Σάββατο 29 Ιουνίου 2013

Ο Διογένης και οι φακές

diogenes1Μία μέρα ο Διογένης έτρωγε ένα πιάτο φακές καθισμένος στο κατώφλι ενός τυχαίου σπιτιού. Δεν υπήρχε σε όλη την Ελλάδα πιο φθηνό φαγητό από μία σούπα
με φακές. Μ’ άλλα λόγια, αν έτρωγες φακές σήμαινε ότι βρισκόσουν σε κατάσταση απόλυτης ανέχειας. Πέρασε ένα απεσταλμένος του άρχοντα και του είπε:
Diogenes (1)«Α! Διογένη... Αν μάθαινες να μην είσαι ανυπότακτος κι αν κολάκευες λιγάκι τον άρχοντα, δε θα ήσουν αναγκασμένος να τρως συνέχεια φακές».
Diogenes2_zps28ce2a51
Ο Διογένης σταμάτησε να τρώει, σήκωσε το βλέμμα και κοιτάζοντας στα μάτια τον πλούσιο συνομιλητή του αποκρίθηκε:
«Α, φουκαρά αδελφέ μου! Αν μάθαινες να τρως λίγες φακές, δεν θα ήσουν αναγκασμένος να υπακούς και να κολακεύεις συνεχώς τον άρχοντα».
Diogenes-_Sinope (Medium)
by Αντικλείδι , http://antikleidi.com
Συναφές: 

4 σχόλια:

  1. ΜΑΘΕ ΝΑ ΓΡΑΦΕΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΑ, ΨΩΝΙΟ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στους ανώνυμους υβριστές, που μοιάζουν με τους προδότες κουκουλοφόρους επί Κατοχής, έχουμε να πούμε ένα μόνο: ας βγάλουν την κουκούλα κι ας έλθουν σε όποιο "αλώνι" θέλουν!!!
    Πάρις Πέτρας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ρε κουκουλοφόρε του δεύτερου σχολίου, χαφιέ με κουκούλα, γιατί δεν λες τι σε πείραξε; Γιατί δεν γράφεις το όνομά σου; Είσαι Έλληνας ρε ή γασμούλος που τον πειράζουν τα πάντα; Για δώσε μας και κάτι δικό σου για να σε κρίνουμε, χαφιέ! Δώσε μας και ένα ραντεβού για να δούμε τη σκατομούρη σου, ρουφιάνε. Αλλά έτσι έχετε εκπαιδευτεί χρόνια τώρα από τους όμοιούς σου που κατάντησαν την πατρίδα μας ζητιάνα. Προφανώς γι' αυτό σ' ενοχλούν οι αλήθειες. Βγες στο φως ρε τρωκτικό και δώσε όνομα να δούμε τη μούρη σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή