυτή είναι η δουλειά μου, είναι το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον μου. Έχουμε την ελευθέρα βούληση και δε μπορεί κανείς να μας πει τι θα κάνουμε.

Αναφέρατε ότι η οικονομική κρίση έχει αγγίξει και το δικό σας χώρο. Πως σκέφτεστε να το αντιμετωπίσετε;
Άμα έρθει ο πελάτης και μου πει ότι δεν έχει 30 ευρώ αλλά 25, δε μπορώ να μην τον δεχτώ. Για 5 και για 10 ευρώ; Εμάς είναι κι ιδιαίτερο το επάγγελμα.

Υπάρχει κάποια λέξη, που ακούτε λόγω επαγγέλματος, που να σας προσβάλλει;
Δε με προσβάλλει τίποτα. Όποιος έχει την τάση να προσβάλλει κάποιον, προσβάλλει τον εαυτό του. Εγώ είμαι και στον κόσμο μου, είμαι ανοιχτόμυαλη και δε δίνω ιδιαίτερη σημασία. Απλά ο άλλος δείχνει χαμηλό επίπεδο κι έλλειψη αυτοεκτίμησης. 

Είχατε δηλώσει ότι δε θέλετε να πηγαίνετε με Πακιστανούς γιατί ζητούν φιλιά κι αγκαλιές. Για ποιους λόγους τα αποφεύγετε; 
Εμείς δεν κάνουμε έρωτα, κάνουμε σεξ. Είναι παροχή υπηρεσιών. Δε μπορούμε να φιλάμε τον οποιονδήποτε στο στόμα. Είναι σαν να κάνουμε σεξ χωρίς προφυλακτικό. Δεν έχουν γνώση του κινδύνου. Και πέρα από τ’ ότι το φιλί είναι μετάδοση ασθενειών, τι συναίσθημα να έχεις μ’ ένα πελάτη που απλά εξυπηρετείς; Κάνεις τη δουλειά σου, προσπαθείς να τον ευχαριστήσεις αλλά μέχρι εκεί.

Τέλος, όσον αφορά την παραπορνεία, ποιοι πιστεύετε ότι είναι οι λόγοι που βρίσκεται σ’ έξαρση;
Σίγουρα συμβάλλει κι η γραφειοκρατία του κράτους αλλά κι οι οικονομικοί παράγοντες. Η γνώμη μου είναι πως όποιος κάνει αυτό το επάγγελμα πρέπει να είναι ενήλικος και να έχει τα χαρτιά του. Από κει και πέρα, αυτά είναι αρμοδιότητες άλλων, όχι δικές μου. Υπάρχει πρόβλημα μεγάλο. Αν ανοίξει κάποιος μια εφημερίδα, θα δει άπειρες αγγελίες «παραπορνείας». Σε μια έρευνα που είχε κάνει επί ΠΑΣΟΚ ο κ. Σκανδαλίδης, το 92% ήταν παράνομες και το 8% οι νόμιμες πόρνες. Εδώ υπάρχει θέμα δημόσιας υγείας, τάξης και θίγεται κι η δημόσια αιδώ. Πρέπει ν’ αναλάβουν τ’ αρμόδια υπουργεία, το υπουργείο Εσωτερικών, της Προστασίας του Πολίτη και το Ηθών, για να βρουν λύση.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω προσωπικά την κ. Κανελλοπούλου για το χρόνο που μου αφιέρωσε, παρά το βεβαρημένο πρόγραμμά της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου