Σελίδες

Παρασκευή 17 Μαρτίου 2017

Περί ανεμογεννητριών στην Μάνη

Στην εφημερίδα "Θάρρος" (14.3.2017) διαβάσαμε την άποψη του κ. Ι. Αγαπητίδη, πολιτικού μηχανικού και πρώην προέδρου ΚΑΠΕ, σχετικά με τις ανεμογεννήτριες. Δεν γνωρίζουμε αν είναι το ίδιος πρόσωπο με το "βαρύ" βιογραφικό που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο, πάντως αν ναι τότε διαπιστώνουμε ότι ο εν λόγω έχει υπάρξει χοντρά κρατικοδίαιτος ασχολούμενος με τις ανεμογεννήτριες. Οπότε δικαιολογείται η θέση του στο άρθρο "Αιολικά στη Μάνη: Όχι στην ακατάσχετη κινδυνολογία". Προσέξτε όμως και μια πονηριά που κάνει στον τίτλο του άρθρου του: χρησιμοποιεί την αθώα λέξη "αιολικά" που παραπέμπει στον Αίολο και σιωπηρώς στα "πάρκα", δηλαδή αναψυχή, βόλτα, Σαββατοκύριακο κ.λπ.,  αποφεύγοντας το "ανεμογεννήτριες" που είναι ενοχοποιημένες. Ας δούμε τι γράφει όμως ο κ. Αγαπηνίδης:

"Φανταστείτε ότι βρισκόμαστε στην εποχή του Χαρίλαου Τρικούπη και σχεδιάζεται η επέκταση του σιδηροδρομικού δικτύου. Οι αρνητές ενεργοποιούνται και ψάχνουν δυναμικά για υποστηρικτές και επιχειρήματα: όχι στο τέρας με τα ξύλινα κλουβιά που κινείται πάνω σε μεταλλικά ερπετά που πληγώνουν τη γη των ένδοξων προγόνων μας και διαταράσσουν τη γαλήνη της όμορφης περιοχής μας με τον εκκωφαντικό τους θόρυβο! Πόσα πρόβατα θα συμπαρασυρθούν, πόσες έγκυες γυναίκες θα αποβάλλουν; Δε θέλουμε ταχύτερες και ασφαλέστερες μετακινήσεις, μια χαρά πάμε με τον αραμπά!
Θα φαινόταν γραφικό, αν δεν υπήρχαν αναλογίες με το σημερινό θέμα των ανεμογεννητριών στη Μάνη. Είδαμε άφθονες αναρτήσεις στο διαδίκτυο που αποκαλούν την επένδυση έγκλημα. Έγκλημα θα ήταν το να μην εγκατασταθούν τα αιολικά! Διότι αν δεν αξιοποιήσουμε τις ήπιες μορφές ενέργειας σε κάθε γωνιά που η φύση τις παρέχει, συναινούμε στην παγκόσμια καταστροφή της κλιματικής αλλαγής, που κυρίως οφείλεται στη χρήση ορυκτών καυσίμων (άνθρακας, πετρέλαιο κ.λπ.) για παραγωγή ενέργειας. Επίσης, ενισχύουμε τις λιγνιτικές μονάδες της Πτολεμαΐδας και της Μεγαλόπολης (τι όμορφα που καπνίζουν αλήθεια…), όπου λόγω της ιπτάμενης τέφρας θερίζουν οι πνευμονοπάθειες στα παιδιά.   
Για να δημιουργήσουν συνειρμούς με μνημόνια και κατοχικά δάνεια, κάποιοι αποκαλούν τις ανεμογεννήτριες γερμανικές. Όμως, η πλειοψηφία των μηχανών αυτών στην Ελλάδα, πάνω από 50%, είναι δανέζικες. Ναι, από αυτή τη μικρή χώρα- υπόδειγμα ευημερίας, όπου το 30% του ηλεκτρικού ρεύματος παράγεται από αιολικά.
Άλλοι πάλι προτείνουν ανάπτυξη της Μάνης μέσω εναλλακτικού τουρισμού (π.χ. βοτανολογικές διαδρομές) και όχι με αιολικά. Σκέφτηκαν μήπως ότι οι φυσιολάτρες είναι ταυτόχρονα και οπαδοί των ΑΠΕ; Κινδυνολογούν με το θόρυβο. Έκαναν ποτέ τον κόπο να επισκεφτούν αιολικό πάρκο; Στα 100 μέτρα απόσταση δεν ακούγεται. Άλλοι φοβούνται ότι θα πνιγούμε από μεγάλο αριθμό μηχανών και, μάλιστα, σε σημεία που θα προσβληθεί το τοπίο. Όμως, υπάρχει αυστηρότατο ειδικό χωροταξικό για τις ΑΠΕ με μορφή Προεδρικού Διατάγματος που καθορίζει ανώτατο αριθμό ανεμογεννητριών, αποστάσεις από οικισμούς και μνημεία κ.λπ. Άραγε το συμβουλεύτηκαν;
http://www.ypeka.gr/LinkClick.aspx?fileticket=zkMN5DrZKKo%3D&tabid=513
Μπορεί να κατονομάσει κάποιος μια περιοχή στην Ελλάδα ή και σε ολόκληρη την Ευρώπη που κατεστράφη λόγω αιολικών πάρκων; Πού επηρεάστηκαν οι τουριστικές ροές; Οι Ισπανοί δεν είναι ανόητοι που έχουν άφθονα αιολικά στα τουριστικά νησιά τους. Εμείς γιατί να αρνηθούμε τα δώρα του Αίολου εφόσον τα χειριστούμε με περίσκεψη;

Ι. Αγαπητίδης
Πολιτικός μηχανικός-Περιβαλλοντολόγος,
πρώην πρόεδρος ΚΑΠΕ".

Λοιπόν, αφού ο κ. Αγαπητίδης επικαλείται την Δανία θα τον παραπέμψουμε στην μελέτη του Renewable Energy Foundation (REF) που δημοσιεύθηκε το 2012 οπότε ο ασχολούμενος επαγγελματικά με τον θέμα περιβαλλοντολόγος θα έπρεπε να γνωρίζει και να λαμβάνει υπ' όψιν του στα άρθρα που δημοσιεύει, αν θέλει να έχουν επιστημονική απόχρωση και να μην είναι... μονόπατα.  
Η εν λόγω μελέτη μας λέει πολύ απλά ότι η "απόδοση των Αιολικών Πάρκων στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Δανία, δείχνεις ότι η οικονομική ζωή των χερσαίων ανεμογεννητριών είναι μεταξύ 10 και 15 ετών, όχι τα 20 με 25 χρόνια  που προβλέπεται από την ίδια την βιομηχανία αιολικής ενέργειας, και χρησιμοποιούνται για προβλέψεις της κυβέρνησης". 
Δηλαδή, κλέβουν κατά μέσο όρο τουλάχιστον πέντε χρόνια. Άρα τα αποτελέσματα που εξάγουν για να πείσουν τον κόσμο αλλά και τους ειδικούς είναι ψεύτικα! 
Επίσης λέει πως όταν οι ανεμογεννήτριες φτάσουν στην ηλικία των 10 ετών η συμβολή των αιολικών πάρκων στην κάλυψη της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει μειωθεί κατά το ένα τρίτο!   
Αυτή η πτώση στην απόδοση σημαίνει ότι είναι οικονομικά ασύμφορα τα αιολικά πάρκα για περισσότερο από 12 έως 15 έτη. Μετά την περίοδο αυτή θα πρέπει να αντικατασταθούν με νέες ανεμογεννήτριες, γεγονός που, αν γίνει ευρύτατα γνωστό και εμπεδωθεί, έχει σημαντικές επιπτώσεις τόσο για τους επενδυτές όσο και για την κυβέρνηση.  
Όσον αφορά στην Δανία, η μελέτη μας λέει ότι η μείωση στην απόδοση των υπεράκτιων αιολικών πάρκων που αναπτύσσονται είναι μεγαλύτερη από εκείνη του Ηνωμένου Βασιλείου που χρησιμοποιούν χερσαία αιολική ενέργεια. Αυτό έχει ανησυχητικές συνέπειες για την πολύ μεγάλη επένδυση υπεράκτιων αιολικών που ετοιμάζεται να γίνει στο Ηνωμένο Βασίλειο. 
Αν ο κ. Αγαπητίδης, ή όποιος άλλος υπέρμαχος των αλμυρών τεράτων που θέλουν να εγκαταστήσουν στην Μάνη, επιθυμεί να μάθει για την εν λόγω μελέτη μπορεί να επισκεφθεί την ιστοσελίδα της REF  http://www.ref.org.uk/press-releases/281-wearnandntearnhitsnwindnfarmnoutputnandneconomicnlifetime.
Επειδή σκοπίμως ο συγγραφές του άρθρου εντάσσει μέσω... τραίνου και εποχής Τρικούπη την Μάνη με τους κάμπους και τα ξεροβούνια που δεν διαθέτουν αρχιτεκτονική ιστορία κι έτσι δεν υπάρχει αισθητικό* έγκλημα, αποφεύγει να αναφέρει ότι η μανιάτικη χερσόνησος είναι εξ ολοκλήρου ενταγμένη στο δίκτυο NATURA και Ζώνη Ειδικής Προστασίας, καθώς και ένα από τα δύο, στην ελληνική επικράτεια, μεταναστευτικά περάσματα πτηνών με αναγνωρισμένη εθνική και ευρωπαϊκή σημασία. 
Επίσης, δεν αναφέρει λέξη για το γεγονός ότι η Μάνη είναι γεμάτη από αναρίθμητα αρχαία και νεώτερα μνημεία. Συγκεκριμένα διαθέτει πάνω από 30.000 παλαιοντολογικά και προϊστορικά ευρήματα, 269 κηρυγμένους αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία, 1.000 πύργους, πάνω από 400 παλαιοχριστιανικές και βυζαντινές εκκλησίες, ενώ σε αυτήν βρίσκονται τα μοναδικά παγκοσμίως λιμναία σπήλαια του Δυρού καθώς και άλλα ανεξερεύνητα ακόμη, συγκεντρώνοντας το 70% του συνόλου των παραδοσιακών οικισμών ολόκληρης της χώρας! 
Όλα αυτά για τον κ. Αγαπητίδη είναι ένα τίποτα και γραφικοί, προφανώς σαν τους χωρικούς της εποχής Τρικούπη, που αντιδρούν στην εγκατάσταση των τεράτων. 
Και μερικά ακόμη βασικά που ξεχνά ο κ. πολιτικός μηχανικός - περιβαλλοντολόγος: από το 2008 ο ΑΔΜΗΕ και η ΔΕΗ θεωρούν ότι το δίκτυο της Πελοποννήσου είναι κορεσμένο. Αυτό σημαίνει ότι ΔΕΝ μπορεί να δεχτεί άλλα φορτία, ειδικά από την στοχαστικού -τυχαίου- τύπου αιολική ενέργεια. Επομένως, η παραγόμενη ενέργεια είναι πρακτικά περιττή αν όχι επικίνδυνη για το σύστημα. Επίσης, οι εταιρείες που αιτούνται την εγκατάσταση υπάγονται στον στο νόμο 3299/04 ο οποίος τις επιδοτεί έως και για το 100% του έργου, ενώ τους έχει εξασφαλιστεί με τον ν. 3851/2010 σταθερή εγγυημένη τιμή 87,5 ευρώ ανά Μεγαβατώρα για 25 χρόνια.
Για τα συγκεκριμένα αιολικά της Μάνης αυτό σημαίνει 120 εκατομμύρια ευρώ. Άραγε πόσα από αυτά προκύπτουν από την επιδότηση του ν. 3299/04; Να σημειώσουμε δε ότι από το ποσό αυτό 90-100 εκ. ευρώ θα δοθούν σε Γερμανία Δανία, των οποίων είμαστε αποκλειστικοί πελάτες, αναπτύσσοντας -αν μέσω μνημονίων και πιέσεων- τις οικονομίες τους και αδυνατίζοντας τη δική μας! 
Επιπλέον, η τιμή ασφαλείας την οποία θα καταβάλει ο Έλληνας καταναλωτής μέσα από το Ειδικό Τέλος Μείωσης Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ) στον λογαριασμό του της ΔΕΗ και θα εισπράττουν οι εταιρείες, θα ανέρχεται στα 2 εκατομμύρια ευρώ το μήνα (24 εκ. τον χρόνο) για τα επόμενα 25 χρόνια! 
Και όλα αυτά για ρεύμα που είναι αμφίβολο αν φτάνει στην κατανάλωση αφού, το δίκτυο δεν σηκώνει άλλο! 
Μπορούμε να κατανοήσουμε τον κ. Αγαπητίδη για την θερμή υπεράσπιση των ανεμογεννητριών αφού από αυτές προφανώς απολαμβάνει το ψωμάκι ή το παντεσπάνι του. 
Ας μην προκαλεί όμως τους Μανιάτες με αναλήθειες και ηλίθια παραδείγματα. 
Εμείς μπορούμε να του ανοίξουμε και άλλον δρόμο εξειδίκευσης και ενασχόλησης με ανανεώσιμε πηγές ενέργειας που είναι πολύ πιο φιλικές στο περιβάλλον και στην αισθητική του τοπίου: παραγωγή ρεύματος από την θάλασσα μέσω κυματισμού. Μέχρι να το μάθει όμως ας μην γράφει ανεμοάρθρα! 
Πάρης Πέτρας

*Επιτέλους, οφείλουν πολλοί σ' αυτή τη χώρα, και κυρίως πολιτικοί μηχανικοί και αρχιτέκτονες, να μάθουν ότι Η ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΗΘΙΚΗ!  

1 σχόλιο: