Σελίδες

Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012

Η πορεία προς την τραπεζική ένωση στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ

Στο τραπέζι στρατηγικό σχέδιο σε 4 άξονες 

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν ήδη δηλώσει πως το πρώτο θέμα στο οποίο θέλουν να εργαστούν είναι η τραπεζική ενοποίηση   (Φωτογραφία:  Associated Press )
Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προς την κατεύθυνση της δημιουργίας μίας τραπεζικής ένωσης, θα τεθούν στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 28-29 Ιουνίου, στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με προπαρασκευαστικό έγρραφο της Συνόδου που περιήλθε στην κατοχή του Reuters.

Στην ατζέντα ξεχωρίζουν ακόμα το θέμα της στενότερης δημοσιονομικής ενοποίησης και η ενδεχόμενη δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού ταμείου απόσβεσης του χρέους (European Redemption Fund, η πρόταση των Γερμανών «σοφών» - οικονομικών συμβούλων της Μέρκελ).

Στο κείμενο 10-15 σελίδων περιγράφονται με λεπτομέρειες τα τέσσερα σημεία που είναι απαραίτητα για μια ισχυρή Οικονομική και Νομισματική Ένωση, η οποία θεωρείται από τους ηγέτες της ΕΕ ότι είναι αναγκαία προκειμένου να διασφαλίσει το μέλλον της Ευρωζώνης, σύμφωνα και με δύο Ευρωπαίους αξιωματούχους που επικαλείται το Reuters.

Παράλληλα, με την πρόοδο προς μια τραπεζική ένωση, στο έγγραφο γίνεται αναφορά για την ανάγκη μιας περισσότερο ενοποιημένης πολιτικής για τους προϋπολογισμούς, για τα βήματα που απαιτούνται για τη βαθύτερη οικονομική ενοποίηση, καθώς και το πώς θα διατηρηθεί η δημοκρατική νομιμότητα εάν οι χώρες παραδώσουν μέρος της εθνικής τους κυριαρχίας.

Το κείμενο έχει σχεδιαστεί από τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι, τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και τον Μάριο Ντράγκι από την ΕΚΤ.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν ήδη δηλώσει πως το πρώτο θέμα στο οποίο θέλουν να εργαστούν είναι η τραπεζική ενοποίηση, καθώς προσπαθούν να σπάσουν το δεσμό μεταξύ των χρεωμένων τραπεζών και των χρεωμένων κυβερνήσεων, ενώ η επιδείνωση της κατάστασης στην Ισπανία προκαλεί πρόσθετη ανησυχία.

Θεωρούν ότι η ενοποίηση μπορεί να επιτευχθεί μέσα σε ένα έτος, αν και το Βερολίνο θέλει κατ' αρχάς να δει περισσότερη πρόοδο προς τη δημοσιονομική ενοποίηση, κάτι που θα απαιτούσε περισσότερο χρόνο εξαιτίας της ανάγκης να αλλάξει η συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να εφαρμοσθούν αυτές οι αλλαγές.

Η προσδοκία είναι ότι η ΕΚΤ τελικά θα αναλάβει την αποκλειστική ευθύνη για την εποπτεία των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών τραπεζών, ενώ η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA) θα διατηρήσει έναν περιορισμένο εποπτικό ρόλο μαζί με το συντονισμό της εργασίας σε εθνικό επίπεδο.

Ακόμη, σε ό,τι αφορά στον ενιαίο μηχανισμό ασφάλισης των καταθέσεων, προτείνεται η ενίσχυση μίας πιο στενή ενοποίησης μεταξύ των εθνικών σχημάτων ασφάλισης, ώστε να υπάρξει πιο καθησυχαστικό μήνυμα σε όλη την ΕΕ.
πηγή: Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου