Σελίδες

Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

Ομοσπονδιακό πανεπιστήμιο στην πρωτεύουσα


Παρουσιάστηκε το "σχέδιο Αθηνά" για ΑΕΙ - ΤΕΙ

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΘΗΝΑ

Στα πρότυπα του ανωτάτου ιδρύματος του Λονδίνου (CITY) συστήνεται στην Αθήνα Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο, στο οποίο δεν θα περιλαμβάνονται το σημερινό Καποδιστριακό και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Τα υπόλοιπα πανεπιστημιακά ιδρύματα που βρίσκονται στην Αττική θα αποτελέσουν τον κορμό του Ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου, όπως προβλέπει - μεταξύ άλλων- το σχέδιο «Αθηνά», το οποίο παρουσίασε την Πέμπτη ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος. 
Το πανεπιστήμιο αυτό θα διοικείται και θα ελέγχεται από ένα Δ.Σ., ενώ οι νυν Αρχές (πρυτανικές και Συμβούλια) δεν καταργούνται, αλλά θα λειτουργούν κανονικά.



Σε εθνικό επίπεδο καταργούνται 97 τμήματα σε ΑΕΙ και ΤΕΙ και υλοποιούνται συγχωνεύσεις τμημάτων αλλά και ιδρυμάτων.

Συγκεκριμένα στα ΑΕΙ προσβλέπεται αύξηση στις θετικές επιστήμες, το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο και τα Οικονομικά και μείωση μόνο στο 1ο επιστημονικό πεδίο (ανθρωπιστικές επιστήμες). Δραματική μείωση στα ΤΕΙ, ειδικά στο 5ο επιστημονικό πεδίο (Διοίκηση Επιχειρήσεων, Οικονομικά, Τεχνολογικά Πληροφορικής, Μηχανικοί κ.λ.π.). Σε αυτά τα τμήματα οι εισακτέοι από 4.500 μειώνονται σε 2.000. Συνολικά η μείωση δεν θα ξεπεράσει το 4%. Στις ανιρωπιστικές σπουδές, πανελλαδικά, η μείωση των εισακτέων ανέρχεται στους 1300.



Το σχέδιο «Αθηνά» προβλέπει τη δημιουργία ομόσπονδου τεχνολογικού ιδρύματος Αθήνας, πάλι στα αγγλικά πρότυπα, με τη συγχώνευση τμημάτων της Αθήνας και του Πειραιά καθώς και των ΑΣΠΑΙΤ.

Αναβαθμίζεται, δε, το Διεθνές Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το οποίο θα επικοινωνεί με έδρες ελληνικών σπουδών στο εξωτερικό.

«Τα τελευταία 25 χρόνια αναπτύχθηκε χάρτης στην ανωτάτη εκπαίδευση που δεν υπάκουε σε αναπτυξιακά κριτήρια, κατακερματισμό γνωστικών αντικειμένων, εξήγαγε ανέργους. Κάθε κρίση ενέχει κίνδυνους, αλλά δίνει και ευκαιρίες. Η χώρα βρίσκεται σε βαθιά κρίση, δεν έχουμε πολυτέλεια χρόνου. Παρ' όλα αυτά ακολουθήσαμε πολιτική διαλόγου με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Εκθέσαμε κριτήρια και κανόνες στα κόμματα. Καταθέτουμε το νομοσχέδιο, αλλά ο διάλογος συνεχίζεται. Θα το στείλουμε στην ακαδημαϊκή κοινότητα. Είναι μια εθνική υπόθεση» τόνισε ο κ. Αρβανιτόπουλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου