Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2015

Απούσα από την πολιτική σκέψη η πραγματική οικονομία!


του Πάρη Πέτρα
Παρατηρώ με περισσή λύπη και σε αυτήν την εκλογική αναμέτρηση οι συζητήσεις και οι κόντρες των κομμάτων να εστιάζονται στην οικονομικίστικη διαχείριση της φτώχειας. Όσοι μιλούν για "ανάπτυξη" έχουν κατά  νου (το λένε άλλωστε) πόσα «θα κοπούν από εκεί και θα πάνε εκεί», φοροελαφρύνσεις κ.λπ. Και όλα με δανεικά!

Κανένας, υπογραμμίζουμε, κανένας δεν μιλά για την πραγματική οικονομία που είναι η παραγωγή. Δηλαδή, ουσιαστικά ο πρωτογενής τομέας, ο οποίος μαζί με την ναυτιλία (άλλος τομέας κυνηγημένος από το κράτος που μετέτρεψε τον, αιώνων, λαό της ναυτοσύνης σε απλό χρήστη (και μάλιστα κάκιστο) της θάλασσας) και τον τουρισμό μπορούν να δημιουργήσουν το "ελληνικό θαύμα".
Η πρωτογενής παραγωγή, σε επίπεδο υποδομών, μέσων και δυναμικού βρίσκεται, στην πλειοψηφία της, μερικές δεκαετίες πίσω από όλες τις χώρες που παράγουν αγροκτηνοτροφικά προϊόντα. Παρά το γεγονός ότι έχουν δαπανηθεί χρήματα για τον εκσυγχρονισμό του πρωτογενούς τομέα η έλλειψη σοβαρού, συνεχούς, συνεπούς και μακροχρόνιου σχεδιασμού, αυτά πήγαν στον βρόντο. Βεβαίως με τους πόρους αυτούς (και πολλούς άλλους) τράφηκε για δεκαετίες ένα μέρος της κομματοκρατίας προκειμένου αυτή να διαιωνίζει την εξουσία της.
Παρά το γεγονός ότι η πραγματική οικονομία έχει άμεση σχέση με την παραγωγή και ως εκ τούτου αυτή μπορεί και πρέπει να βρίσκεται στην πρώτη (και κυρίαρχη) θέση των προεκλογικών προγραμμάτων και εξαγγελιών των κομματικών σχηματισμών, επικρατεί σιγή.
Κι αυτό, πέραν της απογοήτευσης, είναι καταστροφικό για το μέλλον της πατρίδας μας.
Διότι, τι να το κάνουμε ακόμη κι αν "κουρευτεί" κατά 50% το χρέος μας; Σε μερικά χρόνια και μετά από μια άφρονη διακυβέρνηση (σε αυτό είμαστε πρωταθλητές!), το χρέος θα ανέβει ξανά σε δυσθεώρητα ύψη. Και θα τρέχουμε πάλι να παρακαλάμε την κάθε κυρία Μέρκελ, την κάθε κυρία Λαγκάρντ.
Και αυτό μπορεί να ονομαστεί προδοσία! 
Όπως και η δική μας, συνειδητή ανεπάρκεια!!!


ΥΓ. Ακούω και διαβάζω πολλούς να ισχυρίζονται ότι για τα χάλια της Ελλάδας και του λαού της "φταίνε οι Εβραίοι, οι Γερμανοί, οι Αμερικάνοι, οι τοκογλύφοι" και άλλοι πολλοί. Είναι η μόνιμη δικαιολογία του ανεύθυνου που δεν θέλει με τίποτα να δει τα δικά του λάθη και παραλείψεις, την δική του ανεπάρκεια. Αν όλοι αυτοί κάνουν διάφορα άσχημα εις βάρος της πατρίδας μας είναι γιατί εμείς το επιτρέπουμε με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Αν λοιπόν δεν βελτιώσουμε ΤΑ ΠΑΝΤΑ ως λαός θα πορευόμαστε στον χρόνο "με την χείραν τεταμένην".

Επίσης, θα πρέπει να γνωρίζουν όλοι αυτοί πως δεν είμαστε το κέντρο του κόσμου ούτε κρατάμε την γνώση που θέλουν να μας πάρουν οι άλλοι. Ως ως εκ τούτου ας ανασηκώσουμε τα μανίκια με άλλη, συνεργατική  νοοτροπία (όχι "να ψοφήσει ο γάιδαρος του γείτονα") αδελφωμένοι, χωρίς ψευτοϊδεολογήματα που έχουν καταρημάξει την κοινωνία μας, για να φτιάξουμε την πατρίδα καλύτερη. Πρώτη προτεραιότητα: να βελτιώσουμε τους εαυτούς μας!        

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου