Σελίδες

Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2021

Να αποσυρθεί εδώ και τώρα η εγκύκλιος Αμυρά

 Ερώτηση Λαμπρόπουλου για τους Δασικούς Χάρτες

Χιλιάδες ιδιοκτήτες βρίσκονται στον αέρα μετά την έκδοση της αψυχολόγητης (το λιγότερο) εγκυκλίου που εξέδωσε στις 14 Ιανουαρίου ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς, για θέματα Δασικών Χαρτών. Το πρόβλημα είναι πιο έντονο στην περιοχή της Μάνης όπου χιλιάδες ιδιοκτητών ενώ περίμεναν να καταθέσουν αντιρρήσεις, τώρα κινδυνεύουν να χάσουν τις περιουσίες τους. 

Υπενθυμίζουμε ότι στις 18 Οκτωβρίου 2019, κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Μάνη για τα εγκαίνια της οικίας Φέρμορ στην Καρδαμύλη, η Επιτροπή Αγώνα του παρέδωσε φάκελο με τα αιτήματα των Μανιατών. Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι γνωρίζει το θέμα και το δίκιο των Μανιατών και δεσμεύθηκε ότι θα βρεθεί λύση. Τον επόμενο Μάρτιο πραγματοποιήθηκε συνάντηση της Επιτροπής και του δημάρχου Δυτικής Μάνης, Δ. Γιαννημάρα, με τον υπουργό Περιβάλλοντος, Κωστή Χατζιδάκη, ο οποίος δεσμεύθηκε να λυθούν τα προβλήματα που προκαλούνται με τον τρόπο εφαρμογής των Δ.Χ. Πράγματι έγιναν νομοθετικές παρεμβάσεις βελτίωσης, μία εκ των οποίων αφορούσε τον νέο κύκλο υποβολής αντιρρήσεων οι οποίες θα τύγχαναν ευνοϊκότερης αντιμετώπισης με δεδομένες τις νομοθετικές βελτιώσεις που είχαν προηγηθεί. Όμως, όλο το σκηνικό ανατρέπεται μετά την εγκύκλιο Αμυρά η οποία τορπιλίζει ουσιαστικά την ίδια την κυβέρνηση!!!

Το θέμα φέρνει στη Βουλή, με ερώτηση που κατέθεσε προς τον κ. Αμυρά, ο βουλευτής Μεσσηνίας της Ν.Δ. Γιάννης Λαμπρόπουλος, ο οποίος αναφέρει: 

"Με εγκύκλιο που εξέδωσε ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος Γ. Αμυράς στις 14.01.21, για θέματα Δασικών Χαρτών, η δυνατότητα υποβολής αντιρρήσεων στη νέα ανάρτηση είναι περιορισμένη, μιας και θα επιτραπεί σε ποσοστό 1 έως 2% της αναρτημένης περιοχής.

Αντιρρήσεις, θα είναι δυνατόν να υποβληθούν μόνο στο αναμορφωμένο τμήμα του χάρτη και όχι στο σύνολό του. 


Χιλιάδες ιδιοκτήτες γης, περίμεναν να τους δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία να καταθέσουν αντιρρήσεις, για τις εκτάσεις τους, που χαρακτηρίστηκαν εσφαλμένα ως δασικές, χωρίς να λάβουν γνώση, όπως είχε υποσχεθεί και δρομολογήσει η κυβέρνηση με την ψήφιση του περιβαλλοντικού Νόμου 4685/20 και καθόρισε με την 64663/2956/8.07.20 απόφασή του, ο τότε Υπουργός Περιβάλλοντος κ. Κωστής Χατζηδάκης.

Η λύση είναι, η υποβολή αιτήματος πρόδηλου σφάλματος, να είναι δυνατή και μετά την κύρωση των δασικών χαρτών, καθιερώνοντας μια ευέλικτη διοικητική διαδικασία, ώστε να επιλύονται τα θέματα σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα.

Είναι γνωστό, ότι η όλη καθυστέρηση στη λειτουργία των ΕΠΕΑ, η υποτυπώδης στελέχωση των δασικών υπηρεσιών και οι χρονοβόρες νομικές διαδικασίες, που έχουν θεσπιστεί, καθυστερούν επενδυτικά σχέδια, δεν γίνονται μεταβιβάσεις ακινήτων, καθυστερεί η διαδικασία υλοποίησης του Κτηματολογίου κ.α.

Οι παλαιές επιτροπές εξέτασης αντιρρήσεων (ΕΠΕΑ),(είχαν 4 συσταθεί για τον Νομό Μεσσηνίας), εξέτασαν περίπου 2000 αντιρρήσεις και εκκρεμούν 12.500, από την ανάρτηση του 2017.

Σε αυτές θα πρέπει να προστεθούν και τα 3000 περίπου αρνητικά πρόδηλα σφάλματα, τα οποία με βάση το άρθρο 48 του Ν 4695/2020, μπορούν να μετατραπούν σε αντιρρήσεις.

Οι υπό σύσταση νέες ΕΠΕΑ, θα έχουν να ασχοληθούν με 16.000 τουλάχιστον υποθέσεις αντιρρήσεων, σε όλο τον Νομό Μεσσηνίας.

Αν δε ληφθούν υπόψη, η σοβαρή έλλειψη επιστημονικού προσωπικού και οι μειωμένες κάθε χρόνο χορηγούμενες πιστώσεις, γίνεται αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στα τμήματα δασικών χαρτογραφήσεων σε όλο την Πελοπόννησο, υπηρετεί σε κάθε Νομό ένας Δασολόγος, ενώ θα έπρεπε να στελεχώνονται από πέντε Δασολόγους, έναν Δασοπόνο, έναν Τεχνολόγο Τοπογράφο Μηχανικό, έναν Τεχνολόγο Πληροφορικής, έναν Σχεδιαστή και έναν οδηγό.

Ειδικά για τον Νομό Μεσσηνίας, για να εξεταστεί αυτός ο όγκος των υποθέσεων, θα πρέπει να λειτουργήσουν τουλάχιστον 10 ΕΠΕΑ, προσλαμβάνοντας νέους Δασολόγους.

Επειδή, η προηγούμενη Κυβέρνηση, προσπάθησε να συντάξει Δασικούς Χάρτες, χωρίς το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο και την οργάνωση.

Επειδή, η Μάνη πλήττεται ιδιαίτερα και κυρίως λόγω της έλλειψης παλαιών συμβολαίων», τονίζει ο βουλευτής Μεσσηνίας και ρωτάει τον υπουργό να απαντήσει:

1. Πρόκειται να ανακληθεί η εγκύκλιος της 14.01.21, που εξέδωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος για θέματα Δασικών Χαρτών και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στον αποκλεισμό της κατάθεσης αντιρρήσεων, στο σύνολο του νέου Δασικού Χάρτη, όπως ζητούν χιλιάδες πολίτες;  

2. Πρόκειται στον Νομό Μεσσηνίας να λειτουργήσουν τουλάχιστον 10 ΕΠΕΑ με την παράλληλη πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού.

3. Θα εξεταστούν τα ιδιαίτερα προβλήματα της Μάνης, ώστε να μην απωλέσουν οι ιδιοκτήτες τις περιουσίες τους;  

                                                                

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου