Σελίδες

Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

Στη Δικαιοσύνη για τα 5 εκατομμύρια ο Θέμος



Δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και φοροδιαφυγή, ύψους τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ, άσκησε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών εις βάρος του εκδότη της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα», Θέμου Αναστασιάδη.

Είχε προηγηθεί παραγγελία του αναπληρωτή οικονομικού εισαγγελέα κ. Σπύρου Μουζακίτη, ο οποίος διενήργησε την ποινική προκαταρκτική εξέταση της υπόθεσης των «μαύρων» πέντε εκατομμυρίων ευρώ τα οποία κατατέθηκαν τον Ιούλιο του 2007 στην τράπεζα B.N.P Paribas.
Η αντίστροφη μέτρηση για την άσκηση της ποινικής δίωξης εναντίον του εκδότη -η οποία αυτομάτως έβαλε τέλος σε μια πολύχρονη εισαγγελική διερεύνηση των «μαύρων» εκατομμυρίων- ξεκίνησε στις 9 Νοεμβρίου του 2012, όταν ολοκληρώθηκε ο φορολογικός έλεγχος από την ΙΓ΄ Δ.Ο.Υ. Αθηνών.
Από εκεί προέκυψε ότι ο εκδότης δεν μπορεί να δικαιολογήσει 3.956.821 ευρώ από τα χρήματα τα οποία βρέθηκαν στην κατοχή του.
Έτσι, λοιπόν, οι εισαγγελικές Αρχές άσκησαν εναντίον του δίωξη-φωτιά για:
Α) φοροδιαφυγή «συνισταμένη στην υποβολή ανακριβούς δηλώσεως φορολογίας εισοδήματος κατά το οικονομικό έτος 2008 με αναλογούντα φόρο 1.631.655 ευρώ που αντιστοιχεί σε μη δηλωθέν εισόδημα ποσού 3.956.821 ευρώ και
Β) νομιμοποίηση εσόδων εγκληματικής δραστηριότητας κατ’ επάγγελμα (ξέπλυμα βρόμικου χρήματος).
Πλέον, ο Θέμος Αναστασιάδης καλείται να απολογηθεί ενώπιον του τακτικού ανακριτή, ενώ υπενθυμίζεται ότι εντός του Δεκεμβρίου αναμένεται να εκδικασθεί η υπόθεσή του και στο Ελεγκτικό Συνέδριο για τον καταλογισμό του ποσού που πρέπει να επιστρέψει στο ελληνικό Δημόσιο.
Τα πορίσματα του ΣΔΟΕ
«Όπλο» των εισαγγελικών Αρχών για την περίπτωση του εκδότη αποτέλεσαν οι πορισματικές αναφορές του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ), από τις οποίες προέκυπτε ότι ο Θέμος Αναστασιάδης δεν μπορούσε να δικαιολογήσει μεγάλο μέρος του ποσού που είχε καταθέσει στις τράπεζες. Στην αναφορά που συνετάχθη στις 13 Μαΐου του 2011 από την Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής του ΣΔΟΕ και απεστάλη στις εισαγγελικές Αρχές επισημαίνεται ότι ο εκδότης αδυνατεί να «δικαιολογήσει» την ύπαρξη 3.360.540,95 ευρώ από τα 5 εκατ. ευρώ που βρέθηκαν στην κατοχή του.
Οι ελεγκτές της υπηρεσίας στην αναφορά τους τονίζουν ότι από τον έλεγχο που διεξήγαγαν προέκυψε πως το συγκεκριμένο χρηματικό ποσό δεν δικαιολογείται ως διαθέσιμο κεφάλαιο από τα φορολογηθέντα εισοδήματά του και ζητούν από την αρμόδια Δ.Ο.Υ. να πράξει αναλόγως, ώστε να διασφαλιστούν τα συμφέροντα του ελληνικού Δημοσίου.
Αφορμή για την έναρξη της έρευνας στάθηκαν δύο καταθέσεις μετρητών που έκανε ο δημοσιογράφος στο κατάστημα της τράπεζας B.N.P. Paribas στο Κολωνάκι, στις 20 και 23 Ιουλίου του 2007.
Συγκεκριμένα, στις 20 Ιουλίου του 2007, ο εκδότης πραγματοποίησε κατάθεση μετρητών ύψους 2.486.000 ευρώ σε λογαριασμό που διατηρούσε στην εν λόγω τράπεζα, ενώ κατέθεσε άλλα 2.487.500 ευρώ (σε λογαριασμό που άνοιξε την ίδια ημέρα), τα οποία λόγω του προχωρημένου της ώρας κατατέθηκαν στις 23 Ιουλίου. Δηλαδή, συνολικά κατέθεσε 4.973.500 ευρώ.
Ως αιτιολογία των καταθέσεων αυτών, ο δημοσιογράφος ανέφερε την πώληση μετοχών του της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» στον εφοπλιστή Π. Λασκαρίδη.
Από την «έρευνα», όμως, που πραγματοποίησε στον Τύπο η ανωτέρω τράπεζα δεν επιβεβαιώθηκε η πώληση της εφημερίδας στον γνωστό εφοπλιστή. Αντίθετα, σύμφωνα με την αναφορά της Δίωξης, βρέθηκαν αντιφατικά δημοσιεύματα, τα οποία δημιούργησαν αμφιβολίες στους υπευθύνους της τράπεζας σχετικά με την προέλευση των χρηματικών ποσών που κατατέθηκαν.
Η Διεύθυνση Κανονιστικής Συμμόρφωσης της τράπεζας, θεωρώντας τις συναλλαγές ασυνήθεις ή ύποπτες, απέστειλε στις 2 Αυγούστου του 2007 στην «Εθνική Αρχή Καταπολέμησης Της Νομιμοποίησης Εσόδων Από Εγκληματικές Δραστηριότητες» αναφορά, γνωστοποιώντας της τις εν λόγω συναλλαγές.
Εκτός όμως από τις καταθέσεις, ο εκδότης κατευθυνόμενος προς τη Γαλλία κατελήφθη στις 29 Οκτωβρίου του 2007 στο Τελωνείο γαλλο-ελβετικών συνόρων, από αρμόδιους υπαλλήλους των τελωνειακών Αρχών της Vallard, να κατέχει τρεις επιταγές συνολικής αξίας περίπου 1.100.000 ευρώ και το χρηματικό ποσό των 3.800 ευρώ σε μετρητά. Πιο συγκεκριμένα, είχε στην κατοχή του τρεις επιταγές ποσού 760.000 ευρώ, 158.000 δολαρίων και 185.000 λιρών Αγγλίας καθώς και 3.800 ευρώ μετρητά.
Πρέπει να σημειωθεί ότι ο γνωστός δημοσιογράφος εντοπίστηκε στα γαλλο-ελβετικά σύνορα δύο μήνες πριν από την απόπειρα αυτοκτονίας του πρώην γ.γ. του Υπουργείου Πολιτισμού, κ. Χρήστου Ζαχόπουλου. Υπόθεση στην οποία -όπως προέκυψε- εμπλεκόταν, καθώς εμφανίστηκε ως ο «κομιστής» ενός DVD στο Μέγαρο Μαξίμου.
Τηλεφωνική καταγγελία
Την 1η Νοεμβρίου του 2007, η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων Αθηνών δέχθηκε ανώνυμη τηλεφωνική καταγγελία, σύμφωνα με την οποία διενεργήθηκαν ύποπτες τραπεζικές συναλλαγές από τον δημοσιογράφο και συγκεκριμένα διακίνηση μετρητών ύψους άνω των 3.000.000 ευρώ.
Κάπως έτσι ξεκίνησε η έρευνα. Στο πλαίσιο αυτής, η υπηρεσία απέστειλε έγγραφα στις τράπεζες, ζητώντας την κίνηση όλων των λογαριασμών του δημοσιογράφου καθώς και των υπεράκτιων εταιρειών SEA CHIEF COMPANY L.T.D., FRANEL TRADING LIMITED, BLUE DREAM SHIPPING COMPANY, EUROSOUTH LIMITED και TURNBERRY L.T.D., που από τη μέχρι τότε έρευνα προέκυπτε ότι σχετίζονταν μαζί του.
Από τις απαντήσεις των τραπεζών διαπιστώθηκε ότι ο εκδότης διατηρούσε λογαριασμούς στις περισσότερες τράπεζες της χώρας. Όσον αφορά ειδικά στον λογαριασμό που ανοίχτηκε στην τράπεζα B.N.P. Paribas στις 23 Ιουλίου του 2007, προκειμένου να κατατεθεί το επίμαχο ποσό των 2.487.500 ευρώ, αυτός έκλεισε περίπου έναν μήνα αργότερα, με τη μεταφορά του υπολοίπου του σε λογαριασμό ο οποίος ανήκει σε offshore εταιρεία, ενώ διαπιστώθηκε ότι είχε προηγηθεί ανάληψη μετρητών από τον δημοσιογράφο 1.000.000 ευρώ στις 31 Ιουλίου του 2008.
Παράλληλα, η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων ζήτησε από τη Δ.Ο.Υ. Αμαρουσίου τις υποβληθείσες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος των πέντε τελευταίων ετών του εκδότη και εν συνεχεία τον κάλεσε να προσέλθει στην υπηρεσία για παροχή εξηγήσεων. Πρόσκληση, όμως, την οποία αρνήθηκε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου