Ο Εγκέλαδος χτυπά σε ρυθμούς θανάτους και καταστροφής τη Βορειοανατολική Ιταλία. Τουλάχιστον 70 μετασεισμικές δονήσεις σημειώθηκαν στη διάρκεια της νύχτας, στην περιοχή της Εμίλια Ρομάνια, που επλήγη μέσα σε δέκα ημέρες από δύο
ισχυρούς και φονικούς σεισμούς.
Εικόνες καταστροφής κυριαρχούν στους κεντρικούς δρόμους της Μόντενα, καθώς δεκάδες κτήρια έχουν καταρρεύσει. Οι πυροσβέστες χρησιμοποιούν ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά, που ψάχνουν αδιάκοπα μέσα στα συντρίμμια, ενώ στις επιχειρήσεις συνδράμουν άνδρες του στρατού. Τραυματίες νοσηλεύονται σε νοσοκομεία, ενώ χιλιάδες κόσμου πέρασαν μία νύχτα φόβου και τρόμου στα αυτοσχέδια καταλύματα, αφού τα σπίτια τους είτε καταστράφηκαν είτε έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές.
Συνολικά, 14.000 άνθρωποι στην περιοχή έχουν μείνει άστεγοι, μετά τους δύο σεισμούς.
Από τα μεσάνυχτα σημειώθηκαν 60 μετασεισμικές δονήσεις, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας.
Ο ισχυρότερος μετασεισμός είχε μέγεθος 3,5 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ και έγινε στις 05.15 τοπική ώρα και είχε επίκεντρο τα χωριά κοντά στη Μόντενα που επλήγησαν από τον χθεσινό σεισμό, ο οποίος προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 16 ανθρώπων και τον τραυματισμό 350.
Ανησυχούν οι σεισμολόγοι
«Το ρήγμα εκτείνεται και χωρίζεται σε πολλά κομμάτια» εξηγεί ο Gianluca Valensise, διευθυντής ερευνών του Εθνικού Ινστιτούτου Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας (INGV).
«Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για να πούμε ότι η περιοχή του Πάδου ήταν και παραμένει ενεργή» εξηγεί με τη σειρά του ο Carlo Doglioni, σεισμολόγος στο Πανεπιστήμιο La Sapienza της Ρώμης.
«Εκτός από τη γνώση του υπεδάφους που έχουμε χάρη στα σεισμικά προφίλ, όπου μπορούμε να αναγνωρίσουμε τα κύρια ελαττώματα, το GPS μπορεί να παρακολουθεί την κίνηση της γης τόσο βόρεια και νότια της νοητής γραμμής.
Εδώ και καιρό ξέραμε ότι μεταξύ της Μπολόνια και της Πάντοβα η κίνηση των πλακών πραγματοποιήθηκε σε ορισμένους τομείς με βραδύτερους ρυθμούς και σε άλλους με ταχύτερους, σημάδι ότι οι εντάσεις συσσωρεύονταν. Η διαφορά αυτή έχει καταγραφεί σε περιοχές που πραγματικά επλήγησαν από τον σεισμό».
Αιτία, πάντα, η υπόγεια πίεση που η Αφρικανική ήπειρος ασκεί επί της ευρωπαϊκής και η οποία, στην Ιταλία, προκαλεί την σύγκρουση της οροσειράς των Απεννίνων ορέων με την πεδιάδα «Παντάνα», όπου βρίσκεται η Εμίλια Ρομάνια.Οι γεωλόγοι κάνουν αναφορά και στον καταστρεπτικό σεισμό που είχε σημειωθεί στην Φερράρα, το 1570. Και στην περίπτωση εκείνη, οι μετασεισμικές δονήσεις σταμάτησαν αρκετά χρόνια μετά το πρώτο χτύπημα του Εγκέλαδου.
Κερδοσκόποι, έφτασαν να ζητήσουν 200 ευρώ την ημέρα (!) σε σεισμόπληκτες οικογένειες, για να τους νοικιάσουν τροχόσπιτα. Η μεγάλη απειλή, τώρα, είναι η ζέστη: στις περιοχές αυτές, το καλοκαίρι, το θερμόμετρο αγγίζει τους 40 βαθμούς κελσίου. Όλα τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, άρχισαν να συλλέγουν χρήματα, προς στήριξη των κατοίκων της Εμίλια Ρομάνια.
Xωριό-φάντασμα το Καβέτσο
«To χωριό Καβέτσο καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς από τον σεισμό» λέει ο δήμαρχος, Στέφανο Ντραγκέττι και προσαθέτει:
«Είμαστε 6.700 κάτοικοι και σχεδόν όλα τα σπίτια έχουν υποστεί σοβαρότατες ζημιές» σημειώνει και προσθέτει: «Το κράτος πρέπει να κάνει άμεσα αισθητή την παρουσία του και να στηθεί καταυλισμός. Το χωριό μας πρέπει να ξαναχτισθεί και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με την αποφασιστική βοήθεια του Δημοσίου».
Σύμφωνα με τον δήμαρχο, «όλοι οι κάτοικοι της Εμίλια Ρομάνια, μετά τον σεισμό της 20ης Μαΐου, είχαν βάλει τα δυνατά τους για να ξαναρχίσουν να ανοίγουν βιομηχανίες και βιοτεχνίες. Τώρα, όμως, με το νέο αυτό πλήγμα, ο παραγωγικός ιστός της περιοχής κινδυνεύει να πληγεί ανεπανόρθωτα».
Πολλοί δήμαρχοι ζητούν να εξαιρεθούν οι πληγείσες περιοχές από τους αυστηρούς κανόνες του εσωτερικού «Συμφώνου Σταθερότητας», που περιορίζει τις δαπάνες και τις χρηματοδοτήσεις προς την τοπική αυτοδιοίκηση, ώστε να μπορέσουν να στηριχθούν άμεσα οι σεισμοπαθείς.
Δεν αποκλείεται να ζητηθεί και έκτακτη ενίσχυση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αύριο, κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, η κυβέρνηση του Μάριο Μόντι πρόκειται να κάνει γνωστό με ποιο τρόπο θα ενισχυθούν οι σεισμόπληκτοι.
Σύμφωνα με την πλειονότητα των γεωλόγων και σεισμολόγων, η κύρια δόνηση, στις 08. 59 το πρωί της Τρίτης, δεν ήταν μετασεισμός, αλλά ένα νέο χτύπημα του Εγκέλαδου, που προκλήθηκε από νέο ρήγμα. Οι μετασεισμοί, τις τελευταίες έντεκα ώρες, ξεπέρασαν τους εκατό.
Μόνη, πικρή, παρηγοριά -στην οποία επιχειρούν να αναφερθούν πολλοί κάτοικοι -το ότι, αν ο σημερινός σεισμός σημειωνόταν τη νύχτα, τα θύματα θα ήταν ακόμη περισσότερα.
O πρόεδρος της περιφέρειας Εμίλια Ρομάνια, Βάσκο Εράνι, έκανε έκκληση στην αλληλεγγύη και την ευαισθησία όλων των Iταλών.
«Θα σας βοηθήσουμε όλοι, την περιοχή αυτή δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να την ξεχάσουμε» δήλωσε, τέλος, η Ιταλίδα υπουργός Εσωτερικών, Άνα Μαρία Καντσελιέρι, η οποία επισκέφθηκε τις πληγείσες περιοχές.
πληροφορίες: ΑΠΕ, EΡT, ANSA, Zougla.gr.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου