Σελίδες

Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012

Σε κατάσταση πολέμου η Εγγύς Ανατολή


Με τη Δαμασκό να επιδεικνύει διαλλακτική συμπεριφορά και να αποστέλλει συλλυπητήρια στις οικογένειες των νεκρών Τούρκων πολιτών στην πόλη Akçakale και το τουρκικό πυροβολικό να προβαίνει σε περιοδικές βολές κατά στόχων στο συριακό έδαφος, αρχίζει η σημερινή μέρα, που βρίσκει την Εγγύς Ανατολή σε πολεμικό συναγερμό.
Η τουρκική Εθνοσυνέλευση θα συνεδριάσει για να ανάψει το «πράσινο φως» για χερσαίες επιχειρήσεις στη Συρία, ενώ αναμένεται και η συνεδρίαση του ΝΑΤΟ, προκειμένου οι χώρες-μέλη να πληροφορηθούν την κατάσταση που επικρατεί στην παραμεθόριο ζώνη Τουρκίας - Συρίας, μετά τη ραγδαία επιδείνωση στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών κατά το τελευταίο 24ωρο.

Η προβοκάτσια;

Αργά χθες το απόγευμα, ένα βλήμα όλμου που προερχόταν από τα εδάφη της Συρίας έπληξε την πόλη Akçakale στην Τουρκία, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν πέντε Τούρκοι πολίτες. Η αντίδραση της Άγκυρας ήταν άμεση και στις 19.30 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μπουλέντ Αρίντς εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία επισημαινόταν πως «το ποτήρι ξεχείλισε - θα ανταποδώσουμε». Αμέσως μετά και περί τις 22.00, το τουρκικό πυροβολικό έβαλε κατά στόχων στη Συρία και συγκεκριμένα κατά συστοιχιών ραντάρ κατά μήκος της παραμεθορίου περιοχής.



Η δραστηριότητα του τουρκικού πυροβολικού συνεχίστηκε κατά περιόδους καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας και σύμφωνα με το CNN Turk και τα ξημερώματα της Πέμπτης.

Τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατέθεσε στο προεδρείο της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης πρόταση που φέρει την υπογραφή του. 

Στην πρόταση αναφέρεται ότι «κλιμακώνεται η αρνητική επίδραση της συνεχιζόμενης κρίσης στη Συρία τόσο επί της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή όσο και επί της εθνικής μας ασφάλειας. Από τις 20 Σεπτεμβρίου και στο πλαίσιο των επιχειρήσεων των ενόπλων δυνάμεων της Αραβικής Δημοκρατίας της Συρίας έχουν πραγματοποιηθεί επιθετικές ενέργειες και προς τα εδάφη της χώρας μας, ενέργειες οι οποίες συνεχίστηκαν, παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις και τις διπλωματικές μας πρωτοβουλίες. Οι εν λόγω επιθετικές ενέργειες εναντίον των εδαφών της χώρας μας βρίσκονται στα πρόθυρα ένοπλης επίθεσης».

Σημειώνεται επίσης ότι «η κατάσταση αυτή έχει περιέλθει σε σημείο που συνιστά απειλή προς την εθνική μας ασφάλεια. Έχει παρουσιαστεί η ανάγκη της λήψης των αναγκαίων μέτρων και της έγκαιρης και άμεσης αντίδρασης εναντίον τυχόν απειλών και κινδύνων που μπορεί να στραφούν εναντίον της χώρας μας».

«Στο πλαίσιο αυτό και με βάση το άρθρο 92 του Συντάγματος, ζητώ να δοθεί άδεια διάρκειας εντός έτους για αποστολή των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και για πραγματοποίηση των σχετικών ρυθμίσεων εκ μέρους της κυβέρνησης, με τον όρο ότι το μέγεθος, το περιεχόμενο, η ποσότητα και ο χρόνος της αποστολής θα ορισθούν εκ μέρους της κυβέρνησης» αναφέρει στην πρόταση ο πρωθυπουργός της Τουρκίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, είχε συνεχείς επαφές τόσο με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν όσο και με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν και, όπως ήταν φυσικό, ζητήθηκε κατ' αρχάς η άμεση συνεδρίαση των μονίμων αντιπροσώπων στο ΝΑΤΟ, προκειμένου να υπάρξει η πρώτη διαβούλευση μεταξύ των συμμάχων.



Ήδη από το βράδυ της Τετάρτης, οι Τούρκοι αναλυτές και σχολιαστές στα Μ.Μ.Ε. κατέληγαν στο συμπέρασμα πως η επίμαχη βολή όλμου κατά τουρκικού στόχου ήταν επί της ουσίας το κάλεσμα, ώστε η Τουρκία να αναλάβει πολεμική δραστηριότητα.



Δεν είναι η πρώτη φορά που μεραρχίες του τουρκικού στρατού επιχειρούν σε ξένο έδαφος, καθώς παρόμοιες ενέργειες είχαν σημειωθεί στο βόρειο τμήμα του Ιράκ για τον περιορισμό της δράσης του PKK. Όπως μετέδωσε το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC, επικαλούμενο τουρκικά Μ.Μ.Ε., οποιαδήποτε απόφαση αναμένεται να ληφθεί σήμερα, με το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας να στρέφεται στην Άγκυρα, την ίδια στιγμή που εντείνονται οι διπλωματικές «ζυμώσεις» για την αποτροπή μιας γενικευμένης σύρραξης.

Το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera μετέδωσε λίγο μετά τη 01.30 τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδος) πως η κατάσταση στην Akçakale παραμένει ήρεμη, με ορισμένους κατοίκους να κυκλοφορούν στους δρόμους.

Στη συνέχεια, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε ότι Σύροι στρατιώτες σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των τουρκικών βομβαρδισμών που σημειώθηκαν το βράδυ. 

Επίσης, τουρκικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πως ο τουρκικός στρατός επιτέθηκε με κανονιοβολισμούς κατά της Συρίας στις 06.45 το πρωί, στοχεύοντας το Τελ Αμπιάντ, που βρίσκεται 10 χλμ. εντός του συριακού εδάφους. Η παρουσία δυνάμεων του στρατού και της αστυνομίας σε συνοικίες της πόλης είναι έντονη, ενώ, όπως δήλωσαν πολίτες, κατά διαστήματα ακούγονται εκρήξεις σε μακρινή απόσταση.

Οι συριακοί όλμοι «άναψαν τα αίματα»

Η απότομη κλιμάκωση της σύγκρουσης μεταξύ Τουρκίας και Συρίας άρχισε αργά το απόγευμα της Τετάρτης, μετά την έκρηξη βλήματος όλμου που προερχόταν από το συριακό έδαφος κι έπληξε τη συνοριακή κωμόπολη Akçakale. Αμέσως, σήμανε κόκκινος συναγερμός στις ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας, ενώ το τουρκικό ΓΕΕΘΑ τέθηκε σε πολεμική ετοιμότητα. Εικόνες από τα διεθνή πρακτορεία έδειχναν ανθρώπους να τρέχουν πανικόβλητοι μέσα σε ένα πυκνό κύμα καπνού και σκόνης, την ίδια στιγμή που άνθρωποι (ανάμεσά τους και αστυνομικοί) βρίσκονταν πεσμένοι στο έδαφος.





Όπως μετέδωσε το Reuters, πέντε άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και μία γυναίκα, σκοτώθηκαν στη διάρκεια της επίθεσης, βυθίζοντας στο πένθος την τοπική κοινότητα. 

Ξεκάθαρη η στάση των Η.Π.Α.

Σχεδόν από την πρώτη στιγμή, οι Η.Π.Α. δήλωσαν την υποστήριξή τους στην Τουρκία, εκφράζοντας παράλληλα την οργή τους για το συγκεκριμένο χτύπημα που στοίχισε τη ζωή σε αμάχους.
Ο Λευκός Οίκος καταδίκασε, μέσω εκπροσώπου του, τη φονική επίθεση, εκφράζοντας τη σαφή στήριξή του προς την Τουρκία, η οποία αποτελεί παραδοσιακό σύμμαχο των Η.Π.Α..

«Βρισκόμαστε στο πλευρό της συμμάχου Τουρκίας. Όλα τα υπεύθυνα έθνη πρέπει να καταστήσουν σαφές ότι είναι πλέον καιρός για τον Άσαντ να παραιτηθεί, να κηρύξει κατάπαυση του πυρός και να αρχίσει η πολυαναμενόμενη διαδικασία πολιτικής μετάβασης» εξήγησε ο Τόμι Βίετορ.

Νωρίτερα, το Υπουργείο Άμυνας των Η.Π.Α. καταδίκασε με τον πιο έντονο τρόπο τη φονική επίθεση, υπογραμμίζοντας ότι παρακολουθεί στενά την κατάσταση.

«Αυτό είναι ακόμη ένα παράδειγμα της διεφθαρμένης συμπεριφοράς του συριακού καθεστώτος και γι' αυτό πρέπει να αποχωρήσει. Πραγματικά, λυπούμαστε για τις ανθρώπινες απώλειες στην Τουρκία, η οποία αποτελεί έναν ισχυρό σύμμαχο» εξήγησε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Τζορτζ Λιτλ.

Δήλωση για τα τραγικά γεγονότα στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία έκανε και η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Χίλαρι Κλίντον, η οποία φρόντιζε να εξαπολύσει -για πολλοστή φορά- τα πυρά της κατά του καθεστώτος. Ειδικότερα, από το Καζακστάν όπου βρίσκεται, δήλωσε οργισμένη για τη συριακή επίθεση στην Τουρκία, εκφράζοντας παράλληλα τη λύπη του αμερικανικού λαού για τον θάνατο Τούρκων πολιτών.

«Συνεργαζόμαστε στενά με τους φίλους μας στην Τουρκία. Συνομιλούμε με τον υπουργό Εξωτερικών. Δεν πρέπει να ξεχνάμε, όμως, πως όλα αυτά (οι επιθέσεις) συμβαίνουν σε ένα καθεστώς που έχει προκαλέσει απίστευτες συμφορές στον λαό του» σημείωσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου