Σελίδες

Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

Οι επικίνδυνες κωλοτούμπες του Μάριου Σαλμά


Ύποπτος ο ρόλος του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Μάριου Σαλμά που λέει και ξε-λέει σε ρυθμούς πολυβόλουΟι επικίνδυνες κωλοτούμπες του Μάριου Σαλμά

Από «σαράντα κύματα» περνούν οι υπουργικές αποφάσεις που είναι στην αρμοδιότητα του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Μάριου Σαλμά. Διατάξεις έρχονται και φεύγουν από τη μια μέρα στην άλλη, αλλάζοντας εντελώς την κατεύθυνση της πολιτικής, κατά συνέπεια και του αποτελέσματος που θα προκύψει για τη χώρα. 

Τι είναι αυτό που του αλλάζει τις απόψεις; Διαβουλεύσεις και διαπραγματεύσεις για την φαρμακευτική πολιτική άλλαξαν την περασμένη εβδομάδα πάμπολλες φορές τις αποφάσεις, ανάλογα με τους φορείς που συνεδρίαζαν. Και, όπως αναφέρουν άνθρωποι που συμμετείχαν στις συναντήσεις, κάθε φορά αντίκριζαν και ένα «διαφορετικό Σαλμά».
Άλλα έλεγε στον έναν, άλλα υποστήριζε στον άλλον, άλλα έταζε στον τρίτον. Και, τελικά, όταν ερχόταν η ώρα να εκδώσει την απόφαση, αυτή ήταν κάτι το τελείως διαφορετικό, προφανώς κατά πώς βόλευε τον δικό του σχεδιασμό... Και όλα αυτά δε αφορούσαν τίποτε υποθέσεις ήσσονος σημασίας, αλλά το σημαντικότερο θέμα που θα έπρεπε να απασχολεί μια κυβέρνηση: την Υγεία του ελληνικού λαού.
Όμως, ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ο κ. Σαλμάς ήταν ο άνθρωπος που χειρίστηκε προσωπικά το θέμα της δραστικής ουσίας. Το θέμα στο οποίο όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς (γιατροί, υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου, φορείς κ.λπ.) συμφωνούσαν απόλυτα: Αν περάσει σκέτη η διάταξη για τη δραστική, ισοδυναμεί με ταφόπλακα για την Υγεία τη δική μας και των παιδιών μας. Μια διάταξη που θεσπίζει ως μοναδικό κριτήριο επιλογής φαρμάκου την πάμφθηνη τιμή του και αδιαφορεί πλήρως για την ποιότητα, ανοίγει τον ασκό του Αιόλου. Πετάει έξω από τα φαρμακεία τα ποιοτικά ελληνικά φάρμακα. Κατακλύζει την αγορά με πάμφθηνα ανώνυμα γενόσημα που παράγουν οι πολυεθνικές σε χώρες του Τρίτου Κόσμου, όπως η Κίνα, η Ινδία, το Πακιστάν και το Ισραήλ. Πρόκειται για φάρμακα που παράγονται υπό αμφίβολες ποιοτικές συνθήκες, όπως το αντικαταθλιπτικό της ισραηλινής Teva που αποσύρθηκε την περασμένη εβδομάδα από την αμερικανική αγορά, γιατί διαπιστώθηκε ότι μπορούσε να προκαλέσει ακόμη και τάσεις αυτοκτονίας!
Τέτοια φάρμακα θέλει να μας ταΐζει η τρόικα και οι αντιπρόσωποί της στην Ελλάδα. Για να πεθαίνουμε σαν τα σκυλιά (μελέτες απέδειξαν ότι όπου εφαρμόστηκε η διάταξη, μειώθηκε το προσδόκιμο ζωής του λαού!). Και, μάλιστα, οι τροϊκανοί εμφανίζονται απόλυτα ανυποχώρητοι στο θέμα της δραστικής, κόντρα στις θέσεις όλων των φορέων και χωρίς να παρουσιάζουν κανένα απολύτως επιχείρημα. Προφανώς -άλλη λογική εξήγηση δεν υπάρχει- διότι είναι αποφασισμένοι να θυσιάσουν την Υγεία ενός ολόκληρου λαού προκειμένου να δώσουν την ελληνική αγορά, βορά στις πολυεθνικές των ανώνυμων γενόσημων φαρμάκων. Και, μάλιστα, ποιες πολυεθνικές; Τις γερμανικές της κυρίας Μέρκελ. Είναι, άραγε, τυχαίο το γεγονός ότι η ισραηλινή Teva εξαγόρασε πριν από ενάμιση χρόνο τη μεγαλύτερη φαρμακοβιομηχανία γενοσήμων της Γερμανίας, τη RatiopharmΕίναι τυχαία η ΤΟΣΟ ΜΕΓΑΛΗ πίεση της Μέρκελ στον Σαμαρά, κατά την επίσκεψή της στην Αθήνα, να περάσει ειδικά η δραστική; Μήπως το μόνο που ενδιαφέρει τους ξένους δανειστές μας είναι τα κέρδη των βιομηχανιών της Γερμανίας, ακόμη και με κόστος τον αφανισμό ενός λαού;
Με όλα αυτά -τα αυτονόητα, δηλαδή- εμφανιζόταν να συμφωνεί (συχνά και να επαυξάνει, μάλιστα) ο κ. Σαλμάς στις συναντήσεις του με τους φορείς. Κάθε φορά, όμως, που αποσυρόταν στο γραφείο του για να βάλει τα όσα συμφώνησε με τους φορείς σε κείμενο, κάτι περίεργο συνέβαινε. Ως διά μαγείας, το κείμενο άλλαζε. Παρά την απόλυτη συμφωνία που είχε μόλις προηγηθεί, το τελικό κείμενο γραφόταν, όχι με γνώμονα το συμφέρον του ελληνικού λαού, αλλά με τρόπο που εξυπηρετεί απόλυτα τα συμφέροντα των πολυεθνικών!
Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλά:
Τελικά ποιον εξυπηρετεί ο κ. Σαλμάς; Τον ελληνικό λαό που τον εξέλεξε ή κάποιους άλλους;
Είναι απλά μια προσπάθεια του κ. Σαλμά να φανεί «καλό παιδί» στην τρόικα; Ή, μήπως, κάτι άλλο συμβαίνει;
Τι μεσολαβούσε μετά την απόλυτη συμφωνία του κ. Σαλμά και όλων των εμπλεκόμενων; Από τη στιγμή που ο κ. Σαλμάς επέστρεφε στο γραφείο του, πώς προέκυπτε κάθε φορά ένα κείμενο τελείως διαφορετικό από όσα είχαν συζητηθεί;
Τι ρόλο παίζουν, τελικά, οι πολυεθνικές και τα συμφέροντά τους;
Πώς εξηγούνται όλες αυτές οι κωλοτούμπες; Μήπως η άκρη του νήματος βρίσκεται σε εκείνους που ευνοούνται από αυτές;
Διαβάστε επίσης:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου