Τρίτη 29 Μαΐου 2012

Τρία αρχαία ναυάγια μεταξύ Κέρκυρας και Παξών


Δύο αρχαία ναυάγια (ρωμαϊκών χρόνων) και ένα νεώτερο εντόπισαν έρευνες που έγιναν στον πυθμένα της θάλασσας όπου προβλέπεται να ποντιστεί ο αγωγός φυσικού αερίου Ελλάδας - Ιταλίας. Η μέθοδος που ακολουθήθηκε για τον εντοπισμός τους σε εξαιρετικά μεγάλα βάθη. χρησιμοποίησε μηχανήματα και αναλύσεις που έφεραν αποτελέσματα.  











Διάφορα αγγεία και αμφορείς από το χώρο του ναυαγίου «ΠΟΣΕΙΔΩΝ 1».

Ειδικότερα, αρχαιολογικός έλεγχος στην προβλεπόμενη όδευση του υποθαλάσσιου
αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας - Ιταλίας «ΠΟΣΕΙΔΩΝ», στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κέρκυρας και Παξών, διενεργήθηκε 11 με 17 Μαΐου από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων και το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών.
Αφρικανικός αμφορέας από το χώρο του ναυαγίου «ΠΟΣΕΙΔΩΝ 2».
Αρχαία και ιστορικά ναυάγια
Ο έλεγχος έγινε σε όλο το μήκος του αγωγού εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, καλύπτοντας μία έκταση περίπου 200 τ. χλμ., μέγιστο βάθος 1400μ. και έως τα όρια της Ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με την Ιταλία. Στην έρευνα - η οποία διεξήχθη με τη χρήση ηχοβολιστικών πλευρικής σάρωσης και υποβρύχιων τηλεκατευθυνόμενων οχημάτων- εντοπίσθηκαν και ελέγχθηκαν 12 στόχοι, από τους οποίους τρεις αποδείχθηκαν ότι ήταν αρχαία και ιστορικά ναυάγια.
Το πρώτο ονομάσθηκε «ΠΟΣΕΙΔΩΝ 1» και εντοπίσθηκε σε βάθος 1180μ.. Πρόκειται για ναυάγιο ρωμαϊκών χρόνων, κατά μία πρώτη εκτίμηση του 3ου αι. μ.Χ.. Από το ναυάγιο αυτό ανελκύθηκαν δύο στόμια αφρικανικών αμφορέων, διαφορετικών τύπων, καθώς και ένα μαρμάρινο αγγείο ύψους 30 εκ.. Από την κινηματογράφηση του ναυαγίου φαίνονται αμφορείς, μαγειρικά σκεύη, τουλάχιστον δύο άγκυρες, μέρος από το έρμα του πλοίου και ίχνη από το σκαρί του πλοίου.
Το δεύτερο ναυάγιο, ονομάσθηκε «ΠΟΣΕΙΔΩΝ 2», εντοπίσθηκε σε βάθος 1375μ. και πρόκειται μάλλον για ναυάγιο πλοίου της ίδιας περιόδου με το προηγούμενο. Από το ναυάγιο σώζονται αμφορείς, πινάκια, μαγειρικά σκεύη, καθώς και διάφορα μεταλλικά αντικείμενα, μέρος από το έρμα και πιθανώς το σκαρί του πλοίου. Από το ναυάγιο δεν ανελκύθηκαν αντικείμενα, λόγω της δυσκολίας αποκόλλησής τους από το λασπώδη πυθμένα.
Αγκυρα και εφυαλωμένα πιάτα από το ναυάγιο «ΠΟΣΕΙΔΩΝ 3».
Το τρίτο ναυάγιο, «ΠΟΣΕΙΔΩΝ 3», εντοπίσθηκε σε βάθος 1260μ. και πρόκειται για πλοίο μάλλον νεώτερων χρόνων, πιθανώς 17ου - 18ου αι. Από το πλοίο σώζεται το σκαρί του, οι σιδερένιες άγκυρες, μαγειρικά και αποθηκευτικά σκεύη και αγγεία (οινοχόες με εφυάλωση, πιάτα, πινάκια, χύτες, κ.λπ.).
Τα βαθύτερα εντοπισμένα αρχαία ναυάγια της Μεσογείου
Η πρώτη αυτή έρευνα βαθέων υδάτων, που διεξάγεται στην θαλάσσια περιοχή του βορείου Ιονίου, αποδεικνύει την μεγάλη συχνότητα διέλευσης πλοίων από την περιοχή, ήδη από την αρχαιότητα. Τα τρία ναυάγια που εντοπίσθηκαν, είναι τα βαθύτερα εντοπισμένα αρχαία ναυάγια της Μεσογείου, μέχρι σήμερα. Η συγκεκριμένη έρευνα, αφενός, εντόπισε και σε αυτά τα βάθη ίχνη συρόμενων δικτύων, που συχνά προκαλούν καταστροφές σε μη εντοπισμένα ναυάγια, και αφετέρου κατέρριψε τη θεωρία ότι τα αρχαία εμπορικά πλοία έπλεαν πολύ κοντά στις ακτές. Το σύνολο της δαπάνης της έρευνας καλύφθηκε από τον φορέα του έργου, «ΥΑΦΑ ΠΟΣΕΙΔΩΝ».                                       πηγή: Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου