Σελίδες

Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2013

Νέα "ύποπτη" περιοχή με πιθανό πλούσιο πετρελαιοφόρο κοίτασμα ΝΔ της Πελοποννήσου


ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΑΠΟ ΤΟTAL GROUP
Νέα δεδομένα προκύπτουν από τις μέχρι στιγμής σεισμικές έρευνες της νορβηγικής εταιρείας PGS στο Ιόνιο και στην θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης, με αποτέλεσμα το ερευνητικό σκάφος Nordic Explorer να επεκτείνει την θαλάσσια περιοχή των ερευνών του από τα αρχικά προγραμματισθέντα 8.500 τετραγωνικά χιλιόμετρα, στα 12.000 τ.χλμ. με αποτέλεσμα η έρευνα να ολοκληρωθεί στα μέσα Φεβρουαρίου.

Μία εξέλιξη που τροποποίησε το πρόγραμμα του ερευνητικού πλοίου ήταν η αίτηση της γαλλικής εταιρείας Total Group προς την ελληνική πλευρά να επεκταθούν οι έρευνες και να γίνουν ηχοβολισμοί σε μία πολύ συγκεκριμένη περιοχή νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου.
Στην περιοχή αυτή όπου ενημερώσεις και κάποια στοιχεία που έχουν περιέλθει στα χέρια της εταιρείας από αμερικανικής πλευράς και από δορυφόρους, μιλάνε για πιθανή ύπαρξη ενός πολύ μεγάλου κοιτάσματος πετρελαίου, το οποίο θα μπορούσε να διπλασιάσει την ποσότητα των υπολογισμένων κοιτασμάτων του Ιονίου που κατά τις πλέον "ταπεινές" εκτιμήσεις δίνουν 250 εκατ. βαρέλια απολήψιμα με μέγιστη υπολογιζόμενη ποσότητα το 1 δισ. βαρέλια.
Δηλαδή μπορεί να φτάσει το συνολικό αποτέλεσμα και τα 2 δισ. βαρέλια που σημαίνει μια σειρά μεσαίας χωρητικότητας ενεργειακών πεδίων, αξίας 200 δισ. δολ με μέση υπολογιζόμενη τιμή ανά βαρέλι τα 100 δολ..
Την ίδια στιγμή, όμως, τα ευρήματα νότια της Κρήτης ανάγκασαν το ΠΕΚΑ να προσθέσει νέες γραμμές ηχοβολισμού και να πυκνώσει τα σεισμικά σε περιοχές νότια της Κρήτης. Η γενική αντίληψη είναι ότι "Έχουμε πολύ ουσιαστικά και ενθαρρυντικά αποτελέσματα νότια της Κρήτης".
Το πλοίο πρόκειται να επιστρέψει σε μια περιοχή της δυτικής Πελοποννήσου για να αλλάξει τα καλώδια μήκους 10 χλμ. που σέρνει πίσω του και τα οποία φέρουν τα ηχοβολιστικά μηχανήματα που απαιτούνται,προκειμένου να ρυθμιστούν τα νυν ή να τοποθετηθούν νέα μηχανήματα ικανά να "κτυπηθούν" σε μεγάλο βάθος οι περιοχές στα νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου που έχει ζητήσει η Total.
Τα κρουστικά κύματα που εκτοξεύονται από τα ηχοβολιστικά μηχανήματα διαπερνούν τον πυθμένα και αναζητούν το κοίτασμα στα στρώματα των πετρωμάτων κάτω από την επιφάνεια του βυθού
Μέχρι στιγμής τα πιο πυκνά σεισμικά έχουν γίνει βορειοδυτικά της Κέρκυρας, όπου εκφράζεται η βεβαιότητα ότι συνεχίζεται το μεγάλο πετρελαιοφόρο κοίτασμα της Αλβανίας και της νότιας-δυτικής Αδριατικής που έχει δώσει σημαντικές ποσότητες πετρελαίου σε Αλβανία και Ιταλία. Επίσης έχουν γίνει έρευνες στην περιοχή της Κεφαλλονιάς, στον Πατραϊκό Κόλπο, στον Κυπαρισσιακό και στην περιοχή του Κατακόλου.
Ότι και να συμβεί, μέσα Φεβρουαρίου θα έχει ολοκληρωθεί η έρευνα του Nordik Explorer και θα ξεκινήσει άμεσα η ανάλυση των στοιχείων τα οποία θα πουληθούν εν συνεχεία στις εταιρείες που θα θελήσουν να προχωρήσουν σε γεωτρήσεις. Αν η διαδικασία πώλησης των στοιχείων ολοκληρωθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο εικάζεται ότι είναι δυνατή η έναρξη αναγνωριστικών γεωτρήσεων ακόμα και μέχρι το τέλος του 2014.
Πάντως και πρώτα θετικά αποτελέσματα να έχουμε εντός του 2015 απαιτούνται συνολικά τρεις επιτυχημένες γεωτρήσεις για να μπορεί να οριοθετηθεί θετικά το κοίτασμα ή τα κοιτάσματα.
Μετά από την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας, όμως και πριν να ξεκινήσει μετά παρέλευση περίπου πενταετίας από την οριοθέτηση του κοιτάσματος η εκμετάλλευσή του, μπορεί να αρχίσει άμεσα η οικονομική διαδικασία τιτλοποίησής του. Δηλαδή να "προ-πουληθεί" το κοίτασμα ή τα κοιτάσματα. Και αυτό μπορεί να ξεκινήσει, αν όλα πάνε καλά, περί το 2017.
Για τα οικονομικά-ενεργειακά δεδομένα, η χρόνος από σήμερα μέχι το 2017 είναι "μηδενικός". Aπλά να σημειώσουμε ότι συμπίπτει με την χρονική περίοδο που κατά ένα περίεργο τρόπου προσδιορίζουν όλοι οι ξένοι ότι η Ελλάδα θα ξεκινήσει να εξέρχεται από την κρίση και την ύφεση...
Πηγή: defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου