Σελίδες

Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

Απώλεια εκατ. ευρώ από κινεζικές εταιρείες-φαντάσματα

«Μαϊμού» ιδιοκτήτες που έχουν αποβιώσει δείχνουν έρευνες του ΣΔΟΕ

Οι... μακαρίτες ιδιοκτήτες ανύπαρκτων εισαγωγικών εταιρειών με κινέζικα ρούχα είναι ο νέος πονοκέφαλος των ελεγκτών του ΣΔΟΕ. Δεκάδες εκατομμύρια ευρώ υπολογίζεται ότι χάνονται από τη μη καταβολή δασμών με το τρικ
εισαγωγής προϊόντων από εταιρείες «μαϊμού», οι οποίες διαπιστώνεται ότι ανήκουν σε άτομα που έχουν αποδημήσει προ πολλού εις Κύριον. 

Ο ΣΔΟΕ αδυνατεί, όπως λένε χαριτολογώντας στελέχη του, να εισπράξει φόρους και από τον... άλλο κόσμο! 

Οπως αναφέρουν στελέχη του ΣΔΟΕ, η κομπίνα αφορά την εισαγωγή ρούχων από την Κίνα, με κοντέινερ, που φθάνουν στο λιμάνι του Πειραιά. Σύμφωνα με την υπάρχουσα νομοθεσία οι εισαγωγικές εταιρείες έχουν τη δυνατότητα να μην προχωρούν αμέσως στην καταβολή του αναλογούντος ΦΠΑ προκειμένου να διευκολυνθούν στις συναλλαγές τους και να καταβάλλουν το αντίστοιχο ποσό μόλις πουλήσουν ένα τμήμα του εμπορεύματός τους. 

Όμως τα στελέχη των αρμοδίων ελεγκτικών υπηρεσιών που έχουν επιχειρήσει τις τελευταίες ημέρες να εισπράξουν τους δασμούς έχουν βρεθεί προ εκπλήξεων. Οι εταιρείες που φέρεται να έχουν εισαγάγει τα κινέζικα ρούχα αποδεικνύονται φαντάσματα! 

Όπως αναφέρουν από το ΣΔΟΕ «μόνο από τρεις περιπτώσεις εισαγωγής ρούχων από την Κίνα έχουν χαθεί για το ελληνικό δημόσιο περίπου τρία εκατομμύρια ευρώ. Εχουμε αναζητήσει εισαγωγικές εταιρείες σε περιοχή της Πάτρας, στην Κέρκυρα και στην Λάρισα. Στις δύο περιπτώσεις ο εισαγωγέας προέκυψε ότι ήταν ένας ιδιώτης που είχε αποβιώσει προ πολλών ετών. Στην περίπτωση της Κέρκυρας, όπου χάθηκαν φόροι αξίας μεγαλύτερης από 680.000 ευρώ, ιδιοκτήτης φερόταν ένας φτωχός ηλικιωμένος κύριος στον οποίο κάποιοι είχαν δώσει πριν από μερικούς μήνες μερικές χιλιάδες ευρώ προκειμένου να χρησιμοποιήσουν την ταυτότητά του για τη σύσταση κάποιας εισαγωγικής εταιρείας. Κι ότι ο ίδιος δεν ήξερε τίποτα για την εισαγωγή των ρούχων και τη μη καταβολή των δασμών. Η ίδια μέθοδος φαίνεται να έχει χρησιμοποιηθεί και σε δεκάδες άλλα φορτία με ρούχα από την Κίνα». 

Σύμφωνα με πληροφορίες, στους αρμόδιους υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών έχουν δοθεί συστάσεις το τελευταίο χρονικό διάστημα να μην προχωρούν τη σχετική διαδικασία εισαγωγής και εκτελωνισμού των προϊόντων αν δεν γίνεται πλήρης έλεγχος και διασταύρωση των στοιχείων της εισαγωγικής εταιρείας. Προκειμένου, όπως λένε,«να μην αναζητούμε αποθανόντες ή ανυποψίαστους πολίτες και χάνουμε εκατομμύρια ευρώ». 
πηγή: Βασίλης Λαμπρόπουλος, το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου