Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2018

Έψαχναν ψήφισμα που είχαμε εντοπίσει από το καλοκαίρι!

Του Χρίστου Κοτσωνή
Σε αυτή την χώρα θα τρελαθούμε εντελώς. 
Διαβάσαμε (παραθέτουμε το σχετικό δημοσίευμα) ότι... επιτέλους εντοπίστηκε στην Αμοργό
το ψήφισμα της Νικουριάς που είχε χαθεί εδώ και χρόνια. Το έψαχναν λέει αγωνιωδώς αλλά εκείνο... διέφευγε διότι προφανώς είχε πόδια και κρυβόταν καλά!!!


Το εντοιχισμένο ψήφισμα στην πρόσοψη κατοικίας στα Θολάρια όπως το εντόπισε ο φακός του Όριον τον Αύγουστο του 2018.(foto Όριον)

Η αλήθεια είναι ότι το ψήφισμα βρισκόταν στην πρόσοψη σπιτιού σ' ένα πολυσύχναστο, το καλοκαίρι, χωριό της Αμοργού, τα Θολάρια, λίγες δεκάδες μέτρα μακριά από το κέντρο του οικισμού!!! 

Συγκεκριμένα, το περασμένο καλοκαίρι το Όριον βρέθηκε για έναν μήνα στο όμορφο νησί των Μικρών Κυκλάδων. 
Μια από τις δραστηριότητές μας ήταν η επίσκεψη στο μεγαλύτερο τμήμα της Αμοργού και η καταγραφή των φυσικών και πολιτιστικών μνημείων του νησιού. 
Το απόγευμα της Παρασκευής, 10 Αυγούστου 2018, επισκεφθήκαμε και τα Θολάρια. Περιδιαβαίνοντας το χωριό, χωρίς ιδιαίτερο κόπο σε ένα σπίτι στην άκρη του χωριού, μόλις εκατό μέτρα από τον μεγάλο ενοριακό ναό, εντοπίσαμε το ψήφισμα και άλλα αρχαία υλικά, εντοιχισμένα στις δύο προσόψεις του. Τα φωτογραφίσαμε και σχολιάσαμε για μια ακόμη φορά την κατάσταση με τις εντοιχίσεις αρχαιοτήτων σε κτίσματα του νησιού, κάτι που δεν είχαμε συναντήσει, σε αυτό το βαθμό, αλλού. Την επομένη ημέρα ευρισκόμενοι στη Χώρα - πρωτεύουσα του νησιού- επισκεφθήκαμε το αρχαιολογικό μουσείο όπου είχαμε συζήτηση, για το νησί και τα μνημεία του, με τον φύλακα. Έξαλλοι από τα πολλά αρχαία που είχαμε εντοπίσει εντοιχισμένα σε πολλά κτίσματα και εκκλησίες του νησιού, του θέσαμε το ζήτημα και μάλιστα του δείξαμε τις φωτογραφίες από τα Θολάρια! 
Η πρόσοψη της κατοικίας με τις εντοιχισμένες αρχαιότητες τον Άυγουστο 2018. (foto Όριον)



Τι κτίριο στα Θολάρια όπου υπάρχει... έκθεση εντοιχισμένων αρχαιοτήτων.  Κάτω στη γωνία τμήμα κίονα. (foto Όριον)
Αυτός μας αντέτεινε ότι υπάρχει νόμος που επιτρέπει σε ιδιώτες να έχουν (και εντοιχισμένα) αρχαία γιατί έτσι προστατεύονται και δεν πωλούνται σε αρχαιοκαπήλους!
Την ίδια συζήτηση είχαμε και με τον δήμαρχο του νησιού, Νικόλαο Φωστιέρη, σε συνάντηση που είχαμε μαζί του στο δημαρχείο.      


Και η δεύτερη αρχαιότητα (διαμορφωμένη στρογγυλή από σύγχρονο κτίστη;) που είναι εντοιχισμένη στο κτίριο των Θολαρίων φέρει γράμματα.  (foto Όριον)


Εννοείται ότι ουδείς μας είπε ότι ψάχνουν την μαρμάρινη επιγραφή του ψηφίσματος, ούτε ο αρχαιοφύλακας πήρε είδηση ότι περί αυτού πρόκειται όταν του δείξαμε τις φωτογραφίες. 
Εντελώς τυχαία το Όριον είχε ανακαλύψει (υποθέτουμε όπως και άλλοι επισκέπτες) το χαμένο ψήφισμα που μόνο οι αρμόδιοι δεν έβλεπαν στην πρόσοψη κατοικίας στα Θολάρια!


Ακολουθεί το, σχετικό με την εύρεση, δημοσίευμα:


Αμοργός: Βρέθηκε το ψήφισμα της Νικουριάς που είχε χαθεί εδώ και χρόνια!
Πηγή: Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού
Ένα κείμενο - κλειδί για την ιστορία του Αιγαίου τον 3ο αι. π.Χ., το περίφημο ψήφισμα της Νικουριάς (IG XII 7, 506), επανεντοπίστηκε πρόσφατα στην Αμοργό.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, «η επιγραφή είχε ανακαλυφθεί το 1893 στην εκκλησία της Παναγιάς στο νησάκι Νικουριά απέναντι από την Αιγιάλη της Αμοργού, μεταφέρθηκε τότε προσωρινά σε γειτονικό στάβλο όπου ως το 1908 τουλάχιστον ήταν ορατή, αλλά στην πορεία των χρόνων χάθηκε. Το κείμενό της γνωρίζουμε από την δημοσίευσή της.
Σύμφωνα πάντα με το υπουργείο, «στο ψήφισμα μνημονεύεται η απόφαση του Κοινού των νησιωτών, πολιτικής ενώσεως που συνέστησαν οι Πτολεμαίοι, να συμμετέχουν με επίσημους αντιπροσώπους στη γιορτή και τους αγώνες που διοργάνωσε ο Πτολεμαίος Β´ στην Αλεξάνδρεια στη μνήμη του θεοποιημένου πατέρα του Πτολεμαίου Α´ του Σωτήρος. Αντίγραφο του ψηφίσματος στήθηκε στο βωμό του Πτολεμαίου Α’ στη Δήλο, έδρα του Κοινού, ενώ υπήρξε πρόβλεψη να στηθούν και άλλα σε όλες τις πόλεις που το υπερψήφισαν, μεταξύ των οποίων ήταν και μία από τις πόλεις της Αμοργού».
Το υπουργείο κάνει λόγο και για την κεντρική θέση που κατέχει στην επιστημονική έρευνα το ψήφισμα της Νικουριάς, «διότι παρέχει στοιχεία σχετικά με τoν συσχετισμό δυνάμεων στο Αιγαίο στο α΄ μισό του 3ου αι. π.Χ. και συγκεκριμένα την μετάβαση από τον έλεγχο των Μακεδόνων σε εκείνον των Πτολεμαίων. Σύμφωνα με την επικρατέστερη άποψη η επιγραφή χρονολογείται στο διάστημα 280-278 π.Χ. ή στα πρώτα χρόνια της δεύτερης δεκαετίας του 3ου αι. π.Χ.».
Ως προς τον επανεντοπισμό του ψηφίσματος, η ανακοίνωση πληροφορεί:
Δεκάδες Ελλήνων και ξένων ερευνητών, καθώς και αρχαιολόγων της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας είχαν στο παρελθόν αναζητήσει το σημαντικό αυτό ψήφισμα. Πρόσφατα, τελειόφοιτος φοιτητής αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Αμοργινής καταγωγής, ο Στέλιος Περάκης και ο Γερμανός αρχαιολόγος Ν.N. Fischer, έπειτα από υπόδειξη εντοπίων, επανεντόπισαν την επιγραφή, εντοιχισμένη σε πρόσφατα επισκευασμένη κατοικία στο χωριό Θολάρια, καθώς παρέμεινε ανεπίχριστη. Σημειώνεται ότι η κατοικία αυτή ανήκε παλαιότερα στον Σταμάτη Γρίσπο, βοσκό στη Νικουριά.
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων ευχαριστεί όσους συνέβαλαν στον επανεντοπισμό της επιγραφής και την ενημέρωση της Υπηρεσίας, έχει δε δρομολογήσει την αποτοίχιση, μεταφορά και έκθεσή της στην αρχαιολογική Συλλογή Αμοργού
.

2 σχόλια:

  1. ΧΑΙΡΕΤΕ; ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ ΔΑΝΕΙΟ?
    Παρέχουμε δάνεια για ιδιώτες: προσωπικό δάνειο για κατανάλωση, στεγαστικό δάνειο, εξαργύρωση πίστωσης, εξόφληση χρέους για τη συλλογή όλων των χρεών σας σε μία πίστωση, φοιτητικό δάνειο, δάνειο για τη χρηματοδότηση της αγοράς του αυτοκινήτου σας.

    ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΙΣ;
    Θα υποστηρίξουμε τη χρηματοδότηση των έργων σας, όπως: την κατασκευή σπιτιών, γραφείων, αγροκτημάτων, χρηματοδοτούμε τα ταξιδιωτικά σας έργα, την εταιρεία σας ή ένα έργο για το οποίο χρειάζεστε εξωτερική χρηματοδότηση.

    ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ;
    Μπορούμε να επενδύσουμε στα μεγάλα έργα σας. Αυτό προορίζεται για εταιρείες που αναζητούν επενδυτές να χρηματοδοτήσουν τα ερευνητικά τους έργα, έργα ακινήτων, εξαγορές και άλλες επιχειρηματικές ανάγκες.

    ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΔΑΝΕΙΟΥ. ΚΑΝΕ ΑΙΤΗΣΗ ΤΩΡΑ!
    μέσω αυτής της διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου παρακάτω:
    novaglobalfinances@gmail.com

    ΤΙ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΜΕ
    Προσφέρουμε όλα τα είδη δανείων, τόσο εξασφαλισμένα όσο και ακάλυπά δάνεια, ενοποίηση χρεών και πολλά άλλα σε πολύ λογικό επιτόκιο.

    Η NOVA GLOBAL FINANCIAL SERVICES είναι η θυγατρική ενός από τους ισχυρότερους χρηματοοικονομικούς ομίλους στην Ευρώπη και παγκοσμίως με μεγάλο κεφάλαιο. Η NOVA GLOBAL FINANCIAL SERVICES ακολουθεί μια στρατηγική παρουσίας όπου βρίσκεται η ανάπτυξη, συνδέοντας τους πελάτες με τις ευκαιρίες που δημιουργεί, βοηθώντας τις επιχειρήσεις να αναπτυχθούν, τις οικονομίες που ευδοκιμούν και τα άτομα για να πραγματοποιήσουν τις φιλοδοξίες τους.

    ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΑΙΤΗΣΗΣ ΔΑΝΕΙΟΥ ΤΩΡΑ !!!
    Όνομα: Camilla Karlsen (Λειτουργός Κέντρου Δανείων)
    Διεύθυνση επικοινωνίας: novaglobalfinances@gmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γεια σας, χρειάζεστε οικονομική υποστήριξη; χρειάζεσαι δάνειο;
    Είμαι η Susan Benson της Sunshine Financial Group. Είμαι δανειστής και επίσης οικονομικός σύμβουλος.

    Παρέχουμε κάθε είδους υπηρεσίες δανείου (προσωπικό δάνειο, επιχειρηματικό δάνειο, στεγαστικό δάνειο και πολλά άλλα). Δίνουμε μακροπρόθεσμα και βραχυπρόθεσμα δάνεια, εξασφαλισμένα και ακάλυπά δάνεια με προσιτό επιτόκιο 3% ετησίως. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την υπηρεσία μας, μπορείτε απλώς να μας γράψετε μέσω email: sunshinefinancialgroupinc@gmail.com ή να μας στείλετε μήνυμα απευθείας στο WhatsApp ή στο Telegram μέσω: +447903159998 και να λάβετε απάντηση σε μια στιγμή.

    Είμαστε μια ολοκληρωμένη εταιρεία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και δεσμευόμαστε να σας βοηθήσουμε να βελτιώσετε τους μακροπρόθεσμους και βραχυπρόθεσμους χρηματοοικονομικούς σας στόχους, επειδή η χρηματοοικονομική σας σταθερότητα είναι ο απώτερος στόχος μας.

    Με ό, τι συμβαίνει σε όλο τον κόσμο, πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν πρόωρες οικονομικές προκλήσεις, μερικοί από αυτούς δυσκολεύονται να πάρουν δάνειο από τις τοπικές τους τράπεζες ή άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για κάποιους λόγους.

    Μπορούμε να σας βοηθήσουμε με μια λύση στις οικονομικές σας προκλήσεις, απλώς γράψτε στην εταιρεία μου και θα σας βοηθήσουμε με ένα δάνειο. Βοηθήσαμε πολλά άτομα και οργανισμούς που αντιμετώπισαν οικονομικές δυσκολίες σε όλο τον κόσμο. Όταν υποβάλλετε αίτηση μαζί μας, υποβάλλετε αίτηση σε μια αξιόπιστη εταιρεία που ενδιαφέρεται για τις οικονομικές σας ανάγκες, ύψιστη προτεραιότητά μας είναι η οικονομική σας σταθερότητα.

    Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την προσφορά δανείου μας, στείλτε μας το αίτημα δανείου σας μέσω:
    Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: (sunshinefinancialgroupinc@gmail.com) Ή
    WhatsApp: +447903159998
    Μπορείτε να μας γράψετε ανά πάσα στιγμή και οπουδήποτε.
    2020 © ️Όλα τα δικαιώματα διατηρούνται

    ΑπάντησηΔιαγραφή