Σελίδες

Δευτέρα 30 Ιουλίου 2012

Το "Βατοπέδι" των Τρικάλων



Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος, Φίλιππος Καραμέτος
Έντονες οσμές σκανδάλου, οι οποίες θυμίζουν την υπόθεση Βατοπεδίου, αναδύονται από την εισήγηση μεγάλης ξενοδοχειακής μονάδας να ανταλλάξει εκτάσεις με δήμο των Τρικάλων.
Η εταιρεία η οποία, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Πολεοδομίας, εμπλέκεται σε αυθαιρεσίες και καταπατήσεις δημόσιας γης, εμφανίζεται να προσπαθεί να νομιμοποιήσει τις παρανόμως αποκτηθείσες εκτάσεις που κατέχει, μέσω ύποπτων ανταλλαγών και συμφωνιών.

Μάλιστα η υπόθεση ελέγχεται και από την εισαγγελία Τρικάλων, η οποία έχει ξεκινήσει προκαταρκτική έρευνα, προκειμένου να διαπιστωθεί η νομιμότητα ή μη των ανταλλαγών που επιχειρούνται να πραγματοποιηθούν.

Το χρονικό

Η υπόθεση εκτείνεται χρονικά από το 2009, όταν η εταιρεία έκανε την εμφάνιση της στο Δήμο Τρικκαίων, κατασκευάζοντας ένα μεγάλο συνεδριακό κέντρο και ένα πολυτελές ξενοδοχείο στο Λόφο Λογγακίου.

Όταν ξεκίνησε η κατασκευή, πολλοί πολίτες αλλά και δημοτικοί σύμβουλοι της περιοχής αντέδρασαν, καταγγέλλοντας ότι ο επιχειρηματίας καταπατά δημόσιες εκτάσεις. Ωστόσο, η Πολεοδομία δεν «μπήκε στον κόπο» να επισκεφθεί την περιοχή και να ελέγξει την νομιμότητα των κατασκευών. Τουλάχιστον μέχρι το 2012.

Όργιο παρανομιών

Τον Μάρτιο του 2012 υπάλληλλοι της Πολεοδομίας έκαναν την επίσκεψη τους, διαπιστώνοντας σωρεία παραβάσεων και παρανομιών.

Συγκεκριμένα, από τον έλεγχο που διενεργήθηκε στις 20 Φεβρουαρίου και στις 3 Μαρτίου 2012 διαπιστώθηκε η ύπαρξη 11 αυθαίρετων κατασκευών και ειδικότερα μία αυθαίρετη αλλαγή χρήσης από γραφείο συνέδρων, αίθουσα συσκέψεων και γραφείο ασφαλείας, σε χώρο συνάθροισης κοινού (bar-restaurant) 203,75 m2 στην κορυφή του λόφου, μία αυθαίρετη κατασκευή ημιυπαίθριων χώρων 17,75 m2, μία αυθαίρετη κατασκευή pool bar σε δημοτική έκταση, μία αυθαίρετη κατασκευή κολυμβητικών δεξαμενών (πισίνες) σε δημοτική έκταση, αυθαίρετες μεταλλικές κατασκευές (πέργκολες), αυθαίρετη προσθήκη κατ’ επέκταση χώρων βοηθητικής χρήσης, αυθαίρετη προσθήκη ορόφου (λόγω υπέρβασης ύψους) εμβαδού 678,10 m2, αυθαίρετη κατασκευή τοιχίων στον περιβάλλοντα χώρο, αυθαίρετη κατασκευή χώρου στάθμευσης σε δημοτική έκταση, καθώς και αυθαίρετες κατασκευές που αντίκεινται στα πλάγια όρια (15,00m).


(Tα σημεία των διαπιστωθέντων παραβάσεων)

Μάλιστα, σύμφωνα με την έκθεση αυτοψίας, η συνολική αξία όλων των παραπάνω αυθαίρετων κατασκευών ανερχόταν στο 1.094.079 ευρώ, ενώ η συνολική αξία για διαμορφώσεις περιβάλλοντος χώρου προσέγγισε τις 42.722 ευρώ.

«Λόγω των πολεοδομικών παραβάσεων η Υπηρεσία μας δεν θεώρησε την οικοδομική άδεια και δεν ενέκρινε την σύνδεση του Συνεδριακού Κέντρου-Ξενοδοχείου με τα δίκτυα κοινής ωφελείας. Επίσης δεν χορήγησε σχετικές βεβαιώσεις νομιμότητας της κατασκευής ή επί μέρους χώρων αυτής για να χρησιμοποιηθούν για χορήγηση άδειας λειτουργίας ή για οποιαδήποτε άλλη χρήση» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο επίσημο έγγραφο της πολεοδομίας.

Αυτό στα χαρτιά, καθώς τόσο το ξενοδοχείο, όσο και το συνεδριακό κέντρο λειτουργούν μέχρι και σήμερα κανονικά «και με τον νόμο».

Δείτε τα έγγραφα




Ύποπτες ανταλλαγές

Η αντίδραση του εκπροσώπου της εταιρίας-καταπατητή, ήταν άμεση. Σε μια προσπάθεια να νομιμοποιήσει τις πολεοδομικές παρανομίες και να καλύψει τις παράνομες καταπατήσεις έκανε αίτηση στο Δήμο Τρικκαίων για ανταλλαγή εκτάσεων.

Μία αίτηση η οποία έτυχε ιδιαίτερης αντιμετώπισης του Δημοτικού Συμβουλίου, το οποίο δέχθηκε την δοσοληψία. Η ανταλλαγή αφορούσε τμήμα έκτασης συνολικού εμβαδού 2.707,38 τ.μ. (εντός της οποίας είχαν κατασκευαστεί αυθαίρετα δύο πισίνες και ένα pool bar).

Ο επιχειρηματίας, από τα 2.707 τ.μ., ζητούσε 918 τ.μ., επιθυμία η οποία, βάσει της απόφασης 312/2010, έγινε δεκτή από το Δημοτικό Συμβούλιο. Πριν όμως την ολοκλήρωση της ανταλλαγής, ο επιχειρηματίας επανέρχεται και με νέα αίτηση ζητάει τροποποίηση των ανωτέρω αποφάσεων.

Συγκεκριμένα, αντί για 918 τ.μ., αιτείται να ανταλλαχθεί όλη η έκταση συνολικού εμβαδού 2.707 τ.μ., επιθυμία η οποία επίσης, βάσει της 583/2011, γίνεται δεκτή.

Δηλαδή, ο εκπρόσωπος της εταιρίας ζητά –και το πετυχαίνει- να ανταλλάξει με το δήμο μια τεράστια δημοτική έκταση, την οποία έχει καταπατήσει κατά κόρον, έχοντας κατασκευάσει πλήθος αυθαίρετων κατασκευών.

Δείτε τα έγγραφα

 

Με τις ευλογίες του Ε.Ο.Τ

Επιπλέον, πλήθος ερωτημάτων εγείρει το γεγονός ότι παρ’ όλο που η Πολεοδομία έχει διαπιστώσει σωρεία παρανομιών και αυθαιρεσιών, η Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού Θεσσαλίας, η οποία υπάγεται στον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού, χορήγησε στην εταιρία, στις 26 και 27 Μαρτίου 2012, ειδικό σήμα λειτουργίας.

Δηλαδή επέτρεψε σε μια εταιρία που έχει –διαπιστωμένα- καταπατήσει δημόσιες εκτάσεις να λειτουργεί κανονικά. Η zougla.gr επικοινώνησε Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού Θεσσαλίας, υπάλληλος της οποίας ανέφερε ότι ουδέποτε η πολεοδομία ενημέρωσε την υπηρεσία τουρισμού για τις παραβάσεις της ξενοδοχειακής μονάδας, με αποτέλεσμα να προβεί στη χορήγηση του σήματος λειτουργίας.

Δείτε τα έγγραφα

 

Εισαγγελική παρέμβαση

Η υπόθεση όμως πήρε και το δρόμο της Δικαιοσύνης. Μετά από αναφορά που υπέβαλλε ξενοδόχος της περιοχής, η εισαγγελία Τρικάλων διέταξε προκαταρκτική έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί η νομιμότητα των ανταλλαγών.

Η zougla.gr επικοινώνησε με τον δήμαρχο Τρικκαίων, κ. Χρήστο Λάπα, ο οποίος μας παρέπεμψε στον αρμόδιο αντιδήμαρχο, κ. Βασίλη Τσιάνα. Ωστόσο η επικοινωνία με τον κ. Τσιάνα δεν κατέστη δυνατή καθώς η τηλεφωνική κλήση δεν απαντήθηκε ποτέ.

Παράλληλα, η ηλεκτρονική εφημερίδα επικοινώνησε με τον δημοτικό σύμβουλο, κ. Κωνσταντίνο Πατέρα, ο οποίος δήλωσε ότι πρόκειται για μια αμαρτωλή υπόθεση η οποία πλέον εξετάζεται από την εισαγγελία.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου