Σελίδες

Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2012

Η Κομισιόν θέλει να καταργηθεί η υποχρεωτική στρατιωτική θητεία!

Αλλά η Ευρώπη δεν εγγυάται τα σύνορά μας!




Είναι γνωστός πως η "οικογένεια" της Ευρώπης στο θέμα της εξωτερικής πολιτικής - άμυνας, ιδιαίτερα όσον αφορά στην Ελλάδα και την Κύπρο ακολουθεί την πολιτική του Πόντιου Πιλάτου. Λες και τα σύνορα των δύο χωρών - μελών της Ε.Ε. δεν είναι και δικά της. Έτσι δεν είναι λίγες οι στιγμές που εμφανίζεται να χαϊδεύει τον αδηφάγο γείτονά μας, την Τουρκία, και να ανέχεται ακόμη και σήμερα ένα κράτος να βρίσκεται υπό την στρατιωτική κατοχή των ορδών του "Αττίλα". Την ίδια ώρα δεν λαμβάνει σαφή θέση στις εκατοντάδες προκλήσεις των γειτόνων στο Αιγαίο, ούτε βεβαίως πράττει κάτι προκειμένου να αποθαρρυνθούν οι επεκτατικές διαθέσεις του γείτονα. Με όλα αυτά και άλλα πολλά δεδομένα τώρα, με την δικαιολογία της οικονομικής κρίσης προσπαθούν να επιβάλουν επαγγελματικό στρατό στην Ελλάδα! Είναι ίσως το μοναδικό από τα προβλεπόμενα στη δανειακή σύμβαση και στα μνημόνια με το οποίο θα συμφωνήσουν τα κόμματα της αριστεράς. Για να μειωθούν κι άλλο οι δαπάνες για την άμυνα, αναφέρεται στο προσχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καταργήστε την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία! 
 
Στο κεφάλαιο «περικοπή και αναθεώρηση των δαπανών για την άμυνα», οι αξιωματούχοι της Κομισιόν γράφουν: «Οι μειώσεις στους στρατιωτικούς εξοπλισμούς την περίοδο 2013-2014 ανέρχονται σε περίπου 340 εκατ.ευρώ και έρχονται να προστεθούν στις παλαιότερες μειώσεις στρατιωτικών προμηθειών. Άλλα μέτρα συμπεριλαμβάνουν μείωση σε επιχειρησιακές δαπάνες μέσω κλεισίματος στρατοπέδων και μείωση του αριθμού των εισαχθέντων σε στρατιωτικές σχολές. Την διετία 2013-2014, αναμένεται να εξοικονομηθούν συνολικά περίπου 400 εκατ.ευρώ, ποσό που ανέρχεται στο 0,2% του ΑΕΠ της Ελλάδας». 
 
Στη συνέχεια αναφέρεται ότι οι γεωστρατηγικές ιδιαιτερότητες της Ελλάδας οδήγησαν σε πολύ μεγάλες δαπάνες για την άμυνα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, οι δαπάνες για την άμυνα το 1994 ήταν 5,4% του ΑΕΠ, 4% το 2000, ενώ το 2009 ανέρχονταν στο 3,9% του ελληνικού ΑΕΠ. 

Οπως αναφέρει η έκθεση της Κομισιόν, «ως ένα μέρος της εφαρμογής του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής, έγιναν σημαντικές μειώσεις στις στρατιωτικές δαπάνες (χωρίς να επηρεάζεται η αμυντική ικανότητα-σύμφωνα πάντα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή). Το 2010 οι δαπάνες για την άμυνα έφταναν το 2,2% του ΑΕΠ και το 2012 η Ελλάδα ήταν τρίτη ανάμεσα στους 27 εταίρους της ΕΕ σε όρους συνολικών αμυντικών δαπανών. 
Παρά το γεγονός ότι -σύμφωνα με την Κομισιόν- οι στρατιωτικές επιχειρησιακές δαπάνες και οι μισθοί με τις συντάξεις για τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων αναμένεται να μειωθούν κατά 62% και 41% (οι δαπάνες για μισθούς και συντάξεις), «αυτό 
δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί περαιτέρω εκλογίκευση των αμυντικών δαπανών
».
 
Για να καταλήξουν στο συμπέρασμα - πρόταση ότι προκειμένου να μειωθούν περαιτέρω οι αμυντικές δαπάνες: «Απαιτείται ωστόσο η αύξηση της χρήσης των ηλεκτρονικών προμηθειών και η κατάργηση της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας»!  


Υπουργός Εθνικής Άμυνας: Η θητεία θα παραμείνει υποχρεωτική
 
«Η στρατιωτική θητεία είναι και θα παραμείνει υποχρεωτική», τόνιζε στενός συνεργάτης του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Παναγιωτόπουλου. «Η ελληνική κυβέρνηση ουδέποτε συζήτησε ούτε πρόκειται να αλλάξει το σημερινό καθεστώς», συμπλήρωνε ο ίδιος αξιωματούχος. 


  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου