Σε αλλαγές-εξπρες προχωρά το υπουργείο Παιδείας στο πλαίσιο της αναμόρφωσης της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, την ίδια ώρα που η ψήφιση των προϋπολογισμών των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων εισάγεται προς συζήτηση στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.
Στο σχεδιασμό της κυβέρνησης περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, έξι βασικά-σημεία-άξονες, τα οποία αφορούν τη θητεία και τις αρμοδιότητες των πρυτανικών αρχών, αλλά και της Συγκλήτου, την επέκταση των ακαδημαϊκών ωρών διδασκαλίας για τους καθηγητές πανεπιστημίων.
Ένα ζήτημα το οποίο προκαλεί διχογνωμία στους ακαδημαϊκούς κόλπους, είναι η πρόθεση του αρμόδιου υπουργείου να προωθήσει το σχέδιο «Αθηνά» που περιλαμβάνει την ανασυγκρότηση του ακαδημαϊκού χάρτη με συγχωνεύσεις και συνενώσεις τμημάτων.
Εκλογές και αρμοδιότητες
Η κυβέρνηση, μέσω του σχεδίου της για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, αποδίδει στις πρυτανικές αρχές την ευθύνη να διεξάγουν εκλογές για την ανάδειξη των Συμβουλίων Διοίκησης κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου. Οι πρυτανικές αρχές επιπλέον, έχουν το «ατού» της επιστολικής ψήφου, για την αποφυγή ματαίωσης των εκλογών σε περίπτωση επεισοδίων.
Μάλιστα, εάν δεν πραγματοποιηθούν εκλογές, όπως όλα δείχνουν, οι αρμόδιοι θα διώκονται για παράβαση καθήκοντος.
Οι αρμοδιότητες της Συγκλήτου διευρύνονται καθώς πλέον, θα είναι υπεύθυνη για όλα τα ακαδημαϊκά θέματα, ενώ τα Συμβούλια Διοίκησης θα διατηρήσουν τα οικονομικά και διοικητικά θέματα.
Παράταση θητείας
Την ίδια ώρα, προβλέπεται η παράταση της θητείας των διοικήσεων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ μέχρι το τέλος του χρόνου, τη στιγμή που κανονικά και με βάση το σχετικό νόμο θα έπρεπε να παραδώσουν τη θέση τους μέχρι-το αργότερο- στις 31 Αυγούστου.
Αυξάνονται οι ώρες διδασκαλίας
Ένα μέτρο που προωθεί το υπουργείο Παιδείας και το οποίο ήδη έχει προκαλέσει αναστάτωση στους ακαδημαϊκούς κόλπους είναι αυτό της επέκτασης ωρών διδασκαλίας. Το μέτρο αυτό θα ισχύσει από το έτος 2013-2014 για όλους τους καθηγητές των ΑΕΙ και ΤΕΙ.
Προϋπολογισμός
Το σχετικό νομοσχέδιο για την ψήφιση του προϋπολογισμού των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων κατατίθεται σήμερα, Παρασκευή, στη Βουλή. Τη Δευτέρα εισάγεται για επεξεργασία στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, η οποία και θα αποφανθεί επί της πρότασης της κυβέρνησης να συζητηθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, δηλαδή την Τρίτη να έχει κιόλας ψηφιστεί από την Ολομέλεια.
Η διαδικασία του κατεπείγοντος προκαλεί αντιδράσεις στα κόμματα. Ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ανεξάρτητων Ελλήνων Κώστας Μαρκόπουλος δήλωσε ότι το κόμμα του διαφωνεί με την επαναφορά της διαδικασίας του κατεπείγοντος και μάλιστα, όπως είπε, στην αρχή του νομοθετικού έργου, που σηματοδοτεί και ποια θα είναι η συνέχεια για τα νομοσχέδια που θα πιέζει η τρόικα να έρθουν στη Βουλή.
πηγή: zoygla.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου