Απέραντο τοπίο διαφθοράς στα δημόσια ΜΜΕ περιγράφεται σε άρθρο των New York Times
Ως ένα απέραντο τοπίο διαφθοράς περιγράφονται τα δημόσια μέσα ενημέρωσης της Κίνας σε ρεπορτάζ απεσταλμένου της αμερικανικής εφημερίδας New York Times στη Σανγκάη. Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «ένα εγκωμιαστικό προφίλ ξένης επιχείρησης σε δημοφιλές κινεζικό περιοδικό μπορεί να χρεωθεί παράνομα έως και 20.000 δολάρια τη σελίδα».
Για παράδειγμα, τόσο περίπου κοστίζει το «πορτρέτο» του επικεφαλής μιας εταιρίας στην Κίνα στις σελίδες της κινεζικής έκδοσης του Esquire. Ταρίφες ισχύουν και για τα υπόλοιπα μέσα. «Θέλετε να λάβει μέρος ένας εκπρόσωπος της εταιρίας σας σε υψηλής τηλεθέασης εκπομπή της δημόσιας Κεντρικής Τηλεόρασης; Πληρώστε 4.000 δολάρια το λεπτό» λέει στον αμερικανό δημοσιογράφο ένας «ειδικός σύμβουλος επικοινωνίας» ο οποίος κανονίζει, φυσικά με το αζημίωτο για τον ίδιο και τα στελέχη του καναλιού, τέτοιες τηλε-εμφανίσεις.
Οσο για την πάλαι ποτέ ναυαρχίδα του μαοϊσμού, την εφημερίδα «Λαϊκή Ημερησία», επίσημο όργανο του κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, ένα θετικό άρθρο για μια ξένη επιχείρηση κοστίζει περίπου ένα δολάριο τη λέξη, ξεκινώντας από τις τοπικές εκδόσεις του φύλλου και ανεβάζοντας την τιμή όσο πλησιάζει κανείς στην κεντρική ομοσπονδιακή έκδοση.
«Ακόμη κι αν μία από τις εταιρίες στις οποίες έχω επενδύσει έχει να ανακοινώσει μία θεραπεία για κάποια μορφή καρκίνου, πάλι δεν θα μπορώ να πείσω τους δημοσιογράφους να έρθουν στη συνέντευξη Τύπου εάν δεν υποσχεθώ στον καθένα από έναν χοντρό φάκελο με χρήματα» δηλώνει, ανωνύμως φυσικά, ένας ξένος επενδυτής που δραστηριοποιείται στη Σανγκάη.
«Η διαφθορά έχει γίνει lifestyle στη σύγχρονη Κίνα» εξηγεί ο Σουν Σουπέι, καθηγητής δημοσιογραφίας στην Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών του Πεκίνου. Και προσθέτει: «Οταν όμως αυτό συμβαίνει στη δημοσιογραφία είναι χειρότερο από ότι σε άλλους τομείς της κοινωνίας, γιατί οι πολίτες νιώθουν ότι δεν μπορούν πια να εμπιστευτούν κανέναν».
Πηγή: Το Βήμα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου