Σελίδες

Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012

Ο πρύτανης του ΑΠΘ υποκινούσε τις καταλήψεις


Για πολλοστή φορά ο σημερινός πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης βρίσκεται στο επίκεντρο καταγγελιών για κακοδιοίκηση, διασπάθιση του δημοσίου χρήματος και στην προκειμένη περίπτωση για υποκίνηση και χρηματοδότηση κινητοποιήσεων των εργαζομένων στο ίδρυμα, προκειμένου να εκβιάσει την εκταμίευση κονδυλίων από το Υπουργείο Παιδείας.
Επισημαίνεται ότι ήδη η Εισαγγελία Θεσσαλονίκης έχει διατάξει προανάκριση για προηγούμενες καταγγελίες που αφορούν στον πρύτανη αλλά και τα υπόλοιπα μέλη τα οποία ασκούν διοίκηση στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο (ΑΠΘ). 

Μάλιστα, η τελευταία συνδέεται άμεσα με τα δημοσιεύματα στον Τύπο τον περασμένο Ιούλιο, τα οποία ανέφεραν ότι μέλη του πρυτανικού συμβουλίου του ΑΠΘ παραβρέθηκαν σε γάμο στην Κωνσταντινούπολη, καλύπτοντας κάποια από τα έξοδα μετακίνησής τους με χρήματα του Ιδρύματος. Για το θέμα αυτό παρενέβη η Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, Ιωάννα Ζωγράφου, η οποία έδωσε εντολή να διερευνηθεί αν τελέστηκε το αδίκημα της απιστίας στην υπηρεσία, το οποίο είναι κακουργηματικού χαρακτήρα.

Στον Τύπο δημοσιεύθηκαν άρθρα σύμφωνα με τα οποία καλύφθηκαν από τον ειδικό λογαριασμό ερευνών του ΑΠΘ τα έξοδα των αεροπορικών εισιτηρίων του πρύτανη Γιάννη Μυλόπουλου για την Κωνσταντινούπολη όπου πήγε να παντρέψει την γραμματέα του. Επίσης, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα που παραπέμπει σε στοιχεία της «Διαύγειας», ο κ. Μυλόπουλος «παίρνει σταθερά σε μηνιαία βάση ένα ποσό της τάξης των 1.500-2.000 ευρώ από τον ειδικό λογαριασμό ερευνών, πλέον του μισθού του». Τότε, σε απάντησή τους οι πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου είχαν ανακοινώσει ότι θα προσφύγουν στη Δικαιοσύνη κατά των υπευθύνων για δημοσιεύματα που κρίνουν ότι τους δυσφημούν.

Αυτή τη φορά όμως, η καταγγελία που προέρχεται από τον πρόεδρο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτη Τσαραμπουλίδη, ξεπερνά και την πλέον καλπάζουσα φαντασία. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που δόθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης, ο κ. Τσαραμπουλίδης κατήγγειλε δημόσια ότι ο πρύτανης του ΑΠΘ, κ. Μυλόπουλος, υποκίνησε -σε συνεργασία με το Εργατικό Κέντρο- κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην καθαριότητα του Πανεπιστημίου, καθώς και καταλήψεις, έτσι ώστε να εκβιάσει περαιτέρω χρηματοδότηση του ΑΠΘ από το Υπουργείο Παιδείας!

Συγκεκριμένα, ο Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης υποστήριξε πως ο Γιάννης Μυλόπουλος εξώθησε τους εργαζομένους στις απεργίες και στην κατάληψη με σκοπό να κερδίσει χρήματα από το υπουργείο, χρήματα που ο ίδιος έχει κατασπαταλήσει. Όπως είπε ο κ. Τσαμπουλίδης σε συζήτηση που είχε με τον πρύτανη και αφού ο ίδιος τού ανέφερε ότι οι εργαζόμενοι έχουν σκοπό να ξεκινήσουν καταλήψεις, ο κος Μυλόπουλος του απάντησε: «Άντε βρε Παναγιώτη, εγώ περιμένεις να στο πω;».

Επίσης, πρόσθεσε πως ο πρύτανης «μάς έχει παρακινήσει πολλές φορές να πάμε στο Υπουργείο Παιδείας, αλλά εγώ του απάντησα πως αυτό δεν γίνεται γιατί πρώτον θα έρθουν τα ΜΑΤ και δεύτερον γιατί κάποιοι από μας δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να κατέβουν στην Αθήνα», ενώ η απάντηση του κ. Μυλόπουλου ήταν «για το πρώτο έχεις δίκιο, το δεύτερο το κανονίζουμε εμείς!».

Η απάντηση του Πρύτανη

Τις κατηγορίες του κ. Τσαραμπουλίδη δεν άφησε αναπάντητες ο κ. Μυλόπουλος, αποστέλλοντας σχετική επιστολή στα τοπικά ΜΜΕ.

Παρατίθεται η επιστολή:

Η απώλεια της ψυχραιμίας είναι πολύ κακός σύμβουλος. Όταν, μάλιστα, αυτή συνοδεύεται από πολιτικές σκοπιμότητες, παραμονές εκλογών στο Εργατικό Κέντρο, μπορεί να οδηγήσει, δυστυχώς, μέχρι την κακοήθεια.

Οι υποκινητές της επί σχεδόν δύο μήνες ομηρίας του ΑΠΘ, οι «εργατοπατέρες» οι οποίοι στην πλάτη των απλών εργαζομένων και σε βάρος του Πανεπιστημίου και των 70.000 φοιτητών μας υπηρετούν προσωπικές ατζέντες και αλλότρια συμφέροντα, οι άνθρωποι που καλλιέργησαν προσδοκίες στους εργαζόμενους για μονιμοποίηση και παχυλές αμοιβές σε εποχή κρίσης, οι ηθικοί αυτουργοί της επί οχτώ εβδομάδες παράνομης κατάληψης του Κτιρίου Διοίκησης του ΑΠΘ και της πρόσφατης τρίωρης «αιχμαλωσίας» των Πρυτανικών Αρχών, των μελών της Συγκλήτου και των εργαζομένων της Επιτροπής Ερευνών, με δυο λόγια οι εκπρόσωποι του συστήματος που οδήγησε τη χώρα στη σημερινή δεινή θέση, καταφεύγουν τώρα στο ψέμα και στη συκοφαντία για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα.

Το ΑΠΘ, το οποίο στήριξε εξαρχής το θεσμικό αίτημα των εργολαβικών εργαζομένων, υπέβαλε εγκαίρως συγκεκριμένη πρόταση για εκτόνωση της κρίσης και επιστροφή των απεργών στην εργασία τους, με την προϋπόθεση να εφαρμοστεί ό,τι ο νόμος προβλέπει για τις συμβάσεις και τις αμοιβές τους. Η αδιαλλαξία και ο μαξιμαλισμός, όμως, κυριάρχησαν και η πρόταση αυτή απορρίφθηκε. Οι υπεύθυνοι γι’ αυτό ας απολογηθούν τώρα στους εργαζόμενους και στην ελληνική κοινωνία για τα πεπραγμένα τους…

πηγή: zoygla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου