Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2015

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ


Παρακολουθώ πολιτική συζήτηση στην τηλεόραση (Σκάι) στην οποίαν συμμετέχουν νέοι πολίτες αυτής της χώρας. Όλοι συμφωνούν ότι "πρέπει ν' αλλάξει νοοτροπία" το πολιτικό σύστημα, κάποιος άλλος μιλά για "ολιγάρχες"
από απελευθερώσεως, ότι όλα πελατειακά στην Ελλάδα",   κ.λπ. Πάντως όλοι συζητούν ότι "πρέπει ν' αλλάξουμε". 
Το πρόβλημα είναι πως κανένας δεν εστιάζει στον πυρήνα του προβλήματος: το αχανές κράτος που εκτρέφει κρατικοδίαιτους γραφειοκράτες που αποτελούν τον κόμβο μεταξύ πολιτικού συστήματος - υπηκόων. Είναι αυτό το σύστημα που όταν κερδίζει τις εκλογές υλοποιεί τα ρουσφέτια (κάθε είδους, από χαμηλά έως πολύ υψηλά ζητήματα), ενώ το υπόλοιπο που παραμένει στον κρατικό μηχανισμό προσπαθεί να εμποδίζει ό,τι αυτό και το αφεντικό του (αντίπαλο πολιτικό ή οικονομικό σύστημα) θεωρεί ότι δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντά του. 
Όλο αυτό το σύμπλεγμα, που περιλαμβάνει και πάρα πολλούς άλλους τομείς (Εκκλησία, συντεχνίες, ομάδας κάθε είδους) προσεκλύοντας "ψηφοφόρους" και ομάδες διαρκώς διαμαρτυρομένων, κρατά την χώρα πίσω και έχει οδηγήσει στον γκρεμό. 
Η ενδυνάμωση του κρατισμού και συγχρόνως το κυνηγητό του υγιούς και μη αποκλειστικά κρατικοδίαιτου ιδιωτικού "επιχειρείν" (πώς θα δικαιολογήσει η γραφειοκρατία την "απαραίτητη" ύπαρξή της;) οδηγούν κατευθείαν στην αποτυχία μιας χώρας. 
Η Ελλάδα που διατηρεί ένα ιδιότυπο ψευτο-καπιταλιαστικό "σοβιέτ" μόνο αν προχωρήσει σε εκτεταμένες δομικές αλλαγές, στην δημιουργία σοβαρών θεσμών με παράλληλη προστασία της κοινωνικής συνοχής (χωρίς επιδοτήσεις αλλά με ειλικρινή και σοβαρά σχεδιασμένα κίνητρα παραγωγής) θα καταφέρει να ορθοποδήσει. 
Βασική προϋπόθεση: η ειλικρινής ενημέρωσης του λαού. Αλλά αυτό ποιος θα το κάνει; Το πολιτικό σύστημα, αποδείχθηκε ότι προσπαθεί να διατηρήσει την μεταπολιτευτική ακινησία του προστατεύοντας τα συμφέροντά του και τις ορδές των προσληφθέντων -χωρίς αξιοκρατία και διαφάνεια- από το κράτος,
Τρέλα! 
Δυστυχώς, και σε αυτές τις εκλογές η αλήθεια απέχει παρασάγγας από τον πολιτικό λόγο... . 
Πάρις Πέτρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου