Σελίδες

Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013

Προτάθηκε Βοτανικός Κήπος στον Ταΰγετο αλλά...


Η πανέμορφη διαδρομή Καλαμάτας - Σπάρτης εκτός των άλλων διαθέτει και την δική της τρύπα στον βράχο, καθώς και πάρκο αναρρίχησης (foto: Όριον) 
 Η διαδρομή Καλαμάτας - Σπάρτης είναι 60 χιλιόμετρα και περνά εγκάρσια τον βόρειο Ταΰγετο και αναμφισβήτητα είναι μοναδικά ιδιαίτερη. Στην δυτική πλευρά της οροσειράς είναι κτισμένα τα χωριά της Αλαγονίας (Αρτεμισία, Πηγές, Αλαγονία και Μαχαλάς, και στην πιο βόρεια πλευρά, μέσα σε ένα τρίγωνο γης που χαράζουν δύο ποτάμια, βρίσκεται η Νέδουσα. Ο δρόμος Καλαμάτας - Σπάρτης κατασκευάστηκε επί Μεταξά, όπως και το ξυλοπριστήριο (εργοστάσιο κοπής ξύλων) που βρίσκεται πάνω από την Αρτεμισία και επί του κεντρικού δρόμου, το οποίο, περιέργως κάηκε στις
πυρκαγιές του 2007. Στην κορυφή της διαδρομής βρίσκεται το "Τουριστικό", που λειτουργεί ως ξενοδοχείο - μοτέλ, εστιατόριο, καφετέρια, πρατήριο τοπικών προϊόντων. Σε αυτήν την περιοχή το αποψιλωμένο, από τις πυρκαγιές του 1998 και το 2007, δάσος του Ταΰγέτου αποτελείται κυρίως από πεύκα, λιγότερα έλατα και στις κορυφές (αλπική ζώνη) και κέδρους. 

Ξυλεία από τα καμμένα δένδρα στις πυρκαγιές του 2007
 στην περιοχή Αγίας Μαρίνας Ταϋγέτου. (φωτ. Όριον)
Μετά τις πυρκαγιές του '98 και ενώ είχε ξεσηκωθεί η κοινή γνώμη ζητώντας "το ξαναζωντάνεμα του δάσους και των χωριών της Αλαγονίας" αναγκάστηκε να επισκεφθεί την περιοχή ο τότε υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Κώστας Λαλιώτης, ο οποίος υποσχέθηκε χρήματα μέσω προγραμμάτων και φυσικά την ανασύσταση του δάσους. Από όσα υποσχέθηκε ελάχιστα υλοποιήθηκαν. Έτσι τα χωριά εξακολουθούν να μαραζώνουν και να ερημώνουν. Το ζωντάνεμά τους μέσω παραγωγής αλλά και τουριστικής δραστηριότητας παραμένει ακόμα στους νοητικούς σχεδιασμούς που "θα" κάνουν κάποτε οι αρμόδιοι. 

Ζητείται πρόγραμμα

Μετά το σχέδιο "Καποδίστριας" τα χωριά της Αλαγονίας εντάχθηκαν στον Δήμο Καλαμάτας, ο οποίος προσπαθεί να διαχειριστεί την υπάρχουσα κατάσταση προσφέροντας ελάχιστες βελτιώσεις, κυρίως στο εσωτερικό οδικό δίκτυο των χωριών γεμίζοντάς το με τσιμέντο αφαιρώντας έτσι το όποιο ιδιαίτερο χρώμα υπάρχει στα εν λόγω  χωριά. 
Το καμμένο από τις πυτρκαγιές του 2007 Ξυλοπριστήριο Ταϋγέτου. 
Τα όποια προγράμματα (ΟΠΑΑΧ κ.λπ.) δύσκολα μπορούν να βρουν τολμηρούς που θα επενδύσουν στον τουριστικό τομέα της περιοχής, δεδομένου ότι ο δρόμος χρησιμοποιείται ως πέρασμα και όχι ως στάση. Και δεν σταματούν οι επισκέπτες διότι, πέραν του φυσικού περιβάλλοντος, που ενίοτε επιβάλλει μικρά στάση για φωτογράφιση, δεν υπάρχει κάποιο αξιοθέατο που θα κρατήσει ώρες ή και ημέρες τους εκδρομείς. Η ιδέα να γίνει κάτι με το Ξυλοπριστήριο έχει πέσει στο τραπέζι από παλιά, είχε λάβει τις ασαφείς υποσχέσεις του κ. Λαλιώτη, ωστόσο εξακολουθεί να παραμένει ιδέα. Τέλη του 2010 το Όριον κάνοντας ρεπορτάζ για τους Βοτανικούς Κήπους της Ελλάδας (δημοσιεύθηκε στο τεύχος 27, Φεβρουάριος 2011, σελ. 74-83), είχε την ιδέα της δημιουργίας βοτανικού κήπου, μουσείου φυσικής ιστορίας, σπορείου κ.λπ., στην περιοχή του Ξυλοπριστηρίου (ανήκει στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης - Δασαρχείο Καλαμάτας) της Αρτεμισίας.  Παράλληλα, προσπάθησε να υλοποιηθεί η δεύτερη ιδέα για δημιουργία φυτωρίου βελανιδιάς μέσω προγραμμάτων σχολείων και "υιοθέτησης" του κάθε δένδρου εφ' όρου ζωής από τους μαθητές, προκειμένου να σταματήσει η, εγκληματική θα λέγαμε, αναδάσωση όλων ανεξαιρέτως των καμμένων περιοχών με πεύκα. Οι προτάσεις αυτές κατατέθηκαν στον τότε γενικό γραμματέα του αρμόδιου υπουργείου Γιώργο Κανελλόπουλο και έκτοτε αγνοούνται. Πριν από μερικούς μήνες η πρόταση κατατέθηκε σε στέλεχος της δημοτικής αρχής Καλαμάτας και, επίσης αγνοείται.Διακινήσαμε όσο μπορούσαμε την ιδέα συζητώντας με δημοτικούς συμβούλους όλων των συνδυασμών. 
Ο Ν. Φωτέας πρότεινε...

Η πρόταση Φωτέα

Εις εξ αυτών, ο επικεφαλής της παράταξης "Πρωτοπορία", Νίκος Φωτέας την εκτίμησε και η συνέχεια βρίσκεται στην ανακοίνωση που έκανε για το θέμα:     

   
"Κατά τη χθεσινή  συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (σ.σ. Καλαμάτας), ο Δήμαρχος μετά από την κριτική που δέχτηκε για κονδύλι που πρόκειται να διατεθεί για την τουριστική προβολή του ορεινού όγκου του Ταϋγέτου, (αλήθεια τι θα διαφημίσει όταν έχει εγκαταλείψει παντελώς τις συγκεκριμένες ορεινές κοινότητες και όχι μονό), μας προκάλεσε να κάνουμε προτάσεις για την αξιοποίηση του Ταϋγέτου.
   Προτείναμε λοιπόν άμεσα να γίνει αξιοποίηση του παλιού σχιστηρίου (σημ. Όριον: του Ξυλοπριστηρίου), με τη μετατροπή του σε Βοτανολογικό Πάρκο του Ταϋγέτου, σε συνεργασία με το ΤΕΙ Καλαμάτας, ώστε και το ΤΕΙ να γίνει αρωγός σε αυτή την προσπάθεια με τις πολύτιμες Επιστημονικές του γνώσεις και να αναδειχτεί η μοναδική βιοποικιλότητα του Ταϋγέτου, που είναι Διεθνώς γνωστή.
Ο δήμαρχος Καλαμάτας Π. Νίκας δεν ενδιαφέρθηκε...

  Αντί λοιπόν να δείξει το ενδιαφέρον που θα περίμενε κάποιος καλόπιστος, μας είπε ότι αυτό δεν γίνεται γιατί το σχιστήριο δεν ανήκει στο Δήμο, και μάλιστα έχει ο ίδιος ζητήσει από τα αντίστοιχα Υπουργεία να του το παραχωρήσουν και αυτά αρνηθηκαν. Μάλιστα υπάρχει και σχετική μελέτη από τον Δασάρχη κ. Γεωργιλά (σημ. Όριον: ο οποίος έχει συνταξιοδοτηθεί).
   Τον προκαλούμε λοιπόν μας πει δημόσια:
1.     Πότε και πόσες φόρες συναντήθηκε με τους Υπουργούς;
2.     Με ποιους Υπουργούς συναντήθηκε;
3.     Ποιος άλλος παραβρισκόταν στη συνάντηση;
4.     Η μελέτη του κ. Γεωργιλά τι αντικείμενο είχε;
   Περιμένουμε τις απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα μας, με συγκεκριμένο τρόπο, αλλιώς θα αποδειχθεί ότι άλλη μια φορά παραπλανά το Συμβούλιο με ψευδή στοιχειά.
Τέλος θέλουμε να μας πει πόσες φόρες άραγε συναντήθηκε με αρμοδίους Υπουργούς όταν ήθελε να του παραχωρήσουν το παλιό νοσοκομείο, ώστε να το μετατρέψει σε Φαραωνικό έργο υψηλού κόστους;
Ν.Α. Φωτέας
Μηχανολόγος  μηχ.
Δημοτικός Σύμβουλος
Επικ.Ανεξ. Δημ.Παρ. Πρωτοπορία.
Καλαμάτα 15/3/2013".


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου